27-08-07

Descente de la Lesse 2007

Lesse1 (2)
Enkele jaren geleden wandelde ik met Ann via de prachtige GR van Houyet naar Anseremme, en nog véééle jaren eerder peddelde ik tussen honderden andere kayaks met een groep vrienden van jeugdcafé De Knots uit Hamme hetzelfde traject over de Lesse, maar gisteren was het moment gekomen om dit eens al lopend te doen.  Leo Dobbels had ons immers warm gemaakt om deel te nemen aan de Descente de la Lesse, een klassieker onder de Ardense loopwedstrijden.  We kregen nog 2 APSO-clubgenoten (Ralf Mertens en Bart Loos) mee, zodat we zondag om 7 u met 4 in een dichte mist naar Dinant vertrokken.

In de stad van Sax vonden we parkeerplaats vlakbij het casino waar de inschrijving was (met chip) en waar ook de aankomst lag.  Alles verliep heel vlot, en al snel werden we met  gecharterde TEC-bussen naar de startplaats (Houyet) gebracht.  Ondertussen had de mist plaatsgemaakt voor een heerlijk zonnetje.  Na wat loslopen en de nodige sanitaire stops, begaven we ons naar de startplaats en om 11u vertrokken we met zo’n 800 voor wat een zware tocht zou blijken.

Aangezien we zowat midden van het pak stonden bij het vertrek, had ik het na de eerste versmalling (onverharde weg langs de Lesse, veel plassen en modder) nogal moeilijk om een vaste stek en tempo te vinden.  Dat “tempo” werd na zowat 3 km plots gereduceerd tot stappen: na een bruggetje volgde immers zo’n steile helling over een door de regen uitgesleten bospad, dat niemand nog kon lopen.  Na zo’n 6 minuten klauteren/stappen, bereikten we een bredere weg waar we terug konden lopen.  Gelukkig stond kort daarna, aan de kerk van Gendron, de eerste drankpost. Na een stuk asfalt (eerste vijf km in 27 minuten !) volgde dan een steile afdaling over een onverharde weg vol stenen, boomwortels en ander onheil voor zwakke enkels.  Sommige deelnemers gingen in sneltreinvaart naar beneden; ik deed het iets rustiger om geen risico’s te nemen.  Terug aan de Lesse kwamen we terecht op een lange modderstrook, maar al glibberend en glijdend raakte ik ook hier door zonder kleerscheuren of ongelukken, al hingen mijn benen ondertussen wel vol “Ardense grondsouvenirs” en had ik mijn witte sokken geruild voor zwarte met witte stippen J.   Kort Lesse2voor de eerste spoorwegbrug over de Lesse (smal paadje, hoge trappen) kwamen we terecht in een “opstopping” en ging het weer even stapvoets.  Ondertussen was ik bijgehaald door clubgenoot Bart.  Samen hebben we nogal wat deelnemers ingehaald; eerst op de min of meer vlakke wegen langs de rivier (af en toe asfalt, maar vooral toch onverhard), en dan op de 2e steile klim (Walzin; graspad) waar wij zijn blijven lopen terwijl de meesten voor “wandelen” kozen. 

In de daaropvolgende afdaling liep Bart van me weg, en het kostte me heel wat moeite om op het vlakke weer bij hem te geraken.  Maar met nog 4 km voor de boeg was het voor hem tijd om gas terug te nemen (na een kwetsuur in juli heeft hij nog wat trainingsachterstand).  Zelf wou ik testen hoe het met de (marathon)vorm zit, en ging dan ook flink door zodat mijn tempo over de laatste 7 km (100% asfalt; geen noemenswaardige klim meer) een gemiddelde van 14,6 km/u bedroeg.  Ik beëindigde de 21,9 km uiteindelijk in 1u45’30” (netto-chiptijd 1u45’05”).  Bart (die toch wel genoten had van de wedstrijd) eindigde iets later, en Ralf (het was de eerste keer in 2 jaar blessureleed dat hij nog eens meer dan 20km gelopen had) bleef ook nog ruim onder de 2 uur.  Ann eindigde in 2u23’ , wandel-, drank- en plaspauzes inbegrepen ;-) .  Het is voor haar nog even geduld hebben om haar vroegere prestaties te benaderen, maar het gaat steeds beter (al twijfelt ze daar soms zelf te veel aan).

