30-11-06

Als je 'groes groes groes' boven je hoofd hoort,

kraanvogelKijk dan snel even omhoog want er wacht je een prachtspektakel. Grus grus oftewel Kraanvogel vliegt over op weg naar zijn overwinteringsgebied. De koude komt er dus aan.

 

Overgenomen van Vogelbescherming Vlaanderen

Dinsdag 28 november 2006
Sinds gisteravond wordt vooral het oosten van België verrast door trekkende kraanvogels (Grus grus). De waarnemingen uit België kwamen binnen nadat maandagmiddag zes groepen van respectievelijk 350, 500, 200, 75, 200 en 350 migrerende kraanvogels werden geregistreerd op een trekvogeltelpost in Koningsbosch, ten noordoosten van Sittard (Nederland). Bij valavond werden ca. 200 kraanvogels gezien boven Geistingen, een deelgemeente van Kinrooi (Limburg), en deze morgen signaleerden vogelkijkers drie groepen van 50, 39 en 110 vogels boven het natuurreservaat 'De Maten' in Genk. Rond de middag werd nog een groepje van 19 kraanvogels gesignaleerd in Neerpelt, een groep van 50 boven Hasselt en een groep van 138 boven het 'Schulensbroek' in Halen, allemaal trekkend in zuidwestelijke richting. Ook boven Tienen werden deze voormiddag drie groepen van 180, 39 en 26 kraanvogels gezien, terwijl de 'Mechelse Heide' tussen 11:00 en 14:00 uur ca. 1.100 kraanvogels over 18 verschillende groepen (de grootste telde 370 vogels) over de vloer kreeg. Het ver dragende geluid van overvliegende Kraanvogels doet iedere rechtgeaarde vogelaar naar buiten hollen. Ieder voor- en najaar verschijnen er kraanvogels boven het oosten van ons land (vooral Limburg en de Ardennen).

In vlucht bieden de kraanvogels het karakteristieke beeld van lijn- of V-vormige groepen van grote steltlopers die vliegen met een uitgestrekte, lange hals en poten. De spanwijdte kan tot 2,20 meter bedragen. De bekende V-vorm is een energiezuinige vorm van vliegen, waarbij de vogels als het ware in elkaars 'kielzog' vliegen. De gemiddelde kruissnelheid kan tot ongeveer 70 km per uur oplopen, uiteraard afhankelijk van de weersgesteldheid. De trek vindt zowel overdag als 's nachts plaats, meestal op een hoogte tussen 200 en 1.000 meter; zelfs op 4.000 meter zijn trekkende kraanvogels wel eens waargenomen. Tijdens de trek maken kraanvogels – in tegenstelling tot bijvoorbeeld ooievaars – geen gebruik van de thermiek. Ze vliegen op eigen kracht aan één stuk door waarbij ze af en toe 'zeilen'.

09:19 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (5) | Tags: kraanvogel, grus grus |  Facebook |

29-11-06

Klieder, kladder, klei

Maria en Ann.blogDeze week is het op de academie draaiweek. Twee volle dagen potjes draaien dus. De opdracht van het tweede jaar (waarin ik zit) is een zesdelige bekerset maken met als basis de cilindervorm. Als je tijdens vakantie in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk zo’n pottendraaier aan het werk ziet, dan lijkt dat draaien kinderspel. Bolletje klei op de schijf, motor in versnelling, bolletje opentrekken, wat modeleren … en klaar is potje. Wel zie, dat moet je nu zelf eens proberen. Van cruciaal belang is het centreren van de kleiklomp – zolang die niet perfect ligt, kan je je potje vergeten. De klei opentrekken wil dan soms nog wel lukken, maar eens je de wanden gaat optrekken, loopt het onvermijdelijk mis, met als resultaat een potje/bekertje met een verlepte rand. Soms kan je het nog wel omtoveren tot een vaasje of bloempot met een rolkraag of zo, maar da’s niet de bedoeling. Om de kleiklomp te centreren moet je een aantal handelingen uitvoeren, en het is héél moeilijk die onder de knie te krijgen. Je moet de klei met de ene hand uit het centrum wegduwen terwijl je hem optrekt, en hem met de andere hand naar je toe trekken; daarna moet je de klei weer naar beneden drukken; dat doe je een aantal keren, tot de klei harmonieuze cirkeltjes draait en niet in het minst meer davert/trilt. Aartsmoeilijk. Pas als de klei netjes gecentreerd op de schijf ligt,  kan je hem beginnen opentrekken en de wanden optrekken. Dat gaat een poosje vlot, tot de klei ‘moe’ wordt. En dat voel je aankomen (zo ver is m’n feeling al gevorderd), maar dan is het de kunst om er ook mee te stoppen, en niet alsnog die perfectie na te streven die je altijd wil, want dan loopt het alsnog fout. Zoals mayonaise die ineens schift bij het kloppen, of de slagroom die plots verklontert tot boter.

Vorig jaar ging dat draaien vrij goed, maar gisteren was het een ramp. Had ik mijn loopschoenen in de buurt gehad, ik had ze aangetrokken om uit frustratie minstens een halve marathon te gaan lopen. Eerlijk gezegd, als ik zo voortdoe als gisteren, gaan we geen nieuwe kast moeten bijkopen, en geraak ik zelfs niet aan die zes bekers. Hopelijk heb ik morgen een betere dag!

kleiklomp.blogMaria.blogMaria draaien.blog

Potje.blog

 

23:07 Gepost door AnnAlice in Keramiek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: keramiek, draaischijf |  Facebook |

28-11-06

Dank aan Heidi en Ralf

DonkerDinsdagavond is het traditioneel Albert-loopgroepavond (apso), en nu de begeleiding van de laatste start-to-runners erop zit, kunnen Werner, Marcel en ik terug meelopen met de “profs” zoals ze door de s-t-r’s genoemd worden. Enfin,  “meelopen” is misschien veel gezegd, want de kopgroep bestaande uit o.a. Dries, Bart, Patrick (was er vanavond niet), Johan, Paul, Simon, , Bart… kunnen we maar even in het vizier houden, en daar is niet alleen de donkere avond verantwoordelijk voor. In elk geval, we lopen hetzelfde parcours en doen dat een flink stuk sneller dan onze rondjes met de s-t-r’s. En dat dat “sneller” vandaag lukte had ik (weeral) te danken aan Heidi, en ook aan Ralf die hun tempo mooi bleven aanhouden, terwijl het voor mij al wat moeilijker werd.  Op de tweede brug liep Ralf dan Heidi los, en Heidi mij – maar Heidi was sterk genoeg om Ralf na de brug weer bij te benen; zelf bleef ik hen volgen op een tweetal lantaarns achterstand. Iets verder achter mij volgden  Marcel (net hersteld van rugpijn) en Fonne mijn spoor. Man, man, man, ’t was afzien op ’t laatst, maar ik ben toch wel tevreden met het resultaat: 23’59” (5.3km) of tempo van 13,25 km/u - en ook om het feit dat ik m'n portie moussaka voor de training toch niet had laten staan. Fijn dat Ria achteraf nog even met me wilde uitlopen naar de laatsten toe. Kwestie van stijve spieren te voorkomen.

23:28 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (2) | Tags: loopsport, loopgroep albert |  Facebook |

25-11-06

2e natuurloop in Lier

Vandaag stond de 2e natuurloop in Lier op ons programma.  Gelukkig moest ik deze morgen niet werken, zodat we tijdig naar de Pallieterstad konden vertrekken.  Daardoor verliep het inschrijven deze keer veel vlotter, en hadden we nog tijd om in te lopen. Els (een APSO-clubgenote, wiens echtgenoot aan de 5km deelnam) stelde voor om mee naar te startplaats te wandelen en daar onze sportjasjes aan te nemen (Hartelijk dank, Els!).  Het was allesbehalve koud (deze 25 november werd de warmste sinds de start van de KMI-waarnemingen), maar er stond wel een strakke wind en de lucht kleurde dreigend grijs.  Na wat geharrewar over de "startlijn", vertrokken we voor onze 10 mijl, samen met de lopers van de 10 km.  Deze keer stond ik niet helemaal achteraan, en dankzij een spurt in de eerste 100m kon ik onmiddellijk postvatten tussen collega's die zowat mijn ritme aanhielden.  Een tijdje bleef ik bij de vader van een vriendin van onze jongste dochter, maar toen er een gat viel met een groepje met o.a. Jos Vermeulen uit Nijlen, trok ik mijn stoute schoenen aan en plaatste een versnelling om aan te kunnen sluiten.  Mijn bedoeling was om in die groep te "schuilen" voor het ellenlange stuk waarbij we de wind op kop zouden krijgen.  Maar leep en ervaren als de anderen waren, drongen zij mij de koppositie op.  De eerste 5 km passeerden we in ca 19'30"; de volgende 5 km deden we er echter 21'30" over.  Dit was volledig te wijten aan de strakke tegenwind, waartegen je op deze dijken geen bescherming kon zoeken.  Soms waren de windstoten zo hevig, dat het leek alsof je een steile helling aan het oplopen was.  Na de glibberige beklimming van een grasdijk, begon de terugkeer naar Lier.  Deze laatste kilometers werden we gelukkig voortgeduwd door diezelfde stormwind, maar mijn pijp was stilaan uit en ik moest passen op een versnelling van enkele andere lopers.  Ik probeerde mijn eigen tempo aan te houden, en klokte uiteindelijk af als 25e in 1u04'15"; slechts anderhalve minuut boven mijn PR op deze afstand.  Dik content dus !

Dan wachten op de aankomst van mijn lopende wederhelft.  Lang wachten werd het echter niet, want al vrij snel verscheen ze op de piste.  Ik liep het laatste rondje mee om haar aan te moedigen en zag haar finishen in een knappe 1u16'.  Daarmee was ze 4e vrouw (op 45) !

Ook mijn collega's Rudi (10 mijl) en Dirk (10 km; rustig gelopen na een galcrisis en 2 weken ziekenhuis - een snel herstel toegewenst !) waren van de partij.  Net als enkele bloggers; o.a. Joggerke (3e plaats in 10 mijl), Ruth, Dijleloper en debutant Homer.

Na het uitlopen hoorden we dat er geen warm water (meer) was.  Wat een afknapper !  Hopelijk is dit euvel hersteld op de volgende afspraak dd 16 december.  Dan staat er voor ons een halve marathon op het programma: onze volgende stap naar de Marató de Barcelona.

                                                                                                                                                                                                    Patrick

20:24 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (10) | Tags: natuurloop, lier |  Facebook |

23-11-06

Goet meurning

Ontbijt

Goet meurning

Irish breakfast and a dosis of humor, there is no better way to start a rainy day

http://www.zwartekat.nl/international/

08:22 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

22-11-06

changement de decor

Vanaf vandaag vinden de wekelijkse atletiektrainingen van onze jongste dochter niet meer plaats op het lokale voetbalterrein (waar hopelijk binnenkort een piste aangelegd wordt), maar op het Domein Hooidonck (vakantiecentrum van CM). Daar kunnen ze immers bij slecht weer ook binnen sporten. Daarom verhuizen ook wij met onze woensdagnamiddagloop naar het nabijgelegen Zoerselbos. Heen en terug + 2x de wandelweg rond het bos (in totaal ca 15km), en dan zijn we op tijd terug om de dochter en vriendinnen weer op te pikken. Het Zoerselbos is prachtig om er te trainen, en zelfs na zware regenval blijft het pad goed beloopbaar. Vandaag liepen we een eerste ronde (6,2km) in 32'50". Ann voelde echter iets steken in haar kuit, en achtte het raadzamer om heel rustig naar huis te joggen i.p.v. aan een 2e ronde te beginnen. Alleen is maar alleen, en het werd stilaan donker en de regenwolken dreigden; dus verhoogde ik het tempo en was na 26'10" opnieuw aan het Boshuisje. Daarna rustig naar Hooidonck, waar ook de jeugd stilaan rond was met de training.

