16-11-06

Gluren in de natuur: het perfecte huwelijk van het korstmos

Groot dooiermosKorstmossen (of lichenen) lijken wel planten, maar zijn dat niet; ondanks hun naam zijn ze dus ook geen mossen. Ze zijn een samenlevingverband (symbiose) van een schimmel (of zwam) en een alg (of wier). De schimmel biedt onderdak en zorgt voor de vochtopname, de alg produceert voedsel (suikers) door fotosynthese. De verbondenheid tussen de beide partners is vaak zo groot dat ze buiten het samenwerkingsverband geen overlevingsmogelijkheden hebben. Korstmossen zijn vaak zeer trage groeiers (soms niet meer dan 0,1 mm/jaar) en daarom vindt men ze vooral op kale plaatsen als rotsen, boomstammen, betonpaaltjes... waar ze niet kunnen worden overwoekerd door planten.

Bepaalde korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging, en daarom worden ze gehanteerd als indicators voor luchtvervuiling, met andere woorden: ze vertellen iets over de kwaliteit van onze lucht. Sommige soorten verdragen geen hoge concentraties zwaveldioxide (SO2) terwijl andere het moeilijk krijgen wanneer er te veel ammoniak (NH4) in de lucht zit. Andere soorten, zoals het Groot Dooiermos (foto boven) bijvoorbeeld,  groeien daarentegen net beter met ammoniak, en je ziet ze dan ook veel in de omgeving van landbouwbedrijven.

Helaas behoren veel écht fraaie soorten tot de groep die lijdt onder luchtvervuiling. Het Rode Heidelucifertje en Eikenmos bijvoorbeeld. Rode heidelucifer

Eikenmos

 

 

 

 

En wat heeft dit nu met lopen te maken? Niks natuurlijk! (Tenzij wij er misschien ongewild een aantal vertrappelen terwijl we over paden hollen.)  Alleen, als je volgende keer kramp, steken of een verrekking hebt, kan je er misschien eens oog voor hebben. En doe je een bijzondere ontdekking, meld het dan aan Natuurpunt (inventarisatieproject) (zie deze link http://www.natuurpunt.be ). Moet je met die verrekking rusten, wel dan bieden Natuurpunt.flits en de Persberichten wel wat leesvermaak (op beide kan je je gratis inschrijven via de site van Natuurpunt.be). 

PS: de foto’s zijn van de site van Matthieu VW, http://www.homepages.hetnet.nl/~matthieuvw/, waar je er nog veel meer vindt.

 

15:30 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: korstmos |  Facebook |

Commentaren

allemaal melden? Moet ik die korstmossen ter hoogte van mijn beide dikke tenen ook melden?

Gepost door: geert | 16-11-06

@ntwoorden @Geert: Beste, dank voor de bemerking, maar ik betwijfel het. Het gaat om zeldzame waarnemingen. Als het nu aan één teen was geweest...

Gepost door: Ann zelf | 17-11-06

De commentaren zijn gesloten.