25-03-07

Marathon Lier

Zoals beloofd een verslagje over de MMarathon van Lier vandaag, of liever over hoe het is om drie weken na een vorige een nieuwe te lopen, of beter nog hoe dat mij verging – want sommigen hebben daar geen last mee, zoals bijvoorbeeld iXs die me op weg naar de start aan de Zaat vertelde dat hij aan zijn 86ste marathon begon, en dat hij die tegenwoordig loopt tegen een ritme van 2 per maand. Ultraloper…Petje af! (De man eindigde bovendien in 2.54.?? ondanks het feit dat men hem op 1,7 km van de finish de verkeerde kant uitstuurde. Enfin, terzake nu. Behalve wij twee stonden er aan de start een 300-tal andere Marathonners, en een 100-tal eerste-lopers van de aflossingsploegen. Startschot tegen elven, en op, iedereen de bottleneck in. Beetje bij beetje plekje en tempo zoeken – Marcel VD (aflossingsploep Apso-lopers) liep een paar meter voor me en maakte die afstand gestaag groter. Goed bezig, Marcel! Al snel kreeg ik even het gezelschap van Patricks collega Rudy V. die in 3.40 hoopte te finishen en voorspelde dat we elkaar geregeld zouden terugzien. Gelijk had hij, of toch wat de helft van de race betreft. Ik wenste hem succes, want zijn tempo lag me wat te hoog. Daarop geraakte ik aan de praat met een jongeman die ook in Barcelona gelopen had. Helaas zijn naam weet ik niet, en ook aan zijn borstnummer twijfel ik. Samen liepen we in op een groepje waarin ook Rudy zat, en de hele eerste 1/2M bleven we samen. Heel gezellig was dat! Af en toe nam iemand kop over (tja, tegenwind hoort er in Lier àltijd bij), er werd soms gegrapt en natuurlijk wat ervaringen uitgewisseld. Ergens rond KM 15 vervoegde nr 108 ons, een man uit Jette die vorige week nog een M in de Vogezen gelopen had,(!) en eraan twijfelde of hij na KM 30 al dan niet nog zou doorlopen. De hele tijd sprong Garmin tussen 12,1 en 12,7, hoewel we meestal constant liepen, ik vermoed tegen een snelheid ergens tussenin. Op het 20KM-punt word ik omgeroepen als 4de doorkomende vrouw, na Patricia De Proost een 150-tal meter voor ons. En natuurlijk waren daar ook de enthousiaste support(st)ers (12 estafettelopers uit Zandhoven en wat andere Apso-bekenden, ook Anke van Disrun schreeuwde zich schor, en zelfs van Ruthje(loopt) ving ik een flits op – Dank, dank, dank allemaal, ook aan Ralf en Jan onderweg, en onze mentor Albert en z'n zoon Werner die plots aan de spoorwegbrug opdoken.

Aan de drankstand (20K) even verderop blijf ik te lang aan de toog plakken: m’n energygel is koud en korrelig, en ik verslik me in het water. Ik geraak de groep kwijt, helaas en jammer, maar hetzelfde tempo had ik sowieso niet meer kunnen aanhouden – het lag ook in mijn bedoeling om de tweede helft wat gas terug te nemen. Nog twee andere (debuut)marathonlopers hadden het groepje moeten lossen, en even nog gingen we samen verder, maar dan haakten zij af. Ik zat net in een nieuw sukkeldrafje toen ik Jean passeerde, onze vriend-kinesist  - hem kon ik meteen vertellen dat de beloofde massage voor aankomst onder 3.30.00 niet voor vandaag zou zijn. (Hopelijk is zijn aanbod eeuwig geldend.) De Halve M passeerde ik rond 1.45, de 25K na 2.05… En toen begon voor mij de MMarathon. De vermoeidheid die anders rond 35K m’n benen teistert maakt zich meester van mijn benen. Er zijn nog 17K te gaan. Helllleeeppp! Met momenten geraak ik amper tegen 11km/u vooruit, zeker in de stroken met tegenwind. Bovendien loop ik al een poosje alleen (en dat blijft zo), en de ‘stokkenlopers’ die me passeren gaan te snel, veel te snel, om aan te klampen. Ik loop ook niet op iemand in. Drinkstop aan K30; de jelly brij nog eens proberen doorzwelgen en drinken. Het helpt even. Maar bij K34 wordt het weer moeilijk. Ik forceer me om het tempo nog wat aan te houden tot aan de volgende drankstand (door het verloop staat die inmiddels rond 36,5K. Pfffff…). Veel mentale kracht heb ik niet meer. Ik neem – noodgedwongen – weer een te lange pauze, en een eerste vrouw zonder stokje (wat erop wijst dat zij een marathonloopster is) gaat me voorbij. Haar weer inhalen zit er vandaag niet in. Integendeel, rond K38 word ik voorbijgelopen door opnieuw een vrouw zonder stokje. Aanpikken lukt hooguit een paar minuten. Nou, ja, eindigen als vierde, vijfde of zesde, wat maakt het uit?  (Een mens moet zich ergens mee troosten, niet?) Rond K40 zie ik  Patrick en Jean: ‘Nu niet meer stoppen, hé!’(of iets dergelijks), moedigen ze me aan. En ik denk: ‘Nou, jongens, dat heb ik inmiddels al twee of drie keer gedaan (drankposten niet inbegrepen)!’ En de volgend twee – en laatste – kilometers zou ik dat minstens nog evenveel doen. Patrick waarschuwde me nog snel  voor wat saai bochtenwerk op het einde (straat op- en langs de andere kant van een lint weer aflopen, nogmaals een toegang naar de atletiekpiste passeren, om aan de andere kant van de straat weer rechtsomkeert te maken en opnieuw langs gene zijde van het lint terug te lopen naar de pistetoegang). En dan… eindelijk de piste op waar nog 1,5  ronde op het menu staat (lees: een heel eind langs een lint en dan terugkeren langs de andere kant van datzelfde lint). Man, man, man…mentaal word je daar echt niet beter van! En het resultaat is dan ook dat ik na elke bocht een wandelpauze inlas. Bij de aankomst blijk ik als 6de vrouw over de streep te gaan: 03.42.44, zowat dezelfde eindtijd van mijn eerste Marathon in Eindhoven. Terug bij af!

 

Rudi eindigde in 3.30.10; de man met startnr 196 die ook BCN (rond 4u) liep deed het hier met 3.30.11 een stuk beter. De man uit Jette (nr.108) finishte in 3.31.15  en de loper (nr. 102) die na de eerste 1/2M   nog even met me meeging, eindigde zijn debuut in 3uur61minuten zoals hij zo mooi zegt. Proficiat, mannen!

 

Voor mij was het een moeilijke MMarathon, zo kort na Barcelona. Maar geheel ontevreden mag ik niet zijn. Filip van Disrun (hij was ook in BCN en liep daar zijn 60ste M in 2u48) had immers voorspeld dat ik met 10 minuten extra moest rekenen; ik beperkte het tot 7. Maar stilletjes had ik toch gehoopt dat de lagere temperaturen en de vlakheid van het parcours toch een groter voordeel zouden geweest zijn, en ik m’n tijd van BCN wat meer had kunnen benaderen. Filip die eigenlijk besloten had om Lier af te blazen, verscheen toch aan de start om een van z’n pupillen te hazen gedurende de eerste twee ronden. Uiteindelijk liep hij de Marathon uit in weeral een mooie 3.11.53.  Dus, beste mensen, het kan wel, twee M’s met een tussentijd van drie weken, maar in zo’n geval schrijf ik MMarathon niet met één hoofdletter, maar met twee. Enneuh, eindigen als 4de, 5de of 6de, het maakt wel degelijk een verschil. Want de dames die me bij KM 36,5 en 38 voorbijliepen, bleken beide W40-ers te zijn, waardoor ik in mijn categorie naar de 4de plaats gekatapulteerd werd. Geen geldprijs dus, maar een ervaring ben ik wél rijker. En een wijsheid ook: meer koolhydraten eten die laatste week (de eerste keer dat ik daar nu eens echt op lette) en nauwelijks nog lopen, resulteert bij mij in een extra kilo die ik 42,195 km moet mee torsen. En op zo’n afstand kost dat een paar minuten.

Loop ze! (eraf J)

 

PS: ook een dikke proficiat aan alle Zandhovense estafetteploegen!

00:13 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (15) | Tags: marathon lier |  Facebook |

Commentaren

Proficiat! Knap knap knap, 3 weken na een marathon er opnieuw eentje lopen en met zoveel moed en doorzetting! Proficiat, petje af!

Gepost door: Julie | 25-03-07

knap!! proficiat AnnAlice, zo kort na Barcelona terug een marathon lopen en dan nog in een mooie tijd, dat doen je er niet veel na! Héél knap!!

Gepost door: Ruthje | 25-03-07

Ik vind dit een mogelijke prestatie, maar jij bewees het tegendeel! Proficiat!!

Gepost door: Homer | 25-03-07

CORRECTIE Ik vind dit een ONmogelijke prestatie, maar jij bewees het tegendeel! Proficiat!!

Gepost door: Homer | 25-03-07

Schitterend Topprestatie : twee marathons op korte tijd lopen en in supertijden.
Knap doorgebeten : de man met de hamer ontmoeten en toch nog 17 km op het tandvlees ontmoeten en weinig verval te kennen.
Proficiat ... en nu verdiende rust, hé !

Gepost door: frank spencer | 25-03-07

chapeau !!!!! ik heb nog maar 1 marathon gelopen en aan km 32 de man met de hamer tegengekomen , jij kwam hem tegen 17km voor het einde en dan loop je hem nog sneller dan mij , tevens liep je nog Barcelona , daar kan ik alleen maar mijn hoed voor afnemen , wat een karakter !!!!!!!

Gepost door: roadrunnerke | 25-03-07

Straf Nen dikke proficiat zo snel na BCN terug al 1 MM toegevoegd aan uw palmares en ondanks de soms redelijke tegenwind een mooie tijd.

Gepost door: Michael | 25-03-07

Woorden tekort Beste Ann,

Hier heb ik niet echt woorden voor. Dat je karakter had wisten we al, want dat had je al laten zien, maar nu dit... 't Speelt inderdaad geen rol de hoeveelste dame je bent. Het speelt wel een rol dat je mentaal weer de sterkste was en dat je dat stemmetje in jou dat zei dat je beter kon stoppen wist te weerstaan. Ja, je mag ook van deze prestatie genieten. En eigenlijk heb je die massage van de Jean toch wel verdiend hoor. Dus Jean, als je dit leest weet je hoe laat het is.
In afwachting tot de heelkundige ingreep kan je misschien nog enkele loopjes met ons op dinsdag meedoen (als de spieren het terug toelaten...).
En Patrick, ik verwacht nog een verslag van de estafettelopers. Ann was ook op de blog de snelste !
Loop ze,
Bart

Gepost door: Bart | 26-03-07

eeeuuuuhhhhh.. wat moet een beginnend loperke als ik hier nou op zeggen... FANTASTISCH gewoon, al vat dit zeker niet alles samen wat in me opkwam bij het lezen van je verslag. Ongeloof én bewondering voor zo'n prestatie, en tevens ook het gevoel van zelf weer even met de twee voetjes op aarde te worden gezet. Waar ik 4 km loop, doe jij gewoon een MMarathon...Laat je soigneren de komende dagen, én geniet vooral van je eigen ( mentale én fysieke ) prestatie ! Greets en tot schrijfs,

Gepost door: Steven | 26-03-07

formidastisch!! jawadde ... je moet het maar doen ... verhalen als deze staan bij mij met stip in m'n geheugen opgeslagen zodat ik ze in moeilijke momenten kan oproepen! Ik heb er gewoon geen woorden voor (wat op zich ook al veel wil zeggen over je prestatie :-) ). Doe je binnen 3 weken mee in Rotterdam? Of ga je deze keer een extra lange rustpauzze inlassen en loop je binnen 4 weken in Londen?

Gepost door: geert | 26-03-07

nen dikken proficiat Kijk zèè, daar kijk ik nu eens bewonderend naar op. Twee dikke geslaagde marathons in zo'n korte tijd, da's loopplezier gegarandeerd. Verder genieten na wat 'supercompensatierust'?? kijk al uit naar jouw volgende uitdaging

Gepost door: Pol | 26-03-07

te kort ? misschien kwam Lier toch een beetje te kort op Barca...
Hoedanook, zeer mooie prestatie hoor Ann !!!

Gepost door: kj | 26-03-07

Topsport Gisteren kon ik zelf amper 20 km lopen, laat staan dat ik zaterdag een marathon zou hebben gelopen. Je hebt fantastisch gelopen, amper 7 minuten tov Barcelona. De komende periode zal de rust je misschien ook wel deugd doen en aangezien je superconditie van het moment, heb je die ook zo weer opgebouwd. Nogmaals proficiat, en ik kijk al uit naar ons volgende duel :-).

Gepost door: Anke | 26-03-07

A buenas horas mangas verdes Ik kom alweer laat met mijn reactie (es que no me entero, soy bastante despistado, la verdad), maar sta er toch op om je van harte te feliciteren. Alleen al het idee bezorgt me bijna spierpijnen. Iedereen die een marathon uitloopt, verdient respect, maar voor iemand die er twee uitloopt in een heel korte tijdspanne en met twee puike chrono's heb ik een grenzeloze bewondering. Así que, Enhorabuena, con mayúscula.

Gepost door: Sven | 27-03-07

Dromen Ann

Van harte proficiat. Velen dromen van een eerste Marathon onder de 3u61, jij doet het 2x in 3 weken.En dat alles zonder veel schema's, naar ik hoor, maar op gevoel en vooral met veel plezier.Je schreef: "Met momenten geraak ik amper tegen 11km/u vooruit," Wel ik ben al blij dat ik met momenten tegen 11km/u vooruit ga (als de wind even wil meezitten)
Ik wens je alvast een geslaagde ingreep, spoedig herstel zodat je je samen met Patrick verder kan amuseren.

Gepost door: Rudy Stuer | 28-03-07

De commentaren zijn gesloten.