Na enkele dagen niet gelopen te hebben (drukte op het werk, hospitalisatie van mijn vader) deed het deugd om nog eens de benen te kunnen strekken en het "hoofd" te ontspannen.  Lopen verslavend ???  Waarschijnlijk, maar dan wel een positieve verslaving.  Geniet ervan !

                                                                                       Patrick

21:18 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

 Eens per maand ...

 

Baby… mag je toch wel tevreden zijn alleen al om het feit dat je een training gedaan hebt, ook al was die niet veel soeps. Ja toch? En wat zijn zoal gegronde redenen voor die éne keer? Een kater na een nachtje-doordoen met vrienden, volle maan (alleen voor vrouwen en weerwolven), een opstekende verkoudheid, kille donkerte, een ontslagbrief, het overlijden van je eigen kat (geldt niet voor die van de buurman), een topfilm die zoals gewoonlijk veel te laat werd uitgezonden zodat je de helft van je nachtrust miste, een baby (of een snurkende partner)  die je de andere helft van de nacht wakker hield,  

Tja, les excuses sont faites pour s’en servir, n’est-ce pas? Dus ook al verliep de training van vandaag niet zo vlotjes, ik ben blij dat ik toch m’n loopsloefen heb aangetrokken voor de geplande 16 km, ook al werden het er maar 12 (1.5 km in 8’, 6.2 km in 32’50” en de rest tegen een tempo van zowat 10 per uur). Onderweg vond ik een portefeuille; het ding zat onder de drek. Na een paar minuten goochelen met wat bladeren en het nodige Fingerspitzengefühl bleek dat het ding helemaal leeg was. Smaad aan de politie hoef ik niet op m’n strafblad, en dus heb ik de besmeurde portefeuille maar netjes terug in de kant gelegd.

Waarschijnlijk zaten ook de training van gisterenavond met Loopgroep Albert nog in m’n benen, en de frieten van ’s middags in m’n maag – gelukkig niet omgekeerd. Doordat ik gisterenavond een tijdje aan snelle Heidi’s zijde mocht lopen (ze was na haar cross zondag in Duffel duidelijk een herstelloopje aan het doen) heb ik het parcours (5,3 km) kunnen afhaspelen in 24’40”. Dus mijn training van vandaag zal ik op mijn beurt dan maar beschouwen als een ‘herstelloopje’. Kwestie van gemoedsrust…

21:04 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-11-06

Uitbreiding van de huisraad...

Sorghvliedt

...met een koffiezetapparaat en een weegschaal.

Dat is het resultaat van onze deelname aan de Schrammcross gisteren in het park Sorghvliedt in Hoboken. Zalig loopweer en een mooi parcours (3.500 m voor de vrouwen, 6.000m voor de mannen) daar met in het begin een licht heuveltje, maar desondanks liepen Patrick, noch ik niet echt een goeie wedstrijd. Op zich misschien geen slechte tijden, maar Patrick denkt dat het herenparcours korter was, en wat mezelf betreft: m'n eindstreepconcurrente van de voorbije twee crossen had gisteren 6 sec voorsprong, en mijn streefdame Jeanine (in wiens buurt ik zoals eerder gezegd dit seizoen wel eens zou willen eindigen) had weer volle 50 sec voorsprong. Enfin, al bij al eindigden we in onze reeks resp. op de 12de (Patrick met 21'35") en 8ste plaats (ik met 14'53"). Ook Els Cumps klopte me gisteren met 20 sec en daar ben ik voor haar blij om want dat betekent dat ze stilletjesaan haar oude conditie terugkrijgt (nou ja 'krijgt'). Na m'n wedstrijd nam ik nog deel aan de Eurojogging (voor elke deelnemer krijgt een sportclub of school 1 euro van de stad); die 6 km liep ik in 28'13" (incluis ergens een ommetje). Een nadeeltje aan de Schrammcross is dat je meteen na aankomst je prijs moet gaan halen (wat bij mij door die Eurojogging dus niet lukte want het was meteen vertrekken), waardoor je na de wedstrijd niet meteen kunt uitlopen, of erger nog misschien: je mist je kans om zelf je prijs te kiezen (tenzij achteraf uit de overschot). Met dank aan Els dus die voor mij het koffiezetapparaat afhaalde.

Voor onze herstelloop deze namiddag (13.5 km in de Oelegemse bossen tegen gemiddeld 11km/u) bestond de eerste prijs uit 2 mandarijnen, 1 banaan, 1 appel en een heerlijk warm schuimbad. Wat kan de after-run toch zàààààààààlig zijn!

18:23 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (4) | Tags: schrammcross, cross |  Facebook |

16-11-06

 DIKKE PROFICIAT

loperVandaag was het voor een 20-tal (Groot-)Zandhovenaars misschien niet dé grote dag, maar toch wel een grote dag. In april besloten ze om vijf kilometer te leren lopen, en tien weken later konden ze dat ook. Die conditie hebben ze tijdens de zomermaanden flink onderhouden, en in september stonden ze paraat om hun kilometertal op te drijven naar 10 km. En jawel, vanavond in de miezerige regen hebben ze hun doel verwezenlijkt: 10K aan één stuk doorlopen!!

