26-02-07

Barcelona 8 (slot)

De Rambla is de beroemde wandelboulevard die van de Plaza de Catalunya naar de haven slingert.  De brede middenberm, onder de schaduwrijke bomen, is voor de voetgangers.  De auto’s zijn verbannen naar de twee smalle zijstroken.  Bijna elk uur van de dag én de nacht wandelen hier stromen mensen op en neer; dus ik ben benieuwd hoe wij vrije baan gaan krijgen.  We draaien naar links, richting zee en missen net de iets hogerop gelegen trekpleisters Gran Teatre del Liceu (het bekende operahuis brandde in 1994 volledig af en heropende in 1999) en de fantastische Boquería-markt.  Wie nog nooit op een Spaanse levensmiddelenmarkt was, moet hier zeker langsgaan en eens tussen de stalletjes kuieren.

Wel lopen we voorbij een zijstraat die ons toelaat een snelle blik te werpen op de mooie Plaça Reial met palmbomen, modernistische lantaarns en heel veel horeca onder de ronde bogen.  Aan de overkant van de Rambla, in de zijstraat Nou de la Rambla, bevindt zich het Palau Güell.  Dit huis was een van de eerste opdrachten die Gaudí kreeg van de industrieel Güell, en bevat al die vreemde elementen waardoor Gaudí zo bekend is geworden: gebruik van baksteen, smeedijzer, en keramiek; en ook hier een dak vol vreemde schoorstenen.   Dit huis is jarenlang gesloten geweest wegens restauratiewerken, en we zijn benieuwd of we het uiteindelijk kunnen bezoeken.

Bijna aan de haven bevindt zich links het Museu de la Cera, een wassenbeeldenmuseum.  Over de kwaliteit ervan kan ik niet oordelen, want we zijn er nog nooit geweest.  En dan “staan” we voor de 60m hoge zuil waarop Columbus met zijn vinger naar het Oosten wijst, en dus niet naar Amerika.  Je kan met een lift  naar boven om te genieten van het uitzicht over de Rambla, de oude stad en de haven.  Aan de andere kant van het drukke verkeersplein loopt de Rambla sinds de jaren 90 verder via de Rambla de Mar, een golvende promenade en brug, naar het Maremagnum-complex (winkels en horeca), het zee-aquarium (5 miljoen liter water !) en de Imax-bioscoop.  Boven onze hoofden bengelen de cabines van de kabelbaan die van Barceloneta naar Montjuïc gaat.

We passeren de merkwaardige Reials Drassanes (koninklijke scheepswerven), waarin het Museu Maritim gevestigd is.  Het gebouw zelf is een van de weinige overblijfselen van de burgerlijke architectuur uit de 13e eeuw.  En voor bootliefhebbers is het museum niet te missen.  Net hier voorbij draaien we de Av. Parallel op.  Links is er een merkwaardig park met drie industriële schouwen die overblijven van een fabriek die hier vroeger stond.  Iets verder ligt rechts (verborgen) de oudste overblijvende kerk van Barcelona, de Església de Sant Pau del Camp.   De Romaanse kloostergang en de mooie palmboom geven het geheel een charmant effect in deze achterafbuurt.  Aan de Mercat de Sant Antoni komen we aan het 40km-punt.  ’s Zondags worden vis en groenten hier vervangen door boeken, postzegels en prentbriefkaarten.  Misschien kunnen we hier na de wedstrijd nog even langs-”lopen” ?  Zo komen we aan onze laatste kilometer.  Wanneer we nogmaals de Av. Parallel oplopen, zien we reeds de Plaça d’Espanya voor ons.  Het doet deugd opnieuw de Ventiaanse torens te zien.  Nog even klimmen en we zijn er: de Llegada !  Laat de magische fonteinen maar spuiten en het publiek in de handen klappen om al de moedige deelnemers van de Barcelona Marató te begroeten aan het einde van hun tocht door deze mooie stad.  Hopelijk geniet je zowel van het lopen als van de omgeving.Placa de Espanya

 

Nb: volgens de eerste weersvoorspellingen zou het mooi weer worden: zonnig tot licht bewolkt en almaar stijgende temperaturen (zondag tot max. 21°).  Vergeet dus zeker niet tijdig te drinken onderweg (nb: vorig jaar was de drankbevoorrading in flesjes).

Wie graag nog gauw foto’s bekijkt van de editie 2006 kan terecht op:  http://www.atletisme.com/fotoatleta/event/Marato/06/index...

                                                                        Patrick

22:11 Gepost door AnnAlice in Spaans en Spanje | Permalink | Commentaren (13) | Tags: barcelona |  Facebook |

Commentaren

En nu nog... ...een ipod-versie voor onderweg? Neen, alle gekheid op een stokje, als ik me ooit door iemand laat hazen (officiële hazen niet inbegrepen) dan is het door jou in Barcelona. (Gelukkig wil je ook buiten marathon gidsen.) Dank voor deze heel fijne bijdrage aan ons blog!!

Gepost door: AnnAlice | 26-02-07

barcelona tof gedaan. ik heb nu al de indruk dat ik hem al eens heb gelopen. succes en amuseer je daar een beetje in die fantastische stad.

Gepost door: JOHAN | 26-02-07

barca ik wil me al inschrijven voor de volgende editie!!!

Gepost door: Koen | 27-02-07

dienst voor toerisme En hiermee hebben we een volledige rondgang door Barcelona gehad. Patrick, wat doe jij nog op de bank ? Je hebt duidelijk je roeping gemist en kan maar beter aan de slag bij de dienst voor toerisme of misschien wel als reisbegeleider.
Veel succes in Barcelona !
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 27-02-07

Barcelona ... dat ligt toch in Macedonië hé ...

Gepost door: geert | 27-02-07

Ann en Patrick

Veel succes in Barcelona.

Rudy

Gepost door: Rudy | 27-02-07

Beiden ... veel succes zondag. Ik had de laatste weken al wat blogleesachterstand opgelopen, maar nu ik hier passeer blijkt dat nog veel meer te zijn dan verwacht. Ik weet nu in ieder geval al wat te lezen tijdens mijn volgende middagpauze.

Gepost door: DijleLoper | 27-02-07

Dank! Fantastisch, ook de laatste kilometers zijn klaar. Ik weet nu wat me allemaal te wachten staat in Barcelona!
Met jouw beschrijving kan de voorbereiding al niet meer stuk...

Gepost door: Tineke | 27-02-07

Succes Alvast heel veel succes voor jullie marathon.

Gepost door: Geert | 27-02-07

reactie Geweldig jongens wat een verslag.
Ik zie jullie zondag.
Loop met zwart/grijs schirt met orangje banner DutchRunner.nl erop.
Pasta party wordt een probleem. wij zijn er pas vrijdag en gaan maandag weer weg.
En willen ook nog iets van de stad zien zaterdags.

Gr Koen

Gepost door: koen | 27-02-07

warm! Dat zijn al vrij warme temperaturen, dus zorg voor genoeg te drinken! En als het flesjes zijn is dat wel handig.
Geniet ervan!

Gepost door: johan | 27-02-07

Zo te lezen zijn jullie er klaar voor en gaat het gebeuren, sucses alvast.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus. | 27-02-07

héél veel succes ! En... brengen jullie na afloop de zon mee aub ?
Thx

Gepost door: Els | 28-02-07

De commentaren zijn gesloten.