11-11-06

Midas of Judas...

Midas Dekkers

...door verraad aan de sport?

 

 

Vanmiddag op de boekenbeurs woonde ik de lezing bij van Midas Dekkers over zijn boek Lichamelijke oefeningen (eerlijk gezegd naar aanleiding van Liselottes post 'Hardlopers zijn doodlopers'. Ik arriveerde een beetje laat in de zaal omdat de voordracht van Marc Herremans en Paul Van Den Bosch was uitgelopen, zodat ik de inleiding miste. In elk geval heb ik genoeg van het interview bijgewoond om me te ergeren aan de man zijn uitspraken. En zo vaak ook die zichzelf tegenspreekt! Het komt erop neer dat sport op school overbodig is en stamt uit een tijd dat mensen moesten klaargestoomd worden om te dienen als kanonnenvoer (voor het leger dus); dat sport een recent gegeven is van pakweg 150 jaar (heeft die dan nooit gehoord van de balspelen bij bijvoorbeeld de Inca's, Maya's...?); dat wie lelijk is, sport om er toch goed uit te zien en dat hij dus niet snapt waarom mooie vrouwen toch naar de fitness gaan (misschien blijven die vrouwen precies door die fitness mooi? -  daar heeft ie blijkbaar nog niet bij stilgestaan); dat je lichaam na je 35ste sowieso aftakelt (toegegeven, maar je kan dat proces vertragen door te sporten - als ik nog maar Ju..sorry Midas' lijf vergelijk met dat van lopers die ik op wedstrijden zie...); dat het gek is te lopen van punt A naar punt B, want dat je met wandelen evenveel calorïeën verbruikt (tabellen spreken echter een andere taal!, en ook een auto verbruikt meer naarmate je sneller van A naar B rijdt), en dat je dan onderweg nog tijd hebt om na te denken en niet stikkapot aankomt (met zijn (niet-)conditie komt hij lopend uiteraard stikkapot aan, áls hij überhaupt aankomt); dat er geen studies zijn over het feit dat sporten gezonder is dan niet sporten (waarom stuit ik dan altijd op boeken waarin studies in dit verband vermeld staan?); maar dat wel werd vastgesteld dat je van sporten gemiddeld twee jaar ouder wordt, maar dat dat nutteloos is want daarvoor heb je dan ook twee volle jaren van je leven gesport. Met andere woorden: het was één grote lofzang in de oren van mensen die nooit sporten, en nu het excuus kregen om de rest van hun leven zo verder te doen. Arme Bloso sportinitiatieven,  arme Evie loopt, arme Canvas Marathon... Nu denk ik - hoop ik - dat hij het vooral gemunt heeft op massasporten, maar die nuance werd niet dik in de verf gezet. Een punt waarover ik het met hem eens kan zijn, is dat het onbetaamd is dat in berggebieden heel der bossen worden gekapt ten voordele van de skisport. Wat me verbaasde is dat Dirk Draulans, die het interview afnam, weinig weerwerk bood. En wat me niet verbaasde, is dat achteraf aan de signeerstand van Dekkers niemand stond aan te schuiven. Dat ik daar kon inkomen heb ik tegen Patrick nét iéts te luid gezegd. ;-)

Nog even iets over het gesprek van Marc Herremans en Paul Van Den Bosch: daar heerste een heel andere teneur. Zo'n wilskracht en doorzetting! Zeker weten dat M.H. vandaag weer mensen gemotiveerd heeft om toch door die eerste moeilijk weken van na-jaren-niks-doen-beginnen-sporten te bijten. Want zoals hij zelf zegt, wij kunnen zoveel meer dan hij, wij kunnen rechtstaan! (Met de vraag om recht te staan begint hij ook zijn babbel.)

Voor het overige was er veelste veel volk op de beurs om ervan te kunnen genieten. Eigenlijk is me dit jaar niet echt iets in het oog gesprongen - misschien wel omdat ik niet  naar iets op zoek was - tenzij een boek voor 12+ over de oorlogsjaren van 40-45, "Mijn gele ster" van Eva Wiseman (meer info op http://www.pluizuit.be/040916/Mijn%20gele%20ster.htm). Onze jongste is namelijk in de ban van het Dagboek van Anne Frank.

22:08 Gepost door AnnAlice in Gelezen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Gek Gek dat iemand als Midas Dekkers die zo'n onzin uitkraamt een forum krijgt op de boekenbeurs...
Wij weten allen beter hé Ann. Ik ben niet echt overtuigd en blijf dus lopen van punt A naar punt B (of nog zotter van punt A naar punt A).
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 12-11-06

Aap aan het bureau En op zijn dooddoener 'heb je ooit al een aap zien sporten?', waarop het antwoord 'ja' is, maar dit volledig terzijde kan je gerust repliceren dat ik nog nooit een aap aan een bureau heb zien werken ... tenzij dan natuurlijk die ééne keer op de boekenbeurs toen ene Midas Dekkers zat te werken aan, inderdaad ja, een bureau :-)

Gepost door: geert | 12-11-06

geen doodlopers Dat zijn we zeker niet, elk op zijn eigen tempo. Jullie zijn beiden wel heel snel! Een heel leuke blog trouwens, kom hier zeker nog terug

Gepost door: Dirk | 12-11-06

De commentaren zijn gesloten.