EEN DIKKE PROFICIAT VOOR Denise Velter, Levina Koyen, Bernard Verhenn, Christel Vissers, Tom Horemans, Julia Mariën, Ann Lembrechts, Margot Crockaert, Leen De Bie, Dirk Lynen, Josée Dillen, Tony Pauwels, Ilse Gabriels, Katelijne Verslegers, Suzy Mampay, Ria Moermans, Veronique Van Aerde, Anke Baten, Pascale Verlinden, Maddy Deherdt, Danny Moermans;

en een welgemeend DANK JULLIE ALLEMAAL voor de fijne attentie die jullie voor ons hadden klaargestoomd!Dank u

 

 

Albert, Marcel, Werner en Ann

 

 

 

 Edit: Op 22/11 vulden Diane Schuermans en Anne Koster het rijtje geslaagde 10K-lopers aan (er waren namelijk twee data voorzien voor de testloop)

22:54 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (4) | Tags: loopgroep albert, apso |  Facebook |

MTB: meer modder dan mountain

Patrick had vanmorgen een paar uurtjes vrijgenomen, en we hebben ervan geprofiteerd om met onze MTB's te gaan toeren. Natuurlijk ging het richting Oelegem, Schilde, Halle. Het werden in totaal een 25-tal km langs modderpaadjes in de bossen (diegene die we overslaan tijdens het lopen). Het was fun. Jammer dat alleen onze kledij in de wasmachine past.

 

The after-ride :-(

ModderbikePatrick
 

ModderbikeAnn

 

 

17:59 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Gluren in de natuur: het perfecte huwelijk van het korstmos

Groot dooiermosKorstmossen (of lichenen) lijken wel planten, maar zijn dat niet; ondanks hun naam zijn ze dus ook geen mossen. Ze zijn een samenlevingverband (symbiose) van een schimmel (of zwam) en een alg (of wier). De schimmel biedt onderdak en zorgt voor de vochtopname, de alg produceert voedsel (suikers) door fotosynthese. De verbondenheid tussen de beide partners is vaak zo groot dat ze buiten het samenwerkingsverband geen overlevingsmogelijkheden hebben. Korstmossen zijn vaak zeer trage groeiers (soms niet meer dan 0,1 mm/jaar) en daarom vindt men ze vooral op kale plaatsen als rotsen, boomstammen, betonpaaltjes... waar ze niet kunnen worden overwoekerd door planten.

Bepaalde korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging, en daarom worden ze gehanteerd als indicators voor luchtvervuiling, met andere woorden: ze vertellen iets over de kwaliteit van onze lucht. Sommige soorten verdragen geen hoge concentraties zwaveldioxide (SO2) terwijl andere het moeilijk krijgen wanneer er te veel ammoniak (NH4) in de lucht zit. Andere soorten, zoals het Groot Dooiermos (foto boven) bijvoorbeeld,  groeien daarentegen net beter met ammoniak, en je ziet ze dan ook veel in de omgeving van landbouwbedrijven.

Helaas behoren veel écht fraaie soorten tot de groep die lijdt onder luchtvervuiling. Het Rode Heidelucifertje en Eikenmos bijvoorbeeld. Rode heidelucifer

Eikenmos

 

 

 

 

En wat heeft dit nu met lopen te maken? Niks natuurlijk! (Tenzij wij er misschien ongewild een aantal vertrappelen terwijl we over paden hollen.)  Alleen, als je volgende keer kramp, steken of een verrekking hebt, kan je er misschien eens oog voor hebben. En doe je een bijzondere ontdekking, meld het dan aan Natuurpunt (inventarisatieproject) (zie deze link http://www.natuurpunt.be ). Moet je met die verrekking rusten, wel dan bieden Natuurpunt.flits en de Persberichten wel wat leesvermaak (op beide kan je je gratis inschrijven via de site van Natuurpunt.be). 

PS: de foto’s zijn van de site van Matthieu VW, http://www.homepages.hetnet.nl/~matthieuvw/, waar je er nog veel meer vindt.

 

15:30 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: korstmos |  Facebook |

14-11-06

Man, man, man... het staat er echt!

     '(...)Ik kom zeer traag  naderbij, km 30 in 1:53:11, doseren is de boodschap straks komen de heuvels (...)'

 

Het zijn de woorden van Frankie Leus - alias Joggerke - in z'n verslag over de Marathon van Kasterlee (vlot geschreven trouwens). Hij is de man met de hamer voor gebleven, maar ik krijg een klap op m'n hoofd als ik zoiets lees. Zoiets, en de rest van z'n palmares: de ene na de andere marathon tussen 2u40 en 2u55 of zo. Wel Frankie, chapeau! - da's iets waar veel anderen - en zeker ik - alleen maar kunnen van dromen, en zelfs dat niet. Mijn dromen blijven steken bij 3u40, m'n héél stoute dromen misschien rond 3u30.

 

Je vindt Frankies stekje hier: http://www.bloggen.be/joggerke/

22:49 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

APSO(of eigenlijk KAVVV)-Kampioenenbal

Als ik er geen bult wil aan overhouden,

dansen (2)

 

 moet ik hier weer een belofte vervullen. Ik heb namelijk Simonne, de lieve echtgenote van onze Apso-secretaris Roger, beloofd dat ik reclame zou maken voor het Kampioenenbal 2007.

 Vorig jaar was de opkomst uit Zandhoven maar povertjes. Dus laten we het dit jaar wat beter doen! Met z'n allen wordt het zeker gezellig, en misschien is een avondje dansen wel een goeie, hartverwarmende 'cross'-training (lees: alternatieve training, en niet modderloop) na een gure winterperiode.

Plaats en datum van the party: Zaterdag 24 maart 2007,  Zaal "ARS", Boomsesteenweg 333 te Wilrijk. Ze doen de deuren voor ons open vanaf 20u. En Simonne heeft de gewoonte om ze pas laat te sluiten... (Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij Simonne, ook tijdens crossen)

Niet dat wij ons tot de kampioenen rekenen, maar we zullen er wel zijn. Jij/jullie toch ook?

