14-02-07

Barcelona 1

Binnenkort lopen wij de marathon van Barcelona.  Het parcours dat de organisatoren uitgestippeld hebben, gaat langs enkele van de meest bekende trekpleisters van de stad.  De volgende dagen zal ik – het parcours volgend van start tot aankomst – wat meer uitleg geven over de plaatsen waar we langs zullen lopen.

barcelona

 

De start van de marathon vindt plaats aan de voet van Montjuïc (de 213m hoge heuvel die boven de stad uittorent) op de Av. Reina Maria Cristina.  Deze brede laan is omringd door allerlei grote gebouwen van de Wereldtentoonstelling van 1929 (tip voor literatuurliefhebbers: “De stad der wonderen” van Eduardo Mendoza over Barcelona aan de vooravond van deze wereldtentoonstelling).  Nu worden ze gebruikt voor handelsbeurzen, tentoonstellingen en andere evenementen (zoals de Heizelpaleizen in Brussel).  In een van deze paleizen vindt ook de “Marató Expo” plaats op 2 en 3 maart, een beurs over alles wat met lopen te maken heeft.  Daar moet je ook je rugnummer afhalen.

Boven de Av. Maria Cristina torent het Palau Nacional uit (te bereiken met roltrappen die voor de Olympische Spelen van 1992 aangelegd werden).  Dit gigantische gebouw huisvest het MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).  Ook binnenin is het paleis de moeite waard: vooral de hal met de enorme glazen wand (prachtig uitzicht over de stad), en ook de grote ovalen zaal (waar soms concerten plaatsvinden) maakten indruk op ons tijdens ons bezoek vorig jaar.  De permanente collectie Romaanse kunst is prachtig tentoongesteld in nagemaakte kerkjes uit de Pyreneeën.  De andere collecties zijn minder spectaculair, maar eveneens de moeite waard. Tot 4 maart loopt er ook nog een tijdelijke tentoonstelling met bekende Europese werken uit de collectie van het Metropolitan Museum of Art uit New York.  Het museum is gesloten op zondagnamiddag (vanaf 14u) en maandag.  Volgens hun eigen website is de toegang elke eerste zondag van de maand gratis, maar vorig jaar toen wij het museum – gratis - bezochten, was dat elke eerste donderdag.

Tussen het MNAC en de lagere tentoonstellingspaleizen liggen de magische fonteinen, waar geregeld een licht- en muziekspektakel te zien is.  In maart zou dit vrijdag- en zaterdagavond tussen 19 en 21 u zijn.

In de buurt bevindt zich ook het Pavelló Mies van der Rohe.  Dit was het Duitse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling, en viel toen op door zijn moderne architectuur tussen al de neo-barok en namaak-gotiek.  Het werd na de tentoonstelling afgebroken, maar in 1986 heropgebouwd.  Iets verder ligt het Poble Espanyol: een mini-Bokrijk met kopies van typisch Spaanse gebouwen.  Misschien een beetje kitscherig, maar wij hebben er toch van genoten.  Je vindt er allerlei horecazaken en winkeltjes.  Ook het nabijgelegen nieuwe cultureel centrum “Caixa Forum” in een gerestaureerde textielfabriek valt op. 

Hoger op de berg vind je nog het Olympisch stadion, het Miró-museum (niet te missen), en enkele mooie tuinen met helemaal boven het kasteel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de kustlijn en de haven.

 

Terug naar de Av. Maria Cristina: na het startschot loop je (lichtjes bergaf) naar de Plaça d’Espanya, tussen de twee hoge Venetiaanse torens door.  Op het midden van dit drukke verkeersknooppunt staat een beeld dat “Spanje” moet voorstellen.  Het lijkt onvoorstelbaar, maar de ontwerper hiervan is ook degene die samen met Gaudí de prachtige slingerbank in het Parque Güell creëerde.  Aan de overkant van het plein wordt een oude stierenvechtersarena (laatste gevecht in 1977) in Moorse stijl omgetoverd tot een modern ontspannings- en winkelcentrum.  Dit omstreden project zou ondertussen volledig klaar moeten zijn.  En daarachter bevindt zich het Parc Joan Miró met het overbekende beeld “Dona i Ocell” (Vrouw en Vogel) van Miró.

 

Tot daar de startplaats en onmiddellijke omgeving. Volgende keer lopen we onze eerste kilometers, richting Camp Nou en Pedralbes.

                                                                                      Patrick

23:10 Gepost door AnnAlice in Spaans en Spanje | Permalink | Commentaren (5) | Tags: barcelona |  Facebook |

Commentaren

Joepie - dank! ... voor dit leuke initiatief! Je wil vast niet dat ik ginds verloren loop. En als de organisatie nu nog zorgt voor wat quizvragen onderweg (voor elk juist antwoord een km korting) dan zullen de moeilijkste kilometers vast makkelijker verbeten worden.

Gepost door: AnnAlice | 14-02-07

Echt wel leuk.. zo dat hele parcours !
Barcelona is dan ook wel echt een toffe stad. Ik ben verleden jaar meermaals voor het werk naar Santpedor geweest, en toen ook ook 's de kans gehad Barcelona stad te bezoeken én er 's naar het voetbal wezen kijken. Dat was ook een ganse belevenis.Anyway, veel loopplezier nog met de verdere trainingen en geniet van 't wknd !

Gepost door: Steven | 15-02-07

gids Je kunt misschien marathongids spelen op 4 Maart voor alle Belgen & Nederlanders die meelopen! Leuk idee wel

Gepost door: johan | 15-02-07

leuk Ik kijk al uit naar de rest van de verhalen van het parcours in Barcelona. Nog nooit geweest, zal wel eens lukken in de toekomst, wie weet?

Gepost door: Dirk | 16-02-07

Barcelona Bedankt voor de toeristische info Patrick!
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 16-02-07

De commentaren zijn gesloten.