21-02-07

Barcelona 4

Deel 4 van de “toeristische” beschrijving van het parcours van de marathon van Barcelona (de kaart van het parcours vind je in het bericht “Barcelona 1” of in de flickr-fototoegang in de rechterkolom):

Wanneer we de Passeig de Gracia verlaten en de Av. Diagonal opdraaien, zien we nog enkele modernistische gebouwen: links de Casa Comalat met houten galerijen, aan de overkant van de straat Casa Quadras waar een muziekinstrumentenmuseum gevestigd is, en iets verder aan de linkerkant het opvallende Casa de las Punxes met zijn zes puntige torentjes.  In de verte merk je reeds de gigantische Torre Agbar op, waar we over ongeveer 8km zullen langskomen.  Tijdens de volgende kilometers zal je wellicht aan je benen voelen dat Barcelona niet volledig vlak is.

Op de Pl. Mossen Jacint Verdaguer (deze bekende voorvechter van de Catalaanse cultuur en taal staat in het midden van het kruispunt op een pilaar) slaan we links de brede Passeig de Sant Joan met groene middenberm in.  Onmiddellijk rechts is het Palau Macaya, waar geregeld tentoonstellingen plaatsvinden.  Het 15km-punt vinden we op de Trav. De Gracia.  En iets verder draaien we aan de hoofdingang van het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Av. de Gaudí in.  Dit “ziekenhuis van het Heilig Kruis en Sint Paulus” is een prachtig modernistisch complex van Domenech i Montaner en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Het werd gebouwd tussen 1902 en 1930 en telt zo’n 20tal unieke gebouwen die onder de grond met elkaar verbonden zijn, op een terrein van 300mx300m.  De vele glas-in-loodramen, mozaïek, keramiek, spitse torentjes en de bakstenen muren zijn een lust voor het oog.  Het complex is nog steeds in gebruik, maar doet momenteel eerder dienst als opleidingscentrum.  Wanneer je het rustig houdt, kan je er vrij tussen de paviljoenen ronddwalen en af en toe ergens binnengaan.  Ook het interieur is immers de moeite waard.  Dit is echt een aanrader !

10-Meilen-Schild auf der Avinguda Gaudi De Av. De Gaudí is een wandelboulevard die ons recht naar de Sagrada Familia voert.  Er zijn hier vele leuke eet- en drankgelegenheden, en bij mooi weer terrasjes.  Zo komen we dan bij het meest gekende gebouw van Barcelona: de schitterende, maar onvoltooide kathedraal  Sagrada Familia.  We lopen recht op de Geboortegevel met de vier spitse torens af.  Deze gevel werd tijdens het leven van architect Antonio Gaudí gebouwd en de details ervan bewijzen het uitzonderlijke genie van deze kunstenaar. Na het overlijden van Gaudí in 1926 lag het werk meermaals stil; tijdens de Burgeroorlog wou men de kathedraal zelfs dynamiteren.  En er was ooit een pleidooi om de kerk onafgewerkt te laten als hommage aan Gaudí.  Maar de laatste jaren werd er (dankzij vele spontane giften) druk verder gebouwd, en ondertussen is de Lijdensgevel (ook met 4 torens, en met de hoekige sculpturen van beeldhouwer Subirachs) afgewerkt en is men begonnen aan het schip.  Daarin lijken de zuilen op hemelshoge bomen die met hun takken het gewelf ondersteunen.  Volgens de originele plannen van Gaudí zou de kathedraal uiteindelijk bekroond moeten worden met een gigantische centrale toren.  Een bezoek aan dit monument is natuurlijk een must, maar trek er genoeg tijd voor uit.  Bezoek zeker de torens, niet alleen voor het uitzicht, maar ook voor de architectonische details; en ook de crypte waar je meer uitleg krijgt over de bouw en de plannen van Gaudí.  Je zal natuurlijk niet alleen zijn, want hier komen constant bussen vol toeristen aan.  Vergeet ook niet even rond te wandelen; vooral aan de overzijde van het meertje in het parkje rechtover de Geboortegevel heb je een mooi zicht op de kathedraal.Sagrada Familia

We nemen afscheid van dit architecturale hoogtepunt en lopen via de Calle de Mallorca naar de Av. Meridiana, de derde grote verkeersader door de stad.  In het volgende gedeelte zal vooral het moderne Barcelona aan bod  komen.

                                                                       Patrick

21:37 Gepost door AnnAlice in Spaans en Spanje | Permalink | Commentaren (1) | Tags: barcelona |  Facebook |

Commentaren

Barcelona Hé Patrick ... ik heb gelezen dat je erin geslaagd bent om bij je laatste duurloop je voet om te slagen?? Hopelijk ga je toch voluit kunnen gaan daar in Barça!

Gepost door: geert | 22-02-07

De commentaren zijn gesloten.