19-02-07

5 marathons later?

 ... zien we er dan zo uit?

Op zoek naar een webpage over tempotrainingsmogelijkheden*, stuitte ik bij Prorun op onderstaande info. Met m'n kleine lichaamslengte moet ik misschien toch maar beter stoppen met lopen...

Prorun: "Body impact - Hardlopen heeft een unieke impact op het lichaam. Iedere pas die je maakt is het equivalent van 2 tot 3x van je lichaamsgewicht. Dit heeft tot gevolg dat na de finish twee centimeter kleiner bent geworden.
Naarmate je vermoeidheid toeneemt, des te sterker wordt dit effect -
Bij een gemiddelde pas staat een voet circa 200 milliseconden op de grond en zweeft circa 500 milliseconden in de lucht.
Zodra de vermoeidheid begint op te komen, wordt je pas minder efficiënt en sta langer op de grond. Doordat je langer op de grond staat, heeft het lichaam meer tijd om de " krachten" te absorberen. Het gevolg hiervan is dat je voeten, knieën en heupen pijn kunnen gaan doen.

Hier lees je welke impact het lopen van een marathon nog meer op je lichaam heeft. Niet dat ik je wil ontmoedigen... er staat gewoon nog wat interessante info bij.

(*)PS: Ik zoek: trainingsvorm waarbij telkens 800 m snel gelopen wordt tegen een bep. percentage van je max. snelheid (er was een omrekiningstabel bij) - de methode was genoemd naar iemand, maar je raadt het al: ik ben de naam vergeten. Doet dit bij iemand een belletje rinkelen? Laat het me dan aub ook horen. Alvast beste dank! Bij gebrek aan de juiste info zal ik dan nu maar effe wat bruggen gaan lopen :-(

16:43 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Yasso 800 En inderdaad telkens je een marathon loopt ben je een beetje kleiner omdat je middenrif wat gezakt is. Daarom heb ik steevast na de marathon de hik, de dag erna is je lengte terug normaal! Geen zorg!!

Is het dit wat je wil??
Onderstaande van Yasso 800 komt van de website van runnersworld.Yasso's 800s zijn genoemd naar Bart Yasso, een atleet die al meer dan vijftig marathons en ultramarathons heeft gelopen. Het is een eenvoudig concept en waarschijnlijk daardoor zo populair bij veel marathonlopers. De methode luidt als volgt: indien u een marathon in 2.45, 3.29 of 4.11 uur wilt lopen, traint u 800 meters in (bijna dezelfde) 2.45, 3.29 of 4.11 minuten.
Yasso is van mening dat u deze training, als onderdeel van uw marathontraining, een keer in de week kunt doen. Begin bijvoorbeeld met vier keer 800 en bouw dat op tot tien keer 800. Jog tussendoor net zolang als u over uw 800 meter doet.
Een goede Yasso's 800s-training: zes keer 800 in uw Yasso's 800s trainingstempo, met als herstelpauze joggen (even lang als de 800 meter duurde).

Tip: Yasso's 800's zijn eigenlijk voor iedere loper een goede (tempo)training.

Gepost door: Filip | 19-02-07

Yasso is your man! yep, de 800's van Yasso ... naar 't schijnt klopt 't dat als je 10 keer die reps kan herhalen je marathon tijd gegarandeerd is (heb het nog niet geprobeerd!)

Gepost door: geert | 20-02-07

of... of misschien de Verheul-methode ?
Neen, 'tis inderdaad Yasso 800...

Gepost door: kj | 20-02-07

@ntwoorden Joepie Yasso...Heel hartelijk dank Filip, Geert en Koen! Dat was het inderdaad! Ik had zelf nog zo'n vaag idee dat ik het op de Runner's site gelezen had, maar ik vond het niet meteen meer terug, en heb toen alle courante en minder courante loopsites uitgeplozen. En kijk nu, ik moet er overgelezen hebben. Hartelijk dank, mannen! Ik zal aan jullie denken als ik die 800-en aanpak - maar dat zal voor na Barcelona zijn.

Gepost door: AnnAlice | 20-02-07

marathon Vooral niet te veel aan denken Ann... Je bent terdege voorbereid !
Loop ze (ook in Barcelona !)
Bart

Gepost door: Bart | 21-02-07

Krimpen? Oei oei ons Carmen wil ook een marathon lopen en ze is ocharme maar 1m58 groot. Ik zal me nogal moeten bukken voor haar te feliciteren!

Gepost door: michael | 21-02-07

De commentaren zijn gesloten.