 

PS: voor het geval er te veel glazen sneuvelen (en anders ook) , worden er die avond ook Bekers uitgereikt

16:07 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: apso-bal, loopsport, kavvv-bal |  Facebook |

12-11-06

1/2 marathon Kasterlee

Zondagmorgen om half acht opgestaan en na het ontbijt vertrokken naar Kasterlee.  In de buurt van de kerk was nog parkeerplaats te vinden, en vandaar wandelden we naar fitnesscenter Technofit voor het ophalen van ons startnummer, T-shirt (met de gekende afbeelding van de Kasterlee-pompoen), en enkele sponsorcadeautjes.  Aangezien Heinz dit jaar de nieuwe sponsor was, kregen we mayonaise, ketchup e.d.  Daarna trokken we terug naar de auto om ons klaar te maken.  Er werd lang getwijfeld over welke kleding aan te trekken: het was niet echt koud, en voorlopig bleef het droog, maar er stond wel een strakke wind.  Ik koos uiteindelijk voor een halflange broek en een shirt met lange mouwen.   Door de groeiende populariteit was het drummen aan de start : 578 (430 M + 148 V) deelnemers voor de halve, 321 (294 M + 27 V) voor de hele marathon.  De eerste km ging dan ook vrij traag, en ik moest allerlei manoeuvres uithalen om tijdig (voor de eerste bosstrook, want dan wordt het nog smaller) een plaats te veroveren tussen lopers met mijn tempo.  De eerste 2km klokte ik uiteindelijk af op 9’ rond.  Toen we na km4 van richting veranderden, volgden er enkele kilometers in open veld waarbij we zwaar tegen de wind in moesten beuken.  Eerst hield ik mij op in een groep, maar uiteindelijk bleek mijn tempo iets hoger dan dat van de anderen, en liep ik al snel alleen. Kort na de 2e bevoorrading (km 9,5) werd ik voorbijgelopen door een groepje met daarin de (op dat moment) 3e vrouw.  Ik kon niet onmiddellijk aanpikken.  Km10 werd afgerond op ca. 42’.  Toen we in de boszone kwamen, kon ik meter na meter goedmaken op het groepje dat mij voorbijgegaan was, en uiteindelijk lukte het om aan te sluiten.  In de modderstroken die volgden was het echter moeilijk om bij te blijven.  Geregeld moesten we in de kant om de ergste modder en plassen te ontwijken, en af en toe schoof ik al eens weg in een bocht.  Toen we in de buurt van de Hoge Mouw (tussen km15 en 16) kwamen, versnelde ik op één van de talrijke klimmetjes.  De anderen hadden niet dezelfde reserve, en moesten passen.  Ik kon in de laatste kilometers nog diverse lopers inhalen en finishte uiteindelijk in 1u29’02"; ongeveer dezelfde tijd als vorig jaar.  Na mijn aankomst begon het hevig te regenen: pech voor al de lopers die nog moesten aankomen, en zeker voor diegenen die de volledige marathon liepen.  Ik werd zelf ook al snel kletsnat tijdens het uitlopen en haastte mij naar de auto om droge kleren aan te trekken.  Na de aankomst van Ann (ca 1u45’), hoopten we op te warmen onder een lekkere douche in het fitnesscenter, maar dat was valse hoop, want er was geen warm water.  Na de (gratis) pastamaaltijd, keerden we dan maar snel naar huis terug om verder op te warmen.

Uiteindelijk ben ik heel tevreden om op deze vrij zware omloop nog onder 1u30’ te blijven.  De iets tragere start en het feit dat wij nogal wat duurlooptrainingen afwerken in bos en veld,  zorgden er waarschijnlijk voor dat ik slechts 2,5 minuten boven mijn PR op de 1/2M eindigde.  Ann verbeterde – ondanks een lichte griep de voorbije week én ondanks het zware parcours – haar PR wel.  Knap gelopen !

Van andere bloggers weinig of geen nieuws: ik heb uitgekeken naar Wim ( http://marathon-wim.skynetblogs.be )op de marathon en Stefan ( http://dijleloper.skynetblogs.be/ ) op de halve, maar heb hen niet gezien.  Carmen ( http://bloggen.be/carmenk/ ) begon aan haar laatste 200meters van de 1/2, toen wij aan het uitlopen waren.     Ik kijk uit naar hun verslag van deze natuurloop.

                                                                                                          Patrick

 

Edit door Ann: 'k heb net de uitslag op het web ontdekt en ken nu ook m'n exacte tijd: 1u44'40".  Deze 14de vrouw is daarmee waarschijnlijk aan haar ondergrens gekomen.

http://www.marathonkasterlee.be/index2.htm

15:55 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

11-11-06

Midas of Judas...

Midas Dekkers

...door verraad aan de sport?

 

 

Vanmiddag op de boekenbeurs woonde ik de lezing bij van Midas Dekkers over zijn boek Lichamelijke oefeningen (eerlijk gezegd naar aanleiding van Liselottes post 'Hardlopers zijn doodlopers'. Ik arriveerde een beetje laat in de zaal omdat de voordracht van Marc Herremans en Paul Van Den Bosch was uitgelopen, zodat ik de inleiding miste. In elk geval heb ik genoeg van het interview bijgewoond om me te ergeren aan de man zijn uitspraken. En zo vaak ook die zichzelf tegenspreekt! Het komt erop neer dat sport op school overbodig is en stamt uit een tijd dat mensen moesten klaargestoomd worden om te dienen als kanonnenvoer (voor het leger dus); dat sport een recent gegeven is van pakweg 150 jaar (heeft die dan nooit gehoord van de balspelen bij bijvoorbeeld de Inca's, Maya's...?); dat wie lelijk is, sport om er toch goed uit te zien en dat hij dus niet snapt waarom mooie vrouwen toch naar de fitness gaan (misschien blijven die vrouwen precies door die fitness mooi? -  daar heeft ie blijkbaar nog niet bij stilgestaan); dat je lichaam na je 35ste sowieso aftakelt (toegegeven, maar je kan dat proces vertragen door te sporten - als ik nog maar Ju..sorry Midas' lijf vergelijk met dat van lopers die ik op wedstrijden zie...); dat het gek is te lopen van punt A naar punt B, want dat je met wandelen evenveel calorïeën verbruikt (tabellen spreken echter een andere taal!, en ook een auto verbruikt meer naarmate je sneller van A naar B rijdt), en dat je dan onderweg nog tijd hebt om na te denken en niet stikkapot aankomt (met zijn (niet-)conditie komt hij lopend uiteraard stikkapot aan, áls hij überhaupt aankomt); dat er geen studies zijn over het feit dat sporten gezonder is dan niet sporten (waarom stuit ik dan altijd op boeken waarin studies in dit verband vermeld staan?); maar dat wel werd vastgesteld dat je van sporten gemiddeld twee jaar ouder wordt, maar dat dat nutteloos is want daarvoor heb je dan ook twee volle jaren van je leven gesport. Met andere woorden: het was één grote lofzang in de oren van mensen die nooit sporten, en nu het excuus kregen om de rest van hun leven zo verder te doen. Arme Bloso sportinitiatieven,  arme Evie loopt, arme Canvas Marathon... Nu denk ik - hoop ik - dat hij het vooral gemunt heeft op massasporten, maar die nuance werd niet dik in de verf gezet. Een punt waarover ik het met hem eens kan zijn, is dat het onbetaamd is dat in berggebieden heel der bossen worden gekapt ten voordele van de skisport. Wat me verbaasde is dat Dirk Draulans, die het interview afnam, weinig weerwerk bood. En wat me niet verbaasde, is dat achteraf aan de signeerstand van Dekkers niemand stond aan te schuiven. Dat ik daar kon inkomen heb ik tegen Patrick nét iéts te luid gezegd. ;-)