De wedstrijd was heel goed georganiseerd: vlotte inschrijving, vervoer naar het vertrek, schitterend natuurparcours, regelmatige bevoorrading (altijd volle bekers water, 2x sportdrank en fruit), af en toe muzikale animatie, mooie aankomstplaats langs de Maas, warme douches (in een tent).  Gelukkig was de zon van de partij, zodat het ook na de wedstrijd gezellig toeven was op het terras aan het water.

Kortom: een zware, maar prettige belevenis. 

                                                                       Patrick

 

En hierbij mijn visie op de feiten: een schitterend parcours, een puike organisatie, van mij hoor je wat dat betreft, alleen maar lof! Maar een goeie wedstrijd was het voor mij niet, een prachtige training wel. En dat was gelukkig mijn bedoeling: een duurloop om aan kracht en uithouding te winnen, met onderweg sportdrank, water, banaan en sinaasappel.  Conditie en snelheid zijn nog niet wat ze waren, en dus moet ik de lat nog niet hoog leggen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar ik heb besloten om aan meer van dergelijke 'wedstrijden' deel te nemen in wat binnenkort ook voor ons misschien wel het buitenland zal zijn :-((. Als gastarbeider kan ik dan onderweg ook nog mijn Frans oefenen. Alors, deux mouches in énen klap! Ik heb alvast reclame meegenomen van een loop in le Pays de Herve (4 cimes) (33km) op 11/11 om 11u in Battice. Na afloop casse-croûte gratuit. Je zou voor minder, want bovendien zijn ook inschrijving en deelneming gratis! Vive les wallons!! www.run.to/battice

                                                                Ann

21:29 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (4) | Tags: descente de la lesse |  Facebook |

22-08-07

Sponsorjogging

Voor al wie een goed doel wil sponsoren en ondertussen samen met anderen trainen (voor de marathon van Eindhoven bijvoorbeeld), kan op zondag 16 september terecht op de 4e sponsorjogging van Natuurpunt in Emblem (vlakbij Lier).

Start is om 15u, en iedereen kan op eigen tempo een of meerdere rondjes lopen.   Een ronde is 3,5 km; dus 6 rondjes = een halve marathon.  Het parcours loopt langs een aantal plaatselijke natuurgebieden.  Zowel de deelnemers als supporters en andere natuurliefhebbers kunnen sponsors zoeken die per gelopen km een bepaald bedrag geven.

Deelnemers kunnen ter plaatse douchen en krijgen na afloop een lekkere belegde boterham en/of taart.

Graag vooraf (voor 10 september !) inschrijven via telefoon 03/455 57 99 of 03/ 481 94 79 of via een mailtje naar haesjes@pandora.be

Welkom vanaf 14u in de ASPI-lokalen, Ambelweg (zijstraat van de Dorpsstraat) in Emblem; startschot om 15u; inschrijvingsgeld 2 euro.

Vorige jaar liepen Ann en ik hier samen met een aantal clubgenoten en genoten van de gezellige sfeer.  Dus wij doen zeker terug mee !  Wie komt nog ?

22:03 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sponsorjogging natuurpunt |  Facebook |

17-08-07

Back in the old country

(jeugdwerk van S. Dali - Zicht op de oude haven van Cadaqués)

Na drie weken deugddoende vakantie (2 weken Frankrijk en 1 week Spanje) werd het hoog tijd om de voorbereiding voor Eindhoven te starten (… en nog eens te bloggen J).  Tijdens het verlof zijn we sportief wel bezig gebleven: we hebben vooral gefietst (MTB), maar het lopen beperkte zich tot zo’n 2x/week.  

Dinsdag heb ik dan de draad weer opgenomen met de loopgroep; woensdag volgde een lange duurloop van 22 km (rustig gestart, halfweg tempo opgedreven) in 1u55 en vandaag (vrijdag) werkte ik 6 x 800m (telkens in 3 min.) af.  

Wij overwegen om volgende zondag (26/8) deel te nemen aan de “descente de la Lesse” , een wedstrijd over 21,9 km tussen Houyet en Dinant.  Wie heeft ervaring met deze wedstrijd ?  Zijn er nog bloggers die naar Dinant afzakken ?  De term “descente” lijkt me nogal misleidend als je het profiel van het parcours bekijkt: er zitten 2 serieuze klimgedeeltes in (Gendron en Walzin).  Meer info: http://www.archathle.be/infosc.htm

                                                                       Patrick

21:34 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |