27-08-07

Descente de la Lesse 2007

Lesse1 (2)
Enkele jaren geleden wandelde ik met Ann via de prachtige GR van Houyet naar Anseremme, en nog véééle jaren eerder peddelde ik tussen honderden andere kayaks met een groep vrienden van jeugdcafé De Knots uit Hamme hetzelfde traject over de Lesse, maar gisteren was het moment gekomen om dit eens al lopend te doen.  Leo Dobbels had ons immers warm gemaakt om deel te nemen aan de Descente de la Lesse, een klassieker onder de Ardense loopwedstrijden.  We kregen nog 2 APSO-clubgenoten (Ralf Mertens en Bart Loos) mee, zodat we zondag om 7 u met 4 in een dichte mist naar Dinant vertrokken.

In de stad van Sax vonden we parkeerplaats vlakbij het casino waar de inschrijving was (met chip) en waar ook de aankomst lag.  Alles verliep heel vlot, en al snel werden we met  gecharterde TEC-bussen naar de startplaats (Houyet) gebracht.  Ondertussen had de mist plaatsgemaakt voor een heerlijk zonnetje.  Na wat loslopen en de nodige sanitaire stops, begaven we ons naar de startplaats en om 11u vertrokken we met zo’n 800 voor wat een zware tocht zou blijken.

Aangezien we zowat midden van het pak stonden bij het vertrek, had ik het na de eerste versmalling (onverharde weg langs de Lesse, veel plassen en modder) nogal moeilijk om een vaste stek en tempo te vinden.  Dat “tempo” werd na zowat 3 km plots gereduceerd tot stappen: na een bruggetje volgde immers zo’n steile helling over een door de regen uitgesleten bospad, dat niemand nog kon lopen.  Na zo’n 6 minuten klauteren/stappen, bereikten we een bredere weg waar we terug konden lopen.  Gelukkig stond kort daarna, aan de kerk van Gendron, de eerste drankpost. Na een stuk asfalt (eerste vijf km in 27 minuten !) volgde dan een steile afdaling over een onverharde weg vol stenen, boomwortels en ander onheil voor zwakke enkels.  Sommige deelnemers gingen in sneltreinvaart naar beneden; ik deed het iets rustiger om geen risico’s te nemen.  Terug aan de Lesse kwamen we terecht op een lange modderstrook, maar al glibberend en glijdend raakte ik ook hier door zonder kleerscheuren of ongelukken, al hingen mijn benen ondertussen wel vol “Ardense grondsouvenirs” en had ik mijn witte sokken geruild voor zwarte met witte stippen J.   Kort Lesse2voor de eerste spoorwegbrug over de Lesse (smal paadje, hoge trappen) kwamen we terecht in een “opstopping” en ging het weer even stapvoets.  Ondertussen was ik bijgehaald door clubgenoot Bart.  Samen hebben we nogal wat deelnemers ingehaald; eerst op de min of meer vlakke wegen langs de rivier (af en toe asfalt, maar vooral toch onverhard), en dan op de 2e steile klim (Walzin; graspad) waar wij zijn blijven lopen terwijl de meesten voor “wandelen” kozen. 

In de daaropvolgende afdaling liep Bart van me weg, en het kostte me heel wat moeite om op het vlakke weer bij hem te geraken.  Maar met nog 4 km voor de boeg was het voor hem tijd om gas terug te nemen (na een kwetsuur in juli heeft hij nog wat trainingsachterstand).  Zelf wou ik testen hoe het met de (marathon)vorm zit, en ging dan ook flink door zodat mijn tempo over de laatste 7 km (100% asfalt; geen noemenswaardige klim meer) een gemiddelde van 14,6 km/u bedroeg.  Ik beëindigde de 21,9 km uiteindelijk in 1u45’30” (netto-chiptijd 1u45’05”).  Bart (die toch wel genoten had van de wedstrijd) eindigde iets later, en Ralf (het was de eerste keer in 2 jaar blessureleed dat hij nog eens meer dan 20km gelopen had) bleef ook nog ruim onder de 2 uur.  Ann eindigde in 2u23’ , wandel-, drank- en plaspauzes inbegrepen ;-) .  Het is voor haar nog even geduld hebben om haar vroegere prestaties te benaderen, maar het gaat steeds beter (al twijfelt ze daar soms zelf te veel aan).

De wedstrijd was heel goed georganiseerd: vlotte inschrijving, vervoer naar het vertrek, schitterend natuurparcours, regelmatige bevoorrading (altijd volle bekers water, 2x sportdrank en fruit), af en toe muzikale animatie, mooie aankomstplaats langs de Maas, warme douches (in een tent).  Gelukkig was de zon van de partij, zodat het ook na de wedstrijd gezellig toeven was op het terras aan het water.

Kortom: een zware, maar prettige belevenis. 

                                                                       Patrick

 

En hierbij mijn visie op de feiten: een schitterend parcours, een puike organisatie, van mij hoor je wat dat betreft, alleen maar lof! Maar een goeie wedstrijd was het voor mij niet, een prachtige training wel. En dat was gelukkig mijn bedoeling: een duurloop om aan kracht en uithouding te winnen, met onderweg sportdrank, water, banaan en sinaasappel.  Conditie en snelheid zijn nog niet wat ze waren, en dus moet ik de lat nog niet hoog leggen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar ik heb besloten om aan meer van dergelijke 'wedstrijden' deel te nemen in wat binnenkort ook voor ons misschien wel het buitenland zal zijn :-((. Als gastarbeider kan ik dan onderweg ook nog mijn Frans oefenen. Alors, deux mouches in énen klap! Ik heb alvast reclame meegenomen van een loop in le Pays de Herve (4 cimes) (33km) op 11/11 om 11u in Battice. Na afloop casse-croûte gratuit. Je zou voor minder, want bovendien zijn ook inschrijving en deelneming gratis! Vive les wallons!! www.run.to/battice

                                                                Ann

21:29 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (4) | Tags: descente de la lesse |  Facebook |

Commentaren

lopen in de Walen pachtprestaties van jullie allebei op een zwaar parcours ... maar ik had graag toch een beetje meer uitleg gekregen over hoe ik er volgend jaar zou kunnen aan meedoen: is een geldig visum voldoende om de grens over te steken of moet ik een uitnodiging kunnen voorleggen? En moet ik met de wagen door de enclave Brussel-Halle-Vilvoorde of niet?

Gepost door: geert | 28-08-07

Afdaling Lesse Proficiat met jullie prestatie en het prachtige relaas. Dit was inderdaad een natuurloop, in de volste betekenis van het woord, en wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar. (maar wel eerst even bekomen van de geleverde prestatie...)
Trouwens Patrick, wat is er fout om 5 km in 27' af te leggen??? Ikzelf heb nog nooit anders geweten :-)
Wel jammer dat we elkaar na de wedstrijd niet meer gezien hebben, maar wij verkozen om de plaatselijke drank aldaar (Leffe) iets verderop op een terras in de schaduw te nuttigen ipv in de volle zon.
Tot één van de volgende.....

Gepost door: Leo Dobbels | 28-08-07

Klasse !!! van jullie allebei !!dikke proficiat en ik ken die streek redelijk goed ewel heb een prachtige prestatie op jullie naam :-)

Gepost door: katrien r | 29-08-07

Keuze genoeg Als jullie van plan zijn dit meer te doen: de Bärensfelslauf in Duitsland is ook prachtig, Les crêtes de Spa, L'Ardennaise,Bütgenbach,enz. (zelf maar alleen ervaring in Bärenslauf, de andere info is van Filip. En... Vamos a Barcelona 2008!

Gepost door: Anke | 31-08-07

De commentaren zijn gesloten.