Nog even iets over het gesprek van Marc Herremans en Paul Van Den Bosch: daar heerste een heel andere teneur. Zo'n wilskracht en doorzetting! Zeker weten dat M.H. vandaag weer mensen gemotiveerd heeft om toch door die eerste moeilijk weken van na-jaren-niks-doen-beginnen-sporten te bijten. Want zoals hij zelf zegt, wij kunnen zoveel meer dan hij, wij kunnen rechtstaan! (Met de vraag om recht te staan begint hij ook zijn babbel.)

Voor het overige was er veelste veel volk op de beurs om ervan te kunnen genieten. Eigenlijk is me dit jaar niet echt iets in het oog gesprongen - misschien wel omdat ik niet  naar iets op zoek was - tenzij een boek voor 12+ over de oorlogsjaren van 40-45, "Mijn gele ster" van Eva Wiseman (meer info op http://www.pluizuit.be/040916/Mijn%20gele%20ster.htm). Onze jongste is namelijk in de ban van het Dagboek van Anne Frank.

22:08 Gepost door AnnAlice in Gelezen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

09-11-06

'Hardlopers zijn doodlopers'

 Joggers en bloggers,

Vermits ik op mijn mama's blog zit vind ik toch wel dat ik me eventjes moet voorstellen. Ik ben Liselotte, en ik ben niet zo loopgefreakt als mijn mama en papa.( Ikzelf verkies blauwe plekken boven 42km afzien, ik doe dus judo).Ik probeer ze steeds te zeggen dat zoveel lopen niet altijd gezond is.

Vandaag lazen we een artikel in de les Nederlands, en ik vond dit zeer toepasselijk om op deze blog te zetten.

 

'Hardlopers zijn doodlopers. Wil je weten waar ze uitkomen, kijk dan naar het renpaard. Dat is al aan zijn asymptoot. Hoe harder de paardenfokkers fokten en hoe harder de paardentrainers trainden, des te minder vooruitgang boekte het paard. Paarden van nu komen nauwelijks harder vooruit dan die van een eeuw geleden.  

Bij een mens helpt het trainen van de longen en het hart om de renspieren bij te houden. Ons hart en longen zijn NIET op rennen gebouwd. Een mens hoeft van nature niet veel te rennen. Een paard wel. Alles wat een paard kan doen om harder te lopen, heeft het paard zelf al gedaan tijdens zijn evolutie. Zijn benen zijn al lang en dun. Van nog meer spieren wordt het paard alleen maar zwaarder, dunnere benen breken en met langere benen zou een paard hooguit op zijn eigen hoeven trappen. Een renpaard is af. Daar is voor fokkers en trainers geen lol meer aan te beleven. Niets is irritanter dan dat iets al gelukt is, nog voor je het hebt geprobeerd.

Ook bij mensen zitten sommige organen al aan hun top. Daar is zelfs een spier bij: de tong. Zou die net als andere spieren van trainen dikker worden, dan kregen veel mensen hun mond niet eens meer dicht van al dat praten. Maar ook die andere spieren kennen een grens. Zou je er met superdoping of genetische manipulatie in slagen je beenspieren tienmaal beter samen te laten trekken, tot tienmaal korter, tienmaal zo snel, tienmaal zo krachtig, dan zouden ze domweg verbranden als een biefstuk in een hete pan. Extra koeling inbouwen zou te veel ruimte in beslag nemen. Bovendien zou het extra gewicht de loopwinst tenietdoen en zou er voor de koeling extra bloed nodig zijn, waartoe het hart sneller zou moeten kloppen enzovoort.

In een organisme hangt alles met alles samen. Binnen een bepaald bouwplan kun je wel veranderingen aanbrengen, maar niet te veel of te verregaand, want dan wordt het bouwplan aangetast. Zoals je van een vrachtwagen geen racewagen kunt maken en van een racewagen geen vliegtuig, zo kun je van een mens geen cheeta maken, laat staan een zwaluw.'

 

(Uit: Midas Dekkers, De larf)

 

Liselotte

20:01 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Fietsen op de heide

Specialized-rockhopper-BabyEén ding is zeker: onze nieuwe (zijnde ook onze eerste) mountainbikes gaan we in de massa altijd makkelijk terugvinden: flashy oranje en baby blue. 'Assorti' kan je ze niet bepaald noemen, maar ze zijn dan ook niet om hun uiterlijk gekocht, en als je voor een D4W (design for women) wil gaan (en met mijn beperkte lengte is dat een must), heb je niet veel keuze in de MTB-wereld. Eigenlijk mag ik al van geluk spreken dat fabrikanten zich de afgelopen jaren toch bewust zijn geraakt van de verschillen in anatomie tussen man en vrouw.  Jammer dat ze nog niet beseft hebben dat niet alle vrouwen van baby-blauw en pink houden.

