09-11-06

'Hardlopers zijn doodlopers'

 Joggers en bloggers,

Vermits ik op mijn mama's blog zit vind ik toch wel dat ik me eventjes moet voorstellen. Ik ben Liselotte, en ik ben niet zo loopgefreakt als mijn mama en papa.( Ikzelf verkies blauwe plekken boven 42km afzien, ik doe dus judo).Ik probeer ze steeds te zeggen dat zoveel lopen niet altijd gezond is.

Vandaag lazen we een artikel in de les Nederlands, en ik vond dit zeer toepasselijk om op deze blog te zetten.

 

'Hardlopers zijn doodlopers. Wil je weten waar ze uitkomen, kijk dan naar het renpaard. Dat is al aan zijn asymptoot. Hoe harder de paardenfokkers fokten en hoe harder de paardentrainers trainden, des te minder vooruitgang boekte het paard. Paarden van nu komen nauwelijks harder vooruit dan die van een eeuw geleden.  

Bij een mens helpt het trainen van de longen en het hart om de renspieren bij te houden. Ons hart en longen zijn NIET op rennen gebouwd. Een mens hoeft van nature niet veel te rennen. Een paard wel. Alles wat een paard kan doen om harder te lopen, heeft het paard zelf al gedaan tijdens zijn evolutie. Zijn benen zijn al lang en dun. Van nog meer spieren wordt het paard alleen maar zwaarder, dunnere benen breken en met langere benen zou een paard hooguit op zijn eigen hoeven trappen. Een renpaard is af. Daar is voor fokkers en trainers geen lol meer aan te beleven. Niets is irritanter dan dat iets al gelukt is, nog voor je het hebt geprobeerd.

Ook bij mensen zitten sommige organen al aan hun top. Daar is zelfs een spier bij: de tong. Zou die net als andere spieren van trainen dikker worden, dan kregen veel mensen hun mond niet eens meer dicht van al dat praten. Maar ook die andere spieren kennen een grens. Zou je er met superdoping of genetische manipulatie in slagen je beenspieren tienmaal beter samen te laten trekken, tot tienmaal korter, tienmaal zo snel, tienmaal zo krachtig, dan zouden ze domweg verbranden als een biefstuk in een hete pan. Extra koeling inbouwen zou te veel ruimte in beslag nemen. Bovendien zou het extra gewicht de loopwinst tenietdoen en zou er voor de koeling extra bloed nodig zijn, waartoe het hart sneller zou moeten kloppen enzovoort.

In een organisme hangt alles met alles samen. Binnen een bepaald bouwplan kun je wel veranderingen aanbrengen, maar niet te veel of te verregaand, want dan wordt het bouwplan aangetast. Zoals je van een vrachtwagen geen racewagen kunt maken en van een racewagen geen vliegtuig, zo kun je van een mens geen cheeta maken, laat staan een zwaluw.'

 

(Uit: Midas Dekkers, De larf)

 

Liselotte

20:01 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

De appel valt soms wat verder van de boom En zeggen dat deze dochter me gesteund heeft om de marathon van Eindhoven te lopen, en ze er het volste vertrouwen in had dat ik ook de finish zou halen (lopend, wel te verstaan).
Misschien gaat deze appel met de jaren nog wat naar de boom toe rollen?

Gepost door: AnnAlice | 09-11-06

kasterlee veel succes zondag in Kasterlee voor de halve,
hopelijk zal het weer meevallen want ik moet de 2keer de toer doen

Gepost door: wim | 09-11-06

@AnnAlice
Dat si inderdaad waar, maar niet dat je het zo snel moest lopen. :)

Gepost door: liselotte | 09-11-06

Midas Dekkers Ik kreeg al een beetje schrik bij het lezen, maar gelukkig heeft Liselotte er (zoals het eigenlijk hoort) netjes een bronvermelding bij gezet: Midas Dekkers is een persoon die zeer duidelijk de gave van het woord heeft, maar niet echt uitblinkt in intelligentie. Zijn schrijfsels zijn dus hooguit amusant doch nooit op enige waarheid gestoelt. Ik hoop dat de lerares dit toch duidelijk meegeeft in haar lessen!

Gepost door: geert | 09-11-06

Zetelatleet Liselotte, puik werk hoor! Maar mij krijg je niet van het lopen af (ik denk je ouders ook niet). Ik heb zo'n beetje de indruk dat dit stukje geschreven is door een rasechte zetelatleet. Waarschijnlijk om zijn gebrek aan beweging wat goed te praten.

