23-02-07

Barcelona 5

We lopen over de Av. Meridiana met zijn 8 baanvakken weg van het centrum, maar draaien dan terug via de Calle Felip II en rond km20 kruisen we de treinsporen via een elegante moderne brug uit 1987, ontworpen door Santiago Calatrava (de Spaanse architect die o.a. ook de communicatietoren op Montjuïc en het TGV-station van Luik-Guillemins tekende).   Zo naderen we stilaan het punt van de halve marathon (Calle Independencia).

Kort daarna bereiken we de Plaça de les Glories Catalanes, een verkeersknooppunt waar de drie belangrijkste verkeersaders van de stad (Diagonal, Meridiana en Gran Via) elkaar kruisen op diverse niveaus.  Dit grote ronde punt wordt sinds 2005 beheerst door het 3e hoogste gebouw van de stad: de Torre Agbar (144m).  Deze opvallende toren (die je al van op diverse punten op het parcours gezien hebt) werd ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel.  Hij zou zich hiervoor laten inspireren hebben door de afgeronde toppen van het bergketen van Montserrat, of door een opspuitende geiser. De betonnen structuur zit verborgen onder gekleurd aluminium en duizenden glazen panelen die voor een mooi kleureffect zorgen; vooral ’s nachts (tijdens het weekend) dankzij een uitgekiende verlichting.  Torre Agbar “Agbar” komt van “Aguas de Barcelona”, het waterbedrijf dat haar kantoren heeft in het gebouw.  De Barcelonezen gaven de toren echter al snel enkele minder fraaie bijnamen.

Aan de andere kant van de Plaça de les Glories Catalanes bevindt zich de vlooienmarkt van Barcelona: Els Encants (of Mercat de Bellcaire).  Kom hier op een van de vele marktdagen zeker eens rondkuieren tussen de oude meubels, 2ehands DVDs, gereedschap, kleding en schoenen uit falingen, enz.  Je vindt er vast wel iets naar je gading.  En aan de kant van de Calle Dos de Maig vind je een kraampje met heerlijke versgebakken churros. 

We draaien even wat rond in de buurt, zodat we de Torre Agbar langs alle kanten kunnen bekijken.  In deze wijk worden nog steeds heel wat oudere fabrieksgebouwen afgebroken om plaats te maken voor nieuwe, moderne woonblokken, kantoren e.d.  De bouwsector draait hier op volle toeren.  Dan krijgen we een lang recht stuk van zo’n 2 à 3 km voorgeschoteld op de Gran Vía.  Het verkeer (dit is de aansluiting op de autostrade A19) raast op het lager gelegen wegdek aan ons voorbij. Wanneer we bijna de noordelijke grens van de stad (de rivier “Besos”) bereiken, slaan we rechts af en lopen recht naar zee.  Maar voor we de kust bereiken, draaien we nogmaals de Av. Diagonal op (palmbomen, tramspoor op de middenberm) en zien terug de Torre Agbar voor ons opdoemen. Zwei Kilometer lange Wendestrecke

                                                                  Patrick

22:41 Gepost door AnnAlice in Spaans en Spanje | Permalink | Commentaren (3) | Tags: barcelona |  Facebook |

Commentaren

Schitterende brug... ..., ik verheug me erop erover te lopen, maar geef haar alvast de bijnaam 'Brug der Zuchten'. Je wil daar zeker niet even op me wachten? :-)

Gepost door: AnnlAlice | 24-02-07

2de helft van het parcours oei nog maar aan km 20... woensdagochtend vertrekken we; het einde zullen we dus ineens live moeten meemaken.

Gepost door: Anke | 25-02-07

Wat een geweldige weblog!
Zondag loop ik ook in Barcelona de marathon. Dankzij de mooie beschrijvingen van het parkoers verheug ik me er nu nog meer op!
Ik hoop de laatste kilometers nog snel te kunnen lezen...

Gepost door: Tineke | 25-02-07

De commentaren zijn gesloten.