21-12-06

Romantiek in de natuur: baltsende kraanvogels

grus grus balts 6

 

grus grus balts 10grus grus balts 5

kraanvogel.balts

grus grus balts 7grus grus

Grus grus betuigt z'n liefde...Kus kus had ook gekund...

 

Met heel veel dank aan de fotografen!

Een (foto van een) depressie op het blog van Marco Zuidpolo inspireerde me tot dit artikeltje over de oh zo gracieuze Kraanvogels of  Grus grus. Deze vogels zijn niet alleen sierlijk, tijdens de balts zijn ze ook nog eens erg romantisch, dansen om elkaar als de twee depressiekernen op het blog van Mark. Romantiek zonder commercie...heel anders dan bij de mens, die deze tijd van het jaar - en al zeker tegen Valentijn- op cadeautjesjacht gaat om z'n liefde te betuigen. (Laten we hopen dat hij dat op de andere dagen van het jaar toch ook op een andere manier kan). Bovendien misstaat deze kraanvogel eigenlijk niet in deze kerstperiode, waarin we elkaar zo vaak vrede en geluk toewensen. Lees maar.

In Japan staat de kraanvogel van oudsher symbool voor geluk, hoop en een lang leven. Als dusdanig genoot hij tot aan het Meiji-tijdperk de bescherming van de heersende macht, en werd hij gevoerd door de boeren. Helaas werd de bescherming toen opgeheven en dat betekende voor Grus grus bijna de uitroeiing.

"Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven"

Sadako Sasaki was bijna twee jaar, toen op 6 augustus 1945 de bom explodeerde, anderhalve kilometer van haar huis in Hiroshima. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto Rivier, waar ze werden doorweekt door de radioactieve zwarte regen die de hele dag viel.
Tot haar twaalfde leek Sadako een normaal, gezond meisje. Ze was de beste hardloopster in de 6e klas. Plots kreeg ze leukemie. Volgens de volkswijsheid zou het vouwen van duizend kraanvogels iemand behoeden tegen ziekte. Sadako was dapper en ging aan de slag. Ze  zei: "Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven en jullie zullen over de hele wereld vliegen." Maar Sadako had niet de kracht om die duizend te halen. Nadat ze er 964 had gevouwen, stierf ze op 25 oktober 1955. Haar vrienden hebben de resterende papieren kraanvogels toegevoegd en met haar begraven.

Sindsdien is de kraanvogel internationaal symbool voor nucleaire ontwapening en vrede. Sadako's klas begon een nationale campagne om een monument voor haar te bouwen. Dat werd opgericht in 1958 en het herdenkt alle kinderen die hebben geleden onder de bom. Op de top van het ovale, granieten onderstuk, dat de legendarische "Mountain of Paradise, Mt. Horai" symboliseert, staat een jong meisje dat met gestrekte armen een gouden kraanvogel vasthoudt. In het onderstuk is ruimte voor de duizenden kleurrijke papieren kraanvogelstrengen die mensen elk jaar uit Japan en de hele wereld toesturen. (Bron: http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_winter/Kraanvog...)

 

Nog een paar weetjes over Grus grus (vnl. uit Wikipedia):

Het woord "pedigree" (stamboom) is een verbastering van het oud-Franse "pie de grue", wat "kraanvogelpoot" betekent, omdat een stamboom er net zo uitziet als de tenen aan de voet van een kraanvogel.

Het Egyptische hiëroglief-symbool voor de letter B is de kraanvogel. 

 Het oude volk van de Azteken in Zuid-Amerika dankt zijn naam aan de kraanvogels: de Azteken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de landstreek Aztlan, hetgeen betekent: Dichtbij de kraanvogels (azta = kraanvogels, tlan = dichtbij)

Omstreeks midden februari keren de kraanvogels weer terug naar hun broedgebieden; tijdens die trek landen ze massaal nabij het Lac du Der in Frankrijk. Sommige kunnen niet wachten tot thuis, en oefenen alvast hun spectaculaire paringsdans. Het loont dan echt de moeite een weekendje in die streek te plannen. Deze vogels zijn écht heel indrukwekkend.

 Eerder werd een ander logje op dit blog aan Grus grus gewijd: "Als je 'groes groes' boven je hoofd hoort...".

12:05 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (5) | Tags: grus grus, kraanvogels, balts |  Facebook |

Commentaren

Danku zeer ! Hoi,
ik wil u bedanken voor de mooie reactie op mijn weblog. echt zeer lief en toffe commentaar,, ik hoop natuurlijk dat'k de prestaties van Kim Gevaert (later dan) kan evenaren, maar dan wel op de Halve Fond.

Vele groetjes Mariska

Gepost door: Mariska Parewyck | 21-12-06

ok! je hebt me overtuigd ... deze kerst eten we kraanvogel in plaats van kalkoen ;-)

Gepost door: geert | 21-12-06

Leuke informatie Ik zal het woordenboek moeten raadplegen om op te zoeken wat 'baltsende' alweer betekende. Ik vind het wel leuk, zo af en toe een shot informatie. Ik heb trouwens ook de naam Joe Sacco bijgeschreven op het boekenlijstje. De omschrijving deed me onwillekeurig denken aan Art Spiegelman, de auteur van maus. Een aanrader als je het niet kent, maar het is wel niet zo vrolijk. Normaalgezien staat in Lier de 5k op het programma, maar het zal een beetje afhangen van het gevoel op training.

Gepost door: DijleLoper | 23-12-06

hoek hey, baltsende kraanvogels en uitdiepende depressies, het blijft een tintelende en tot de verbeelding sprekende combinatie. Verleiden en uitdagen is overal aanwezig, maar het is inderdaad een plaag als het vanuit de commerciële hoek komt.
Je maakte een mooie en interessante bijdrage. Nog een prettige kerst. marc

Gepost door: marc | 25-12-06

@Ann Spijtig genoeg is m'n schoonvader op pensioen, want anders had dat van die helicopter best gekund. Hij vloog immers met de helicopter vanuit de basis in Brasschaat...
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 26-12-06

De commentaren zijn gesloten.