Toch een mooie tekst.

CU

Gepost door: Jan | 10-11-06

Sublieme blog Liselotte. Ondanks dat ik vroeger veel heb gesport vraag ik mij af in welke mate sport nog gezond is voor het lichaam.

Heb jij ooit een aap al eens zien fitnessen...

Gepost door: buddha | 10-11-06

nog even hey dag AnnAlice, ik wou hier nog even iets antwoorden op je reactie bij geert. Eerst en vooral moet je tegenwoordig voorzichtig zijn met het gebruik van de term 'gepensioneerden'. Het gebeurt niet zelden dat één van die 'oude' mannen me tijdens de laatse tien kilometer van een marathon nog gezwind voorbijsteekt, alsof de jaren geen vat op hem hebben. Dus ik twijfel er geen moment aan dat ook de Jungfrau voor deze 'oude knarren' geen onoverkomelijk hindernis zou betekenen. Maar dit volledig terzake.
Waarvan ik overtuigd ben is dat ultralopen en alpinelopen, zoals de jungfraumarathon, de snelheid van een marathonloper afbotten. zoals geert nu progressie maakt ligt een marathon onder de drie uur binnen zijn bereik. en het klinkt misschien eigenaardig, maar het doorbreken van die grens geeft een onbeschrijfelijke voldoening. dat geeft je zelfvertrouwen een fantastische 'boost'. Met de progressie die geert nu maakt moet het mogelijk zijn om dat doel te bereiken, maar als hij nu de jungfrau loopt zet hij een stapje terug (wat echter niet uitsluit dat hij dat achteraf terug kan goedmaken) En aangezien de jungfrau niet wegloopt denk ik dat die beter binnen een paar jaar gepland wordt. Maar, zoals ik ook reeds bij geert zei, dit is enkel maar mijn eigen mening.
Ik ben trouwens blij dat ik op deze manier op je blog ben verzeild geraakt, het is hier leuk en afwisselend. Als je het goed vindt spring ik later nog wel eens binnen.
marc

Gepost door: marc | 11-11-06

ja zeg terzake moet terzijde zijn natuurlijk. maar dit volledig terzijde.

Gepost door: marc | 11-11-06

eerst nadenken dan spreken! Dit lijkt mij niet erg onderbouwd hoor,meer krantenpraat,als een runner sterft na een training komt dat in de krant,want het gebeurd zelden,doch wanneer
een huisvader die aan het shoppen is,een man aan de toog,iemand op zijn bureau sterft,wat veel vaker voorkomt,wel dan lees je niets! Ikzelf ben een 54 jarige man die marathons loopt en geloof mij maar ik voel er mij goed bij. Dus toch even een beetje rechearch doen alvorens sterke uitspraken te doen! Maar ieder zijn mening hoor en ik heb ook 8 jaar judo gedaan tot de derde dan en karate ook vele jaren,maar heb steeds gelopen en leef nog!!!
goed bedoelde reactie hoor.

Gepost door: patrick aerts | 28-07-09

Hallo > "vandaag lazen we in de les..." > schrijft Ann Alice > wel, ik ben leerkracht moedertaal, en deze tekst zit ook in mn lessen ;) > het fragment "...kijk dan naar het renpaard. Dat is al aan zijn asymptoot" leidde tijdens de les vaak tot prachtige interacties tss mezelf en de studenten en de studenten onderling, omdat ik telkens vroeg "wat is dat nu, een asymptoot", waarop de studenten enthousiast voor het bord kwamen om dit "aanschouwelijk" uit te leggen. Het is ook zo'n prachtig woord dat leidt naar filosofisch wegdromen over de ongrijpbaarheid & mystiek van oneindigheid. Soms kwam dit fragment aan bod tijdens mondelinge tentamens, en vaak ontspon zich zo'n prachtig gesprek dat de andere vragen gewoon overboord vielen. Of hoe taal & wiskunde hand in hand kunnen gaan :-) Onlangs schreef ik hierover een gedicht: http://boutmanblog.com/2012/06/16/assymptoot/ ~ En bij deze wens ik je nog veel plezier met alle asymptoten die nog op hje weg komen :-)

Gepost door: Rombout | 16-06-12

De commentaren zijn gesloten.