Beide fietsen zijn uitgerust met Deore-versnellingen (resp. LX en XT) trek6500_2006_thumben verende voorvorken die kunnen dichtgezet worden. Voor leken zou dat voldoende moeten zijn. We kunnen terecht in veld en bos, maar ook op rotsig parcours in de bergen. En ook om dat laatste is het ons te doen, sinds we tijdens onze laatste vakantie in de Pyreneeën samen met vrienden een mooie MTB-tocht gemaakt hebben - voor mijn part mogen er zo nog veel volgen.

Betekent dat nu dat we lopen gaan inruilen voor fietsen? Neen, helemaal niet - aan een fiets is te veel poetswerk :-) - maar een wekelijkse fiets/toertocht als alternatieve training zit er wel in. En natuurlijk zullen de fietsen voortaan mee op vakantie gaan.

 

12:04 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-11-06

Op weg naar Kasterlee (1/2M)

Na de korte en hevige inspanning van de cross van zaterdag (zie verslag dd 4/11), had ik zondag mijn zinnen gezet op een lange duurloop - als laatste voorbereiding op de 1/2M van volgende zondag.  Omdat ik vrij laat vertrok en ik niet graag in het donker loop op veld- en boswegen, werd het een race tegen de duisternis (die ik nipt "verloor"), waardoor ik over de 23km slechts 1u45' deed;  toch wel verrassend na de inspanning van gisteren.  Blijkbaar zijn de conditie en het recuperatievermogen ondanks de minder kilometers training na de marathon nog steeds in orde. Toen ik echter maandagmorgen - vooraleer te gaan werken - de auto naar de garage bracht voor een nazicht en al joggend terugkeerde naar huis (6km), leken mijn benen wel van lood (of was dat te wijten aan het vroege uur),  's Avonds - toen ik na het werk de auto om 18u ging ophalen - ging het veel beter: ik liep 5' minder over dezelfde afstand. 

Met al die kilometers van de voorbije dagen, had ik vandaag geen kracht om tijdens onze wekelijkse groepsloop een scherpe tijd te halen.  I.p.v. me de ziel uit het lijf te lopen achter de snelle jongens Dries en Bart L, bleef ik bij een 2e groepje. Nadat eerst de jeugd het tempo had aangegeven, nam Johan naast de autostrade de kop over. Wanneer hij "zijn grens bereikt had" (dixit hemzelf), was het mijn beurt om de anderen op sleeptouw te nemen.  De laatste honderden meters had Simon (14j en kleinzoon van onze "mentor" Albert Hendrickx) echter nog kracht voor een forse versnelling.  Mede hierdoor klokten we af op 23' rond (voor de 5,2km).

Ik denk dat ik het de volgende dagen rustig aan ga doen; misschien nog even wat loslopen, maar zeker geen zware training meer.  Zondag 12 november lopen we immers in Kasterlee een 1/2M.  Vorig jaar liepen we daar ook, en dat is heel goed meegevallen.  De organisatie en de sfeer zijn prima, maar het is vooral voor het prachtige parcours dat we terugkeren. Het grootste deel gaat over veld- en boswegen.  Eerst lopen we tussen de velden en weiden in de Nete-vallei,

7

en in de 2e helft wordt het klimmen en dalen over bospaden op de Kempense heuvelrug. 

28

Je loopt hier zeker geen PR, maar je geniet wel volop van de natuur.  Hopelijk blijft het de komende dagen droog, zodat het parcours er niet al te modderig bij ligt. 

We kijken er in ieder geval naar uit.

http://www.marathonkasterlee.be/

Patrick

22:02 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

06-11-06

De postbode

bracht vandaag het Eindhoven-shirt!!!  Dank u, marathonorganisatie!

 

Wat de maat betreft, laten we het zo zeggen: er is ruimte voorzien voor de extra kilo's van de eindejaarsperiode, zelfs ook nog voor een drielingzwangerschap, maar anderzijds zie je met wat geluk net nog mijn loopshortje. (Ik heb al andere shirts gekregen waarin het zelfs lijkt of ik met een jurkje rondloop.)  Hoe dan ook, ik stuur het shirt niet terug. Ik wil er m'n tanden in poetsen.  ;-)

23:11 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-11-06

marathon NY op TV

Voor wie geen Eurosport-abonnement heeft: ook Nederland 1 zou de marathon van New York life uitzenden in het programma Studio Sport - vandaag zondag 5/11.  De marathon start om 14u (onze tijd).

Veel kijkplezier.

 

Zopas gehoord: er wordt slechts een samenvatting uitgezonden; die zou om 15u30 starten en 10' duren.  Later op de avond komt er een 2e samenvatting.  Wanneer ?

 

Edit: de uitzending is nu gaande (18u10). De eeste man, de Braziliaan Gomes, is op nog slechts 2 km van de finish.

11:02 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Loop der zotheid

Vandaag is heel ons gezin (een beetje) "doodgegaan".

 Tja, crossen is dan ook elke keer opnieuw sterven, van kort na de start tot aan de finish: meteen na het startschot proberen een (goed) plekje te veroveren, en dat tot je laatste snik verdedigen - het vergt een serieuze inspanning!

Onze doodstrijd kon vanmiddag bijgewoond worden tijdens de cross van APSO in Zandhoven. Alle drie onze dochters hebben meegelopen, en het beste van zichzelf gegeven.  Zelfs onze gezworen judoka Liselotte (Scholier - 2020m) liet zich niet kennen, en zette ondanks flinke steken door tot aan de eindstreep. Onze springerige Emmie maakte vandaag haar debuut bij de Miniemen (1400m) en was daar met 6'09" goed voor een 5de plaats. Sara (Cadet) en vriendinnetje Hannah hebben er een gezellige loop van gemaakt, zoiets van samen uit samen thuis. De laatste 400-tal meters spraken ze af om toch maar eens te gaan versnellen, en gingen uiteindelijk over de streep na resp. 11'27" en 11'23". Flink gelopen, meisjes, en wees maar zeker dat Albert blij was met de jeugdige opkomst.

