29-10-06

Volver

Het loket was gesloten, donker en verlaten, toen we om 15u43 bij de Cartoon's in Antwerpen arriveerden voor de filmvertoning van 15u45. Verlaten, zowel vóór als achter het glas. Ook de achterliggende hal was in het duister gehuld. Even flitste het door m'n hoofd dat we voor 'Volver' zouden moeten terugkeren tegen 22u voor de volgende sessie. Spaanse film, Spaanse toestanden? Neen, hoor, gewoon een elektriciteitspanne die algauw werd verholpen door een man die van links naar rechts holde, en tenslotte ook het loket opende.

Raimunda (Penelope Cruz) en haar zus Soledad op een kerkhof op het platteland, het graf van hun ouders poetsend. Er staat een flinke oostenwind, un viento para volverse loco. Na de opknapbeurt gaan ze even langs bij tía Paula, waar hun moeder (Carmen Maura) de eerste keer aan Soledad verschijnt, maar die heeft het niet zo met geesten... Toch zal ze vanaf dan aan de aanwezigheid ervan moeten wennen.
Terug thuis in Madrid geraken Raimunda en haar tienerdochter Paula in nesten. Maar sterk als de vrouwen in Almodóvars films zijn, vinden ze een uitweg. Als na de dood van tía Paula, moeders geest zich over Soledad gaat ontfermen, ontstaat een hechte band tussen de vier vrouwen - moeder Irene, dochters Raimunda en Soledad en kleindochter Paula.
En het zou natuurlijk geen film van Almodóvar zijn als het heden en het verleden niet op een bijzondere manier met elkaar vervlochten waren. Maar hóe ga ik hier nu even net niet verklappen.

Dus, als je de kans hebt, en je bent een fan van Almodóvar of van de Spaanse cultuur, ga hem zien, Volver. Sommigen vinden de film wat minder 'almodóvars', zelf heb ik ervan genoten. De sfeer, de herkenningspunten (zoals de inkom van het ouderlijke huis, de obligate rosquillas, de spontaneïteit, het familiegevoel...), de autoritten door verlaten streken, de drukte van de stad, de ingetogenheid van een dorp in rouw... Tenslotte betekent 'wat minder almodóvars' niet niet-almodóvars. Constanten in Almodóvars films zoals de kracht van de vrouw, het belang van de moederfiguur, de sterke band tussen vrouwen, de verwevenheid van heden en verleden, het lot dat erfelijk lijkt te zijn... ze komen ook hier aan bod.


http://www.moviegids.be/index.cfm/93332
http://www.clubcultura.com/clubcine/clubcineastas/almodovar/volverlapelicula/index.html

01:32 Gepost door AnnAlice in Film | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

De blog van Alice. Niet echt een reactie over die film, maar heel veel succes met je nieuwe initiatief.

Gepost door: Luc | 30-10-06

Bedankt voor de tip Ann. Wens je veel succes met je blog!

Gepost door: buddha | 30-10-06

De commentaren zijn gesloten.