12-04-07

Honderd-water(landers)

Hundertwasserhaus (2)

Voor wie het zich afvroeg, het antwoord ; voor wie het giste, de bevestiging. Neen, natuurlijk werden hier geen tranen met tuiten gehuild om een gebarsten theepot (alhoewel J), ‘wenen’ (om een theepot) duidde hier op Wenen, Wien, Vienna…, honderdwater(landers) op de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser, ‘om’ stond voor ‘omwille van’.  Tja, na 10 dagen van stilte op dit blog en na deze woordverklaring, zal het nu wel duidelijk zijn dat we een weekje vakantie doorbrachten in Wenen, de geboortestad van Hundertwasser, de kunstenaar op wiens werk m’n theepot geïnspireerd is. De kunstenaar die er ons ook toe aanzette om dit jaar Wenen te kiezen  als doel voor onze voorjaarsstadsvakantie.

En het eerste verslagje over onze Wenentrip mag dan ook aan hem gewijd zijn. Voor de theepotkwestie was ik niet zo vertrouwd met deze Friedrich Stowasser (onder die naam werd hij in 1928 in Wenen geboren), en al zeker niet met zijn architectonische ontwerpen en milieuvisie.

Ik wil hier echter niet z’n hele leven uit de doeken doen (daarvoor kunt u terecht op Friedensreich Hundertwasser - Wikipedia en hier (Kunsthaus Wien))  maar toch een paar aspecten die zijn blijven hangen. Zelf word ik in zijn werk sterk aangesproken door de vrolijke kleuren en golvende lijnen. Strakheid is uit den boze. Als kind verzamelde F.H. weidebloemen en liet ze drogen. Hij vond het echter zo jammer dat hun felle kleuren na een poosje zo sterk verbleekten, dat hij besloot de bloemen na te schilderen. Om landschappen te maken (nog steeds in zijn jeugd), inspireerde hij zich op postzegels, die hij natekende of aquarelleerde. Een zwak voor postzegels is hij zijn levenlang blijven houden. Telkens hij een brief verstuurde, maakte hij er werk van om zoveel mogelijk zegels te kleven met verschillende aspecten/uitzichten van het betrokken land. FH trok veel rond (o.a. met zijn boot ‘Regentag’), en liet overal kunstwerken achter. Bij een volgende passage werkte hij er dan verder aan. De spiralen in zijn werken duiden uiteraard op de spiraal van het leven: nooit kom je op eenzelfde moment terug.

Wat architectuur betreft, had HW ook eigenzinnige visies - gekant tegen het rationalisme - en hij deinsde er niet voor terug die af en toe naakt te verkondigen. Hij streed voor het ‘Baumenrecht’ en het ‘Fensterrecht’. Hundertwasserraam (3)Het eerste hield in dat bomen (groen in het algemeen) het recht hadden om overal te groeien waar regen en sneeuw vielen (dus straten, voetpaden, daken, terassen…). De stad moet ‘beboomd’ worden, in al haar dimensies. Het ‘vensterrecht’ geeft bewoners dan weer het recht om hun identiteit te tonen aan de buitenkant van hun pand: tot waar ze met een verfborstel vanuit  hun raam kunnen reiken, zover mogen ze de muur naar eigen ingeving beschilderen. Verder heeft ieder persoon zijn inziens drie huiden: zijn eigen vel, zijn kleding, en zijn huis. Hundertwasser zweert trouw aan de eigen identiteit en wil respect voor de aarde (cfr. Bomenrecht). Hundertwasseroven (2)Afval voorkomen is zijn leuze, maar hij aanvaardt na lang wikken en wegen toch om de Weense afvalverbrandingsoven in een nieuw kleedje te steken. Het resultaat is verbluffend; de hele installatie lijkt wel een snoepjesfabriek. Zijn  woonbouwproject met golvende weiden waarin de huizen, garages, etc… met hun grasdaken wegzinken, werd helaas door de stad afgeblazen. Jammer… Ook jammer dat de man reeds in 2000 overleed. In elk geval, na drie uur door zijn tentoonstelling in het Wien Kunsthaus gekuierd te hebben – lieve kinderen en man, heel veel dank voor jullie geduld daar – en zijn sporen in Wenen te hebben gevolgd,  heb ik de man voor eeuwig in mijn hart gesloten.

Ik heb hier maar een tipje van de Hundertwassersluier opgelicht, misschien net genoeg om jullie ook te inspireren tot een bezoek aan Wenen. Over een paar weken kan je dat combineren met een Marathon J aldaar, en natuurlijk met de honderden andere bezienswaardigheden die de stad rijk is, van Sisi-appartement ;-) tot Riesenrad.  Daarover de volgende dagen (weken) allicht meer.

 

15:31 Gepost door AnnAlice in Vakantie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wenen, hundertwasser |  Facebook |

Commentaren

Wien Voorwaar één van de mooiste steden die je kan bezoeken ... zeker als je dan nog wat thematiek in je trip kan leggen ('t moet niet altijd rond lopen draaien!!)

Gepost door: geert | 12-04-07

De commentaren zijn gesloten.