26-02-07

Barcelona 7

Na het voormalige Olympische Dorp lopen we langs de buitenkant van de Barcelona Zoo in het Ciutadella-park.  Deze dierentuin was wereldwijd bekend vanwege een albinogorilla (“Sneeuwvlokje”), maar deze overleed zo’n twee jaar geleden.  Het park zelf werd aangelegd op een terrein waar vroeger een Citadel stond.  Al snel draaien we het park in en volgen een lange rechte laan.  Aan de linkerkant staan nog enkele overblijvende gebouwen van de wereldtentoonstelling van 1888.  Je loopt (in volgorde) voorbij het Umbracle (een bizar gebouw van baksteen en hout), het Museu de Geologia, het Hivernacle (een heel mooie plantenserre) en het Museu de Zoologia (in het sprookjesachtige modernistische “Castell dels Tres Dragons”).  Iets verder in het gezellige park is het Catalaanse deelparlement gehuisvest en in de andere hoek bevindt zich een meertje en een monumentale waterval/fontein, maar daar lopen we niet langs.  We vervolgen onze weg over de Passeig Lluis Companys (waarschijnlijk het enige stukje onverharde grond tijdens onze marathon) naar de Arc de Triomf (km 35) .  Arc de Triomf Het lijkt me wel wat om hier onderdoor te lopen en aan de laatste 7 kilometers te beginnen.  Vermoedelijk staan hier ook terug wat meer toeschouwers, want het park is vrij populair bij de Barcelonezen. 

Nog even rechtdoor en dan naar links om de Plaza de Catalunya te bereiken.   Net voor het plein valt rechts nog een modernistisch gebouw op: het door de gotiek geïnspireerde Casa Pascual i Pons.  De Plaza de Catalunya geldt als het centrum van de stad, het verbindingspunt tussen de oude wijken en de Eixample-uitbreiding.  Het is omringd door hoofdkantoren van banken en grootwarenhuizen, met aan de kant waar we langslopen een afdeling van het grootste warenhuisketen van Spanje “El Corte Inglès”.  Aan de andere zijde van het plein begint ook de Ramblas, maar daar komen we straks nog langs.

Nu duiken we het oude Barcelona in: via de brede winkelwandelstraat Portal de l’Angel lopen we naar de kathedraal.   Misschien zie je op het plein ervoor reeds enkele groepen Sardana-dansers want op zondagmiddag (12u) (ook op zaterdagen rond 18u30) wordt deze traditionele Catalaanse dans hier door tientallen groepen gewone burgers uitgevoerd, soms onder begeleiding van een live-orkest. Heel speciaal !  De Gotische kathedraal zelf ligt enigszins verborgen tussen enkele andere historische gebouwen maar de voorgevel bovenaan de trappen is toch indrukwekkend.  Binnenin is er niets dat ik onthouden heb, maar de wandeling over het dak daarentegen kan ik iedereen aanraden !  Je hebt er prachtige uitzichten over de oude stad. 

Voorbij de kathedraal draaien we rechts de Via Laietana op.  Deze brede boulevard die naar de haven voert, scheidt de oude wijken La Ribera en Barri Gótic van elkaar.  Links, in de gezellige  Ribera-wijk, bevinden zich het Palau de la Música Catalana (een modernistisch hoogtepunt; enkel onder begeleiding te bezoeken.  Heb je daar geen tijd voor, drink dan iets in de cafetaria om een eerste indruk van het aparte interieur te krijgen), het beroemde Picasso-museum (prachtige collectie, mooi gebouw, maar lang aanschuiven), de majestueuze Santa Maria del Mar-kerk (gratis) en de oude Born-markt (wordt gerestaureerd); en vele bars, restaurants en kleine winkeltjes.  De marathon leidt ons echter naar rechts, naar de Plaza San Jaume.  Dat is het politieke centrum van Barcelona en Catalonië: aan de ene kant het Palau de la Generalitat (de Catalaanse deelregering), aan de overzijde het stadhuis (“Ajuntament”). Tijdens de Festes de la Mercé (september), kan je hier de “castells” bewonderen: de deelnemers gaan op elkaars schouders staan en vormen zo menselijke torens van 9 of 10 verdiepingen hoog.  We mochten dit enkele jaren geleden in levende lijve aanschouwen: echt indrukwekkend.  Van de Plaza de San Jaume gaat het naar de beroemde Ramblas (km38) .

                                                                                   Patrick

07:34 Gepost door AnnAlice in Spaans en Spanje | Permalink | Commentaren (5) | Tags: barcelona |  Facebook |

Commentaren

35k Allez, de marathon begint aan de Arc de Triomphe ...

Gepost door: geert | 26-02-07

t' begint te naderen veel succes toegewenst voor jullie komende marathon , 't ziet er daar toch lekker warm uit !!!!

Gepost door: roadrunnerke | 26-02-07

Zeg, kwezeltje, wilde gij dansen...? Misschien...pik ik zo'n dans onderweg wel mee. Just for fun, en om de beentjes wat anders te laten doen. Ik krijg hoe langer hoe meer zin om van die hele marathon een sightseeing te maken. Zoveel moois...

Gepost door: AnnAlice | 26-02-07

parcourskennis... hebben jullie zeker en vast genoeg voor je aanzet in Barcelona :-)
Succes nog verder de komende weken met de training, en verzorg jullie goed !
Greets,

Gepost door: Steven | 26-02-07

gaaf Gaaf!!! Wat een heerlijke stad is het toch!

Gepost door: martine | 26-02-07

De commentaren zijn gesloten.