09-01-07

Positieve boodschappen...

Supersizeme... die lees ik niet alleen graag op een grijze ochtend, maar ik help ze ook graag verspreiden. En wat is hier de boodschap? Wel, dat we met z'n allen samen toch wat in de (economische) pap te brokken hebben. Helaas ben ik door de jaren wat idealisme kwijt geraakt, en kan ik niet helemaal voorkomen dat mijn grijze cellen aan het relativeren slaan: we moeten namelijk met z'n allen samen wel voor hetzelfde gaan, zoals bijvoorbeeld geen kikkerbillen meer eten (doe ik sinds m'n 13de niet meer na het zien van een documentaire over de 'productie' van kikkerbillen waarbij de kwakende eigenaars ervan met enkel hun voorpoten aan hun lot worden overgelaten); de vegetarische keuken induiken omdat dieren binnen de vleesindustrie als gevoelloze voorwerpen behandeld worden; koning auto niet voor het minst van stal halen; waterverbruik beperken... Kleine beetjes helpen, zeggen ze, maar als ik zo om me heen kijk, dan vrees ik dat 'ons beetje' ergens teloorgaat, en dat het alleen ons eigen geweten wat kan sussen voor het feit dat we sowieso op veel vlakken gewoon meedraaien in onze consumptiemaatschappij.

Toch slaagt af en toe een enkeling er wel in om verandering teweeg te brengen. Neem bijvoorbeeld Spurlock, de maker van de documentaire 'Super Size Me'. De man at 1 maand lang drie keer daags bij McDonald's, en werd daardoor 12 kg zwaarder, en ook ziek. Hij verfilmde het hele gebeuren. De doc werd een succes, en zou het toeval zijn dat McDonalds aansluitend ging uitpakken met het 'GoActive Happy Meal, dat bestaat uit een salade, een fles water en een gratis step-o-meter, die het dagelijks aantal voetstappen meet'.? Spurlock denkt het niet.

In elk geval, tijdens de donkerste dagen van het jaar doet het me goed om statements als hieronder te lezen. Voor mij zijn ze een stimulans om voor 'kleine beetjes' te blijven zorgen. Als je op 'Bron' klikt, kan je het hele artikel over de documentaire en zijn maker lezen. . 

Spurlock toont zich met Super Size Me een geestverwant van anti-globalisten als Naomi Klein (No Logo), Eric Schlosser (Fast Food Nation) en Noreena Hertz (The Silent Takeover), die al eerder schreven dat met kritisch koopgedrag hervormingen wel degelijk mogelijk zijn. Niet in het verkiezingshokje heeft de burger de meeste invloed, maar in het winkelcentrum. Daar dwingen onverkochte producten de grote concerns tot gedragsverandering. Spurlock: 'Het is te makkelijk om te roepen dat het kapitalisme onstuitbaar is. Het is wel degelijk mogelijk een stem te laten horen. Iedereen kan vandaag beslissen nooit meer naar McDonald's te gaan. Als genoeg mensen dat doen, is het binnen de kortste keren afgelopen met die hamburgerclown....'Bron

11:26 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

consumptie Wat je zélf zegt in deze post is volkomen waar (ik zie vooral onze ecologische toekomst heel somber in maar ik doe m'n uiterste best om zelf zo 'proper' mogelijk te leven en afgelopen zaterdag heb ik nog een enorm geanimeerd debat gevoerd met de gastvrouw van die dag over het al dan niet eten van ganzelever), maar diene gast van Super Size Me heeft ze volgens mij niet allemaal op een rijtje. Verder ontgaat de journalistieke waarde (hij is toch een journalist, niet!?) van zijn statement me volledig: naar analogie van zijn film kan je met het elke dag tot treurens toe eten van biefstuk met friet ergere gevolgen teweegbrengen en, nog straffer, naar analogie van zijn 'proef' kan je zelfs 'wetenschappelijk' bewijzen dat het eten van appels uitermate ongezond is! Als ze mij morgen komen vertellen dat diene clown die symbool staat voor McDonalds geënt is naar het beeld van Spurlock denk ik niet dat ik veel argumenten zal hebben om hieraan te twijfelen.
Ik probeer hier niet een lans te breken voor de MacDo, maar Spurlock's film is niet echt eerlijk.

Gepost door: geert | 10-01-07

lekker eten hey AnnAlice, toch vind ik dat een beetje relativering hier wel op zijn plaats is. Niet dat ik een hamburgerfanaat ben maar ik denk dat als je slechts af en toe Mac bezoekt dat je gezondheid daar geen nadeel zal van ondervinden. trouwens ik ben niet echt op de hoogte maar ik denk dat zij voor heel wat jobs zorgen. ideaal voor jongeren, vakantiejobs oa. Ik vind de hele documentaire verschrikkelijk verkeerd. een éénzijdige benadering van het kan niet erger, maar hij brengt het op een grappige manier en het geheel is goed gemonteerd: succes gegarandeerd. maar ik ben geen fan.
op oudejaarsavond hebben we handgesneden frietjes met een dikke kootalos en championnekes gegeten. beste wensen!
marc

Gepost door: marc | 10-01-07

Die film is idd de moeite. We kopen vnl ons eten in de natuurwinkel maar gezond eten is duur.

Een giant of big mac weet ik van tijd tot tijd toch ook op prijs te stellen hoor.

Gepost door: buddha | 11-01-07

hamburgers... Is gewoon 'n zalige film hé - wij vonden hem gewoon super - mijn vriendin is werkzaam in een Bio-voedingsshop en wij proberen zo gezond mogelijk te eten.
Maar toch in de Kerstperiode met onze jongste nog 's in de Quick verzeild geraakt...en dat smaakt dan ook weer wel 's - maar 1 x per jaar is voor ons dan wel weer genoeg.
Groetjes en blog ze nog verder !
Steven

Gepost door: Steven | 11-01-07

Hoi AnnAlice, Dankzij jouw reactie op mijn "kat"-incident ben ik op jouw interessante blog verzeild geraakt. Het is leuk om eens iets meer te lezen dan louter een trainingsverslag. Ik heb bewondering voor je sociale engagement en kom hier zeker nog terug. En wat die kat in het donker betreft: ik heb ze echt niet geknepen want daarvoor was ze veel te snel weg.

Gepost door: Harmsie | 13-01-07

@ntwoorden Eerst en vooral m'n excuses voor het feit dat deze reply er zo laat komt. De informaticagod was ons deze week niet goed gezind, en besliste de anti-spam-letterkader voor ons verborgen te houden. Daardoor kon ik op geen enkel blog reageren, noch de mailknoppen gebruiken. Enfin, na het branden van flink wat kaarsen, maar vooral na veel uren zoekwerk is het euvel sinds vrijdag opgelost.
Ter zake nu. Blijkbaar zijn er zowel voor- als tegenstanders van de film. Zelf kan ik er niet over oordelen want ik heb de docu niet eens gezien (misschien moet ik daar maar eens werk van maken). De positieve noot in het hele bronartikel waarom het mij te doen was, was het feit dat je door samen je consumptiepatroon in dezelfde zin aan te passen, als groep toch enige greep zou hebben op de economische mallemolen; en dat soms zelfs een enkeling daarin slaagt. Dat gegeven stimuleert mij om m'n eigen 'kleine beetje' te blijven bijdragen.
Enneuh... over eten voer ik niet vaak discussies meer. Naar vegetarisme moet je vanuit je binnenste zelf naartoe groeien - of eens echt gedegouteerd geraken door bijvoorbeeld nieuwsbeelden uit een kippenkwekerij, een kikkerbillen'fabriek'...Thuis eten we vooral vegetarisch, en als we zondigen is het in heel beperte mate. Elders eten we wat de pot schaft, en waar we de keuze hebben (restaurants) gaan we voor vis, tenzij er vegetarisch lekkers op het menu staat. Daarentegen hoop ik dat de overheid eens een sensibilisatiecampagne zou starten om vleesconsumptie te verminderen, maar ja, daar is geen geld mee verdiend. Integendeel, er zouden dan allicht nieuwe subsidiegelden moeten gevonden worden...

Gepost door: AnnAlice | 14-01-07

De commentaren zijn gesloten.