27-09-07

Laatste loodjes

Na een late shift op het werk blijft er op donderdagavond meestal weinig energie over om te lopen; ook vandaag niet.  Dus doe ik maar een blogje.

Gisteren probeerde ik 10 x 800 m in telkens 3 min, en dat lukte wonderwel zonder veel problemen.  Ik was er nochtans met een bang hartje aan begonnen wegens de pijn die ik zaterdag tijdens mijn lange duurloop (37km) gevoeld had in mijn linkerkuit, maar het ijs, de flexium gel en 2 dagen rust waren blijkbaar voldoende om zonder pijn de laatste trainingsweken  aan te vangen.  Eindhoven komt immers kortbij.

Mijn laatste snelle duurloop dateert van zondag 16 september: toen namen Ann, dochter Emmie en ikzelf deel aan de sponsorjogging van Natuurpunt Lier in Emblem.  Emmie liep er 1 rondje (ca 3,5 km) om de aankoop van natuurgebieden te steunen; Ann deed zonder problemen en aan een behoorlijk tempo 6 rondjes; en ikzelf maakte er dus een lange snelle duurloop van over 8 rondjes.  Bedoeling was om 14km/u te lopen – de snelheid die nodig is om de marathon in 3 uur te eindigen.  De eerste 4 rondjes lukte dit perfect, maar in het begin van ronde 5 werd ik bijgehaald door een groepje regionale toppers.  Door aan te klampen steeg mijn tempo tot 14,5km/u in rondes 5,6 & 7.  De laatste ronde moest ik hen definitief laten gaan en vertragen, maar haalde toch nog 13,9km/u.  Over de 27,1km (volgens Garmin – volgens de organisatoren 28km) deed ik uiteindelijk 1u54’.  Er waren heel wat lopers en er werden heel wat kilometers afgelegd; dus ik hoop dat er héééél wat geld in het laatje gekomen is.

En de voorbije vrijdagavond stond de eerste cross van het seizoen op de agenda: de APSO-clubcross.  Crossen is iets anders dan marathonlopen, