18-02-07

Barcelona 3

Na een lus door de wijk Sants bereiken we het grootste spoorwegstation van de stad: Barcelona-Sants  (km 9).  Rond het stationsgebouw liggen 2 merkwaardige open ruimtes: het Parc de l’Espanya Industrial met veel trappen, vreemde postmoderne torens en een kunstmatig meertje waar een gigantische gietijzeren draak uit het water oprijst, en de Plaça dels Països Catalans waar skaters hun hart ophalen. Deze open plekken zijn pas de laatste 20 jaar ontstaan, na afbraak van versleten woonblokken en oude fabrieken, om te voldoen aan de behoefte om meer publieke ruimtes te creëren in deze dichtbevolkte stad.  Ondanks het vele beton wordt er op mooie weekenddagen toch gretig gebruik van gemaakt door de bewoners uit de omliggende wijk.  NB: de draak – een dier dat we dikwijls in Barcelona “tegenkomen” - verwijst natuurlijk naar de patroonheilige van Catalonië: San Jordi (de Heilige Joris die de draak versloeg).

Iets verder lopen we langs het Parc Joan Miró (of Parc de l’Escorxador), aangelegd op de plaats waar vroeger het stedelijk slachthuis stond.  Toeristen komen er vooral naartoe voor het gigantische beeld (22 m hoog) “dona i ocell” (vrouw en vogel) van Miró, prachtig geplaatst in een vijver tussen de vele palmbomen. 

Terug op de Plaça d’Espanya (zie Start in Barcelona 1) persen de deelnemers van de 10km-wedstrijd er een laatste spurt uit, want voor hen zit het erop.  De marathonlopers draaien linksaf langs de oude stierenvechtersarena en komen op een andere grote verkeersader terecht: de Gran Vía de les Corts Catalanes  (km 10 – 2e bevoorrading).  We bevinden ons hier in de Eixample (“vergroting”), een 19e eeuwse stadsuitbreiding die gekarakteriseerd wordt door een raster van loodrechte straten en vierkante huizenblokken.

Na 2 km op de Gran Vía (we passeren de oude universiteit) bereiken we een van de beroemdste straten van Barcelona: de Passeig de Gracia De superbrede voetpaden zijn op zaterdagen soms nog niet breed genoeg om al de winkelende Barcelonezen en toeristen te verwerken; dit is dan ook een toplocatie voor designboetieks, dure merkkledij, enz.  Maar het is zondag en wij mogen over het middenrijvak lopen.  Let zeker op de mooie straatlantaarns uit 190612-km-Marke .  Na het 2e kruispunt overgestoken te hebben, zie je links 3 prachtige modernistische gebouwen: (in volgorde) op de hoek het Casa Lleó Morera (architect Domènech i Montaner), dan Casa Amatller met trapgevel (Puig i Cadafalch), en tenslotte het buitenissige Casa Batlló met zijn mooie steen- en glaswerk (Gaudí).  Geen van deze drie gebouwen is open voor het publiek.  Het Catalaanse Modernisme leunt sterk aan bij de Art Nouveau en de Jugendstil (allemaal vernieuwende kunststromingen uit het begin van de 20e eeuw).  Het wordt gekenmerkt door het gebruik van gebogen lijnen en asymmetrische  elementen ontleend aan de natuur.  Even verder valt aan de rechterkant onmiddellijk een ander modernistisch gebouw van Gaudí op: La Pedrera (“de steengroeve”) of Casa Milá.  Dit appartementencomplex op de hoek met de Carrer de Provença is wel te bezichtigen en een absolute aanrader !  Je kan er een van de appartementen (“Pis de la Pedrera”) bezoeken, ingericht zoals het er begin 20e eeuw moet uitgezien hebben.  Op de zolderverdieping vind je een prachtige tentoonstelling over leven, werk en technieken van Gaudí (“Espai Gaudí”).  En als climax (tenminste als het mooi weer is) kan je rondwandelen op het golvende dak tussen de werkelijk fan-tas-tische schoorstenen .  Als bonus krijg je er een mooi panorama over Barcelona bovenop.  Dit is voor ons toch wel een van de hoogtepunten van Barcelona en de inkomprijs en het aanschuiven (tip: kom tussen 13 en 14 u wanneer de meeste toeristen nog aan tafel zitten) dubbel en dik waard.

Maar we moeten verder met onze marathon, want we zitten nog maar aan km 13.  Even voorbij de Pedrera draaien we voor de 2e keer de Av. Diagonal op.

                                                                      Patrick

 

21:31 Gepost door AnnAlice in Spaans en Spanje | Permalink | Commentaren (1) | Tags: barcelona |  Facebook |

Commentaren

Zoveel moois...Misschien moet ik van die hele marathon toch maar een schildpaddenloop maken. Dikke kus voor deze mooie gidsbeurt alweer. I'll try to remember the way.
Tip voor lezers: Onder Barcelona 1 vind je een overzichtskaartje, dat je ook via de Flickerfotoblok in de rechtermarge kan bereiken.

Gepost door: AnnAlice | 19-02-07

De commentaren zijn gesloten.