25-01-07

Tip van Dries

Zwarte specht

'Misleide specht'; Schildpaddenloop', 'Graag Traag', waren andere mogelijke titels voor dit korte verslagje van een lange duurloop: lees 'loop van lange duur', want lang was ie niet echt, toch niet in afstand (13 km in 1u30 = 8.6 km/u). Maar 'Tip van Dries' haalde het voor de andere, want dankzij deze supersnelle clubgenoot liep ik vanmorgen door het partieel wintersuitziende landschap. In verband met het vroege startuur van de Marató Barcelona 2007 (a las 8:30 AM en la Av. María Cristina), vroeg Dries me tijdens het opwarmingsrondje van de dinsdagavondtraining van Loopgroep Albert (apso) namelijk of ik 's ochtends makkelijk loop. Neen, Dries, ik ben geen ochtendmens, 's ochtends lopen kost mij meer inspanning (lees: hogere hartslag) voor eenzelfde resultaat (zoiets als lopen na frietjes). Dus raadde hij mij aan om wat ochtendlopen in te lassen. Voortaan staat er dus op donderdagochtend een schildpaddenloop op m'n programma, want om het bij dieren te houden, daarmee sla ik twee vliegen in één klap: m'n lichaam gewennen om zich 's ochtends te onderwerpen aan/verzetten tegen (*) de wet der traagheid; én duurlopen eindelijk eens af te werken aan een écht laag tempo (de wet wordt dus alleszins niet drastisch met de voeten getreden).

Trouwens, traag lopen was voor mij na de afgelopen dagen vandaag ook wel de enige optie. Dinsdagavond liep ik een beste tijd op de ronde van 5.2K (dank Ralf om me weer wat dichter bij 23' te brengen!), gisteren 15K in het Zoerselse bos in 1u22, zondag 14K in Oelegem (Patrick 25K) en zaterdag 30K in de regio Herentals-Lichtaart-Kasterlee met uiteraard als klap op de vuurpijl de Kabouterkesberg en aanverwante delen uit de Kasterlee Marathon (de zware regenval van de dagen voordien had het parcours op sommige plaatsen bovendien extra moeilijk gemaakt).

En wat heeft de specht ermee te maken? Wel, ik hoorde er een volop hameren. Ik heb ze auditief nooit goed uit elkaar kunnen houden, die spechten, maar ik denk dat het een Zwarte was. Volgens mij is hij wat vroeg met z'n geroffel, maar hij is onder de vogels niet de enige die al vlinders in de buik heeft. Zaterdag in de bossen van Herentals hoorde ik ook geregeld Koolmezen die al last hadden van lentekriebels. De jacht op vrouwtjes blijkt open, helaas te vroeg, want De Bosere voorspelt nog winterkou. Oh, en mag ik in dit verband even ronselen voor Natuurpunt? Op 3 en 4 februari is het vogels voeren en beloeren geblazen. Hier vind je meer info over het nationale vogeltelweekend en hoe je kan helpen.

(*) Aan u de keuze. Wikipedia vertelt o.a dit over de wet der traagheid: Relativiteit van traagheid (Newtoniaanse bewegingsleer)

Het kost kracht om een voorwerp te doen versnellen, en het kost evenveel kracht om dat voorwerp weer te doen vertragen. Daardoor kan je aan het versnellen en vertragen niet meten welke nou versnellen of vertragen was. Alle snelheid is relatief, dus vanuit een ander gezichtspunt gezien zijn het versnellen en weer vertragen van rol gewisseld. Het enige dat je daadwerkelijk kan meten is de mate van snelheidsverandering. Die is vanuit alle perspectieven gezien dezelfde.

Mijn bedenking: ik ben over de finishlijn nog nooit gaan versnellen, waaruit ik besluit dat vertragen voor mij toch wel minder kracht kost dan versnellen. Zou Newton tot hetzelfde besluit gekomen zijn als hij af en toe een cross had gelopen, vraag ik me.

15:40 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Newton Newton was ne dikke luierik, en juist daarom zitten we nu opgescheept met de Newtonmeter, en niet met bvb. de Newtonkilometer, laat staan de Newtonmarathon!

Gepost door: geert | 25-01-07

traag.... lopen, dat is wat ik doe :-)
Jullie tempo en daarbij dan ook nog de trainingsintensiteit, noem ik heel iets anders.
Maar ja, een beginnend joggerke als ik heeft nog een hele weg af te leggen hé.
Ik loop momenteel eigenlijk ook alleen maar 's avonds na het werk - zou mss toch ook eens moeten overwegen om ook 's morgens te lopen, maar dat betekent dan weer nog vroeger opstaan hé... en 't is 's morgens zo lekker warm, dicht bij elkaar in bedje !
Hoe dan ook, maak er 'n leuk wknd van en tot later.
Groetjes,
Steven

Gepost door: Steven | 26-01-07

reactie bedankt voor je reactie op mijn site.
Je kunt me herkennen aan een shirt met DutchRunner.nl erop in Barcelona.

Groetjes tot in Barcelona

Gepost door: koen | 26-01-07

Lekker getraind en een mooi eind gelopen.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus. | 26-01-07

Specht Evenals de halsbandparkieten lijken spechten zich steeds meer aan onze mensenmaatschappij aan te passen. Zo hoorde ik er vorig jaar eentje roffelen op een lantaarnpaal. Het betere percussiewerk...
Mooi weblog trouwens, weer eentje om bij de 'bloggende lopers' te zetten!

Gepost door: Fred | 26-01-07

Ochtend Ik vind het heerlijk om 's ochtends te lopen, dan is het nog zo rustig buiten. In Antwerpen zijn dat ook zowat de enigste momenten dat je de vogeltjes hoort fluiten en de konijntjes pal voor je voeten lopen.

Gepost door: Marc | 26-01-07

de ochtend Maar Ann toch... Weet je dat dan niet van die morgenstond ?
Bij mij lukt 's morgens vroeg lopen prima. Op dat punt verschillen we dan toch wel erg.
Dat ochtendlopen komt me trouwens goed uit in de voorbereiding op een septembermarathon. 't Zijn dikwijls de enige uren in de zomer dat de temperatuur te doen is.
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 27-01-07

De commentaren zijn gesloten.