Bij de vrouwen (alle categorieën samen) stonden we met 67 aan de start. Aangezien het soms moeilijk inhalen is op de smallere bospaadjes, kan je best proberen om van meetaf aan je plek te veroveren, zonder dat je eigenlijk al je kruit al verschiet. En da's soms moeilijk, maar vandaag lukte het wel. Een AT(letica)84 heb ik tijdens de race moeten laten voorgaan, en ook Natasha (zij is Senior), maar een aantal anderen heb ik de hele tijd mooi in m'n kielzog kunnen houden, niettegenstaande hun drie ontsnappingspogingen. In de eindmeter werd ik toch nog bijgebeend door Marghareta (cat.M+45), die me met een seconde klopte en aftikte op 13'35" (voor haar zal ik volgend jaar op m'n hoede moeten zijn, want dan stap ik over naar haar categorie - en vorige cross speelde zich ook al hetzelfde scenario af) . Margaretha eindigde in haar categorie (M+45) tweede, ik in de mijne (M+35) tiende. Er resten mij nog 19 sec tot bij de vrouw met wie ik eens samen hoop te finishen (vorig jaar schommelde dat nog tussen 90 en 120 sec.)

En nu de man-des-huizes-met-de-zere- rug even zelf aan het woord:

"Na de superprestatie van club- en loopgroepcollega Dries (de 6km in 19'51") bij de Seniors, was het als afsluiter de beurt aan alle mannen boven de 40.  Met 96 stonden we aan de start, zodat het ook hier drummen was om in een goede positie het bos in te duiken.  Ik kon een vrij constant tempo aanhouden al moest ik in de 2e ronde wel enkele lopers laten voorgaan, en klokte af op 23'45" : mijn snelste tijd ooit op dit parcours van 6km.  Het parcours lag er trouwens heel goed bij dankzij het werk van Marcel en Werner (allebei geblesseerd, en daarom niet mee aan de start) en de droge ondergrond."

 

Simon (Cadet- 2500m) wist het werk van z'n vader blijkbaar te appreciëren en  finishte met 9.49 als eerste van z'n reeks. Ook proficiat aan Barbara (pupil - 1090m) die vandaag haar eerste cross liep, en die klus in vijf minuten (+06")  klaarde. Een aantal (ex-)start-to-runners (Peggy, Kristien, Marcel, Kris L., ...) die aan de start stonden, hebben nu hopelijk ook de smaak van het crossen definitief te pakken. Be welcome!

Zandhoven ligt in de Kempen en daar laten ze de mensen gelukkig niet voor niks afzien - toch niet tijdens deze cross begin november. Na afloop mag je iets kiezen van de mooie, écht mooie prijzentafel (beste dank APSO-bestuur!). Voor mij werd het een snelkoker - gelukkig, want die had ik een vriend beloofd tijdens onze gezamenlijke vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Soms kost het bloed, zweet en tranen om een belofte in te lossen. :-)

 

00:03 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (2) | Tags: cross |  Facebook |

03-11-06

Vandaag opgemerkt

...(in de linkermarge) krijgt vandaag een hele post wegens te uitgebreid.

 

Vandaag vond ik op een lopersforum een paar leuke calculators; of misschien zeg ik beter 'minder gewone', want grappen vertellen doen ze niet. (Dat doet wél George Carlin in het filmpje waarnaar de link van vandaag verwijst). Een ervan is de 'Wedstrijd split'-calculator. Deze berekent je tussentijden van een wedstrijd, waarbij je zelf kan bepalen hoe je je tempo over de wedstrijd verdeelt. Snelle eerste helft, tragere tweede, twee gelijke helften, graduele vertraging... Je vind hem onder http://www.chatnrun.nl/calculator/calc/splits.php .

De 'Predicted performance at different weights'-calculator is in het vooruitzicht van de eindejaarsperiode misschien een stimulans om al eens neen te zeggen tegen een overheerlijk toetje, of extra slagroom in de koffie. Hij berekent namelijk voor je hoeveel seconden een kilootje extra je kosten op diverse (in te geven) afstanden.  http://www.chatnrun.nl/calculator/calc/weightloss.php

Voilà, op dus naar nieuwe PR's!!

23:58 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (2) | Tags: calculator |  Facebook |

02-11-06

In blijde verwachting

Marathon Eindhoven. Het lijkt al weer lang geleden, maar toch kom ik er nog even op terug. Van dit event kan je op voorhand een T-shirt bestellen, maar dat wilde ik niet. T-shirtIk moest hem eerst verdienen door de volle 42,195km helemaal uit te lopen. Maar ik was dan ook een debutantje, en wist niet beter. Want wat bleek? Toen ik me na 3u43’58” fier als een gieter  naar de verkoopstand begaf (ik gebruik hier bewust niet de werkwoorden stappen, lopen…) lagen daar alleen nog L’s en XL’s. Beetje groot hé, voor een vrouw van 1.58m en 48 kg? Da’s elk jaar zo, vertelde de vriendelijke dame achter het tafeltje, maar informeer eens over een paar weken – daartegen zijn er vast wel een aantal kleinere shirts teruggekomen van winkels of andere verkoopposten. Begin deze week heb ik dus een mailtje gestuurd, en een vijftal minuten later kreeg ik dit antwoord: “Beste Ann, Wij hebben nog wel een maatje S liggen. Naar welk adres zal ik het sturen? Als het past kun je de kosten € 15,00 storten op onze bankrekening 235-0496209-66 bij Fortisbank in Neerpelt. Als het niet past, stuur je het gewoon weer terug.” . Puike organisatie, toch? (Maar da's Marathon Eindhoven sowieso op heel veel punten).

Ik ben dus in blijde verwachting… maar of ik met dat shirt ook ga durven lopen, da’s een andere kwestie.

 

23:16 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |