30-01-07

28 km doorheen Pallieterland

Voilà, zoals in het postje hieronder beloofd: een luchtbeeld van onze 28km-trip door Pallieterland. Met daarbij m'n beste dank aan Geert voor zijn gulden tip! Garmin en Sporttracks zijn inderdaad beste maatjes.
lyratraining28.web

14:29 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

28-01-07

Duurloop van ac lyra

Dat ik geen ochtendmens ben, heeft er misschien mee te maken dat de helft van m'n roots in Spanje ligt, en de andere helft in de wereld van cinema-uitbaters in de jaren 50/60. Hoe dan ook, met het oog op Barcelona, doe ik m'n best de (niet-)ochtendmens in mij wakker te schudden, en gisteren werd ik daarbij geholpen door AC Lyra. Ter voorbereiding van de Marathon van Lier ter ere van hun 60ste verjaardag, organiseren zij namelijk nu en dan een gezamenlijke duurloop op zaterdagochtend (vertrek om 9u30 aan het Netestadion in Lier). Gisteren stond een duurloop van 28 km op het programma, en die bracht ons deze keer niet echt over de dijken. Eerst trokken we een eindje door de stad (richting station) - een soort protestactie omdat de stad niet de toelating geeft om de Lierse Marathon in het centrum te laten plaatsvinden?  - en vervolgens geraakten we via via tot in de Vogelzangstraat in Nijlen voorbij het huis van de gedreven (en ook lopende) voorzitter van Natuurpunt Afd. Wielewaal (=Lier), keerden daar de heide op en liepen tenslotte langs de spoorweg en nog wat Netedijk (wind tegen, hoe kan het anders?) terug naar het stadion. Onderweg twee ongeplande stops: de eerste voor de trein Antwerpen-Brussel  (wielrenners leerden de wereld vorig jaar immers dat ook sporters spoorwegsignalen moeten respecteren...) kon door de meesten nog gepruimd worden, maar de tweede voor de verkeerslichten aan de Zaat ontlokte veel gekreun. Na bijna 26 km is het dan ook niet evident meer om je benen te overtuigen hun taak weer op te nemen. Op het stadion stond er 27.6.. op de Garmin, en dus maakten we de loop af met nog een rondje op de piste. Het was een gezellige training die m'n (niet-)ochtendmens 2u38 aan de gang hield voor een afstand van 28.020m . Gelukkig was er prima logistieke ondersteuning van lyraleden op de fiets; zij zorgden voor een mooi parcours (hopelijk kan ik dat een dezer hier eens in kaart brengen*) en vervoerden je drank en overbodig gebleken kledij (en dat was met het onverwachte zonnetje van gisteren wel wat). Aan de gidsen en de medelopers, dank voor deze toffe training!

 
*Advies voor combineren Forerunner/(staf)kaart welkom. Tnx.

13:51 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: ac lyra |  Facebook |

25-01-07

Tip van Dries

Zwarte specht

'Misleide specht'; Schildpaddenloop', 'Graag Traag', waren andere mogelijke titels voor dit korte verslagje van een lange duurloop: lees 'loop van lange duur', want lang was ie niet echt, toch niet in afstand (13 km in 1u30 = 8.6 km/u). Maar 'Tip van Dries' haalde het voor de andere, want dankzij deze supersnelle clubgenoot liep ik vanmorgen door het partieel wintersuitziende landschap. In verband met het vroege startuur van de Marató Barcelona 2007 (a las 8:30 AM en la Av. María Cristina), vroeg Dries me tijdens het opwarmingsrondje van de dinsdagavondtraining van Loopgroep Albert (apso) namelijk of ik 's ochtends makkelijk loop. Neen, Dries, ik ben geen ochtendmens, 's ochtends lopen kost mij meer inspanning (lees: hogere hartslag) voor eenzelfde resultaat (zoiets als lopen na frietjes). Dus raadde hij mij aan om wat ochtendlopen in te lassen. Voortaan staat er dus op donderdagochtend een schildpaddenloop op m'n programma, want om het bij dieren te houden, daarmee sla ik twee vliegen in één klap: m'n lichaam gewennen om zich 's ochtends te onderwerpen aan/verzetten tegen (*) de wet der traagheid; én duurlopen eindelijk eens af te werken aan een écht laag tempo (de wet wordt dus alleszins niet drastisch met de voeten getreden).

Trouwens, traag lopen was voor mij na de afgelopen dagen vandaag ook wel de enige optie. Dinsdagavond liep ik een beste tijd op de ronde van 5.2K (dank Ralf om me weer wat dichter bij 23' te brengen!), gisteren 15K in het Zoerselse bos in 1u22, zondag 14K in Oelegem (Patrick 25K) en zaterdag 30K in de regio Herentals-Lichtaart-Kasterlee met uiteraard als klap op de vuurpijl de Kabouterkesberg en aanverwante delen uit de Kasterlee Marathon (de zware regenval van de dagen voordien had het parcours op sommige plaatsen bovendien extra moeilijk gemaakt).

En wat heeft de specht ermee te maken? Wel, ik hoorde er een volop hameren. Ik heb ze auditief nooit goed uit elkaar kunnen houden, die spechten, maar ik denk dat het een Zwarte was. Volgens mij is hij wat vroeg met z'n geroffel, maar hij is onder de vogels niet de enige die al vlinders in de buik heeft. Zaterdag in de bossen van Herentals hoorde ik ook geregeld Koolmezen die al last hadden van lentekriebels. De jacht op vrouwtjes blijkt open, helaas te vroeg, want De Bosere voorspelt nog winterkou. Oh, en mag ik in dit verband even ronselen voor Natuurpunt? Op 3 en 4 februari is het vogels voeren en beloeren geblazen. Hier vind je meer info over het nationale vogeltelweekend en hoe je kan helpen.

(*) Aan u de keuze. Wikipedia vertelt o.a dit over de wet der traagheid: Relativiteit van traagheid (Newtoniaanse bewegingsleer)

Het kost kracht om een voorwerp te doen versnellen, en het kost evenveel kracht om dat voorwerp weer te doen vertragen. Daardoor kan je aan het versnellen en vertragen niet meten welke nou versnellen of vertragen was. Alle snelheid is relatief, dus vanuit een ander gezichtspunt gezien zijn het versnellen en weer vertragen van rol gewisseld. Het enige dat je daadwerkelijk kan meten is de mate van snelheidsverandering. Die is vanuit alle perspectieven gezien dezelfde.

Mijn bedenking: ik ben over de finishlijn nog nooit gaan versnellen, waaruit ik besluit dat vertragen voor mij toch wel minder kracht kost dan versnellen. Zou Newton tot hetzelfde besluit gekomen zijn als hij af en toe een cross had gelopen, vraag ik me.

15:40 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

23-01-07

5 minuutjes rust

Op 1 februari doen we ALLE LICHTEN UIT van 19u55 tot 20.00u
(Zend dit bericht door naar zoveel mogelijk mensen)
ACTIE tegen de klimaatsverandering: Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van burgers ooit tegen de klimaatsverandering.
L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep tot alle burgers over de hele wereld: Gun de planeet 5 minuten rust!
Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van 19u55 tot 20.00u. Het gaat er niet om enkel 5 minuten energie te besparen, maar wel om de aandacht van de burgers, de media en ook de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen ! Gedurende 5 minuutjes zal de planeet kunnen uitrusten: dat duurt echt niet lang en het kost je niets. Bovendien zal het de politici en kandidaten voor de parlementaire verkiezingen van juni 2007 duidelijk maken dat de klimaatverandering een onderwerp uitmaakt dat weegt in het politieke debat.
En waarom op 1 februari 2007? Omdat die dag in Parijs het nieuwe rapport van de klimatologische experten van de Verenigde Naties uitkomt. En dat gebeurt bij onze buren! Wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten voorbijgaan. We moeten de schijnwerpers richten op de superdringende aard van de klimatologische toestand van onze wereld. Als we allen deelnemen zal deze actie echt een mediatieke én politieke invloed hebben, en dit enkele maanden vóór de verkiezingen.
Laat dit bericht zoveel mogelijk circuleren, stuur het zoveel mogelijk door, ook naar lokale politici. Vermeld het in Newsletters, op je Internetsite of blog: spread the news around! Onze planeet verdient het!

PS: bovenstaande foto vond ik op deze site
die handelt over 'Proeven in het donker'. Toch maar eens proberen. Wie weet, misschien smaakt joghurt in het donker wel als roomijs, of rijst als frietjes, of water als wijn...Mmmm...

14:44 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

21-01-07

Voor SSB's: snelle en slimme beslissers

QuizwebJPG maar kan ook zijn: super sympathieke bl/joggers, die een groepje vormen van max. 6 personen en op 27 januari afzakken naar Zandhoven alwaar er in de parochiezaal om 20 uur stipt de 16de ploegenquiz van de Gezinsbond wordt gehouden.
Inschrijven moet wel hééél snel gebeuren bij Hubert De Schutter op tel. 03/484.32.44 (laat hem maar weten dat je pas heel laat de info van Patrick en Ann doorgekregen hebt) of via dit blog (inschrijven kost iets van een 15€ per ploeg, maar het precieze bedrag weet Hubert je wel te vertellen).
PS: elke deelnemer wint een prijs, en je hoeft je er niet voor in 't zweet te lopen - tenzij misschien nu dat snelle sprintje naar je telefoon.  Bovendien zijn de vragen erg gevarieerd en is er voor ieders wil wat.
Voor zij die komen: alvast succes!!!
 
Hier
 de affiche in het groot.

23:30 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: quiz gezinsbond |  Facebook |

18-01-07

Tot op het vel

Nat tot op het velDe trainingen op woensdag vallen mij altijd zwaar: twee rondjes Zoerselbos + heen- en terugweg, in totaal een 15-tal km waarvoor we, als het meezit, ong. 1u20/25 tijd hebben. Op zich hoort dat te volstaan, maar de snelle kms van de apso-training op dinsdagavond laten zich gewoonlijk wel voelen. En zij niet alleen, ook de wekelijkse frietjes die nooit voor 14u van ons bord geraken (rond halfvier beginnen we te lopen) eisen hun tol. Kortom, die woensdagtrainingen zijn over het algemeen niet echt motiverend/hoopgevend. Gisteren sjokte ik nauwelijks sneller dan 10 km/u achter Patrick aan. Op de Schegel stond een flinke wind tegen, en begon het op de koop toe te regenen, dan te gieten, en het eindigde met een complete wolkbreuk. Op het ogenblik dat we bij een infobord met afdakje kwamen, waren we mestnat. Te nat om nog te schuilen want we zouden het meteen flink koud krijgen. Bijgevolg besloten we om de gutsende regen maar verder te trotseren en liepen voort naar ons vertrekpunt (Hooidonk – 1,5km). Niettegenstaande m’n kleren voelde ik me als de mensen op de foto hierboven: poedelnaakt en mestnat. Het was alsof ik niets aanhad, en toch droeg ik drie lagen. Maar... hoe harder het goot, hoe sneller ik rende. Het lood in mijn benen (als gevolg van de twee wedstrijden in het weekend en een 50-km-MTB-tocht + apso-training op dinsdag) werd verdreven door de adrenaline, en de 10 km/u op Forerunner moest plaats ruimen voor 13 en soms zelfs  14. Tja, onze Forerunner, op wiens geboorte (lees: levering) we bijna vier weken gewacht hebben, was meteen gedoopt. En hoe! Geen enkele pastoor die het met zoveel water zou gedaan hebben.

22:59 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (7) | Tags: forerunner |  Facebook |

14-01-07

Een weekend van records

Na de recordtemperaturen van begin januari, braken de deelnemers van de 4e natuurloop in Lier het record wat aantal deelnemers betreft  (518), stelden wij allebei ons record op de 1/2M scherper en kende ook de Zilvermeerloop in Mol een succesopkomst.  Dat laatste was dan wel te danken aan Supermario die een massa bloggers warm had gemaakt om 5 of 10 km rond het Zilvermeer te komen lopen. Of was het heerlijke buffet op de Kleppende Klipper de reden dat we met zoveel waren komen opdagen ?  In ieder geval, hartelijk dank Mario (en Bob) voor de puike organisatie van deze weblogloop !

Zaterdag was het dus de 4e natuurloop in Lier.  Voor de 2e maal stond een 1/2M op het programma.  Deze keer bleef het droog, maar de laatste restanten van de storm die de voorbije week West-Europa teisterde, maakten het af en toe knap lastig.  Na een snelle start (wind in de rug) werd ik rond km5 (19’ ?) bijgehaald door een groep van zo’n 12 lopers onder leiding van de ervaren Jos Vermeulen uit Nijlen.  Ik besloot aan te pikken, en samen hebben we met verenigde kracht en regelmatige aflossingsbeurten het lastige stuk tegen wind rondgemaakt (km10 in 41’ / km15 in 1u01’45”).  Vanaf het keerpunt (ca km16) werd er versneld en viel de groep uiteen.  Ik kon de besten niet volgen, maar dankzij de rugwind en de hoop op een PR verhoogde ik toch stelselmatig mijn tempo en haalde het uiteindelijk in 1u24’24”.

Ann deed het weer schitterend, en verbeterde haar PR van vorige maand met nog eens 25 seconden (1u38’35”).  Hiermee eindigde ze op de 3e plaats bij de vrouwen, waarmee ze onze “mentor” Albert een groot plezier doet. (Aanvulling door Ann:  'schitterend'   is relatief.) Ondanks de zaterdagwedstrijd wilden we toch allebei graag meedoen aan de weblogloop van zondag.  Zo konden we eens persoonlijk kennis maken een aantal collega-bloggers.  Mario had reeds voor onze inschrijvingen gezorgd, zodat we voor de wedstrijd tijd hadden voor een groepsfoto en we samen konden inlopen.  Hierdoor kregen onze spieren voldoende tijd om op temperatuur te komen.  Dat was nodig, want de start was verschroeiend.  Ondanks mijn voornemen om het na de 1/2M kalm aan te doen, werd ik meegezogen door de anderen.  De eerste ronde (2,5km) klokte ik af in net geen 10’.  De volgende 2 rondes liep ik in het gezelschap van Crazybob.  Samen grepen we heel wat sneller gestarte atleten bij de kraag; ook Marathon-Geert (met X-socks) die nog even probeerde aan te klampen.  Bij het ingaan van de laatste ronde versnelde Crazybob samen met een Vabco-atleet.  Meter na meter moest ik hen laten gaan; ik wilde wel versnellen maar mijn kuitspieren weigerden om 2 dagen na elkaar tot het uiterste te gaan.  Ik finishte uiteindelijk in 40’45”, en was daar heel tevreden mee.

Ann deed het iets (?, dixit Ann) rustiger dan ik en liep ontspannen (da’s gelogen, dixit Ann) naar een tijd van 48’49”.

Na wat uitlopen en een warme douche konden we meteen onze prijs gaan afhalen, en daarna vertrekken naar de nabijgelegen restaurantboot “De Kleppende Klipper”.  We genoten van een lekker gediversifieerd buffet (soep, koude voorgerechten en groente, allerlei vis- en vleesgerechten als hoofdschotel en voor wie nog een gaatje vond een dessert naar keuze) waarmee de verbruikte calorieën weer aangevuld werden, en maakten nader kennis met de andere bloggers.  Vanuit West-Vlaamse hoek hoorde ik een idee opborrelen om een volgende weblogloop te plannen aan de kust (?).

Na het eten keerden we terug naar het Zilvermeer om de “echte” lopers en loopsters aan het werk te zien.  Dorpsgenoot Pieter Van Dyck liep er de korte cross; APSO-clubgenote Els Cumps deed mee bij de Masters Vrouwen; en bij de Masters Mannen herkenden we Joggerke die gisteren in Lier (1/2M) op de 4e plaats eindigde. 

Met het vuurwerk deze avond in Zandhoven tijdens de kerstboomverbranding en daarna een lekker schuimwijntje om de PRs te vieren, sloten we dit vermoeiende loopweekend voldaan af.

                                                                                            Patrick

22:33 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (19) | Tags: weblogloop, natuurloop lier, zilvermeerloop |  Facebook |

09-01-07

Positieve boodschappen...

Supersizeme... die lees ik niet alleen graag op een grijze ochtend, maar ik help ze ook graag verspreiden. En wat is hier de boodschap? Wel, dat we met z'n allen samen toch wat in de (economische) pap te brokken hebben. Helaas ben ik door de jaren wat idealisme kwijt geraakt, en kan ik niet helemaal voorkomen dat mijn grijze cellen aan het relativeren slaan: we moeten namelijk met z'n allen samen wel voor hetzelfde gaan, zoals bijvoorbeeld geen kikkerbillen meer eten (doe ik sinds m'n 13de niet meer na het zien van een documentaire over de 'productie' van kikkerbillen waarbij de kwakende eigenaars ervan met enkel hun voorpoten aan hun lot worden overgelaten); de vegetarische keuken induiken omdat dieren binnen de vleesindustrie als gevoelloze voorwerpen behandeld worden; koning auto niet voor het minst van stal halen; waterverbruik beperken... Kleine beetjes helpen, zeggen ze, maar als ik zo om me heen kijk, dan vrees ik dat 'ons beetje' ergens teloorgaat, en dat het alleen ons eigen geweten wat kan sussen voor het feit dat we sowieso op veel vlakken gewoon meedraaien in onze consumptiemaatschappij.

Toch slaagt af en toe een enkeling er wel in om verandering teweeg te brengen. Neem bijvoorbeeld Spurlock, de maker van de documentaire 'Super Size Me'. De man at 1 maand lang drie keer daags bij McDonald's, en werd daardoor 12 kg zwaarder, en ook ziek. Hij verfilmde het hele gebeuren. De doc werd een succes, en zou het toeval zijn dat McDonalds aansluitend ging uitpakken met het 'GoActive Happy Meal, dat bestaat uit een salade, een fles water en een gratis step-o-meter, die het dagelijks aantal voetstappen meet'.? Spurlock denkt het niet.

In elk geval, tijdens de donkerste dagen van het jaar doet het me goed om statements als hieronder te lezen. Voor mij zijn ze een stimulans om voor 'kleine beetjes' te blijven zorgen. Als je op 'Bron' klikt, kan je het hele artikel over de documentaire en zijn maker lezen. . 

Spurlock toont zich met Super Size Me een geestverwant van anti-globalisten als Naomi Klein (No Logo), Eric Schlosser (Fast Food Nation) en Noreena Hertz (The Silent Takeover), die al eerder schreven dat met kritisch koopgedrag hervormingen wel degelijk mogelijk zijn. Niet in het verkiezingshokje heeft de burger de meeste invloed, maar in het winkelcentrum. Daar dwingen onverkochte producten de grote concerns tot gedragsverandering. Spurlock: 'Het is te makkelijk om te roepen dat het kapitalisme onstuitbaar is. Het is wel degelijk mogelijk een stem te laten horen. Iedereen kan vandaag beslissen nooit meer naar McDonald's te gaan. Als genoeg mensen dat doen, is het binnen de kortste keren afgelopen met die hamburgerclown....'Bron

11:26 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

07-01-07

't Is gedaan :-(

Hunsrück

 Wat is gedaan? Veel is gedaan, maar om te beginnen de eerste week van het jaar, én de vakantie. Wat had die laatste voor ons in petto? Eerst en vooral het 24/24u gezelschap van onze kids, het afwerken van de hele waslijst door uitstel tot prioriteit verheven onbenulligheden van 2006, een middagje fitness, een familiaal kerstfeestje, een spetterende oudejaarsnacht op de markt van Turnhout (ijspiste, vuurwerk, jeneverkraampjes, veel regen en een stemmige Irish pub (waar in tegenstelling tot de varianten in het echte Ierland helaas gerookt werd), een midweek Hunsrück (Duitsland, een eindje onder Trier) met wandelingen, MTB-tochten en luttele kilometers lopen, een avondje alarmen installeren na het bezoek van een paar onbekenden die tijdens onze afwezigheid van onze gastvrijheid wilden profiteren, en tenslotte vandaag een lange duurloop (30K/2u39’) op Kempense bodem. Vooral door dat laatste was het daarstraks met mij tijdens de laatste kms ook bijna gedaan (ze gaven me het gevoel van km 39 en z’n opvolgers van een marathon). En aangezien Patrick me net vertelt dat hij een verslagje over onze Duitslandtrip voor zijn rekening wil nemen, is het met dit logje ook gedaan. Tot de volgende - en voor wie het vorige logje over het hoofd gezien heeft: alsnog onze allerbeste wensen voor 2007!!

18:26 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: hunsruck, mtb, duurloop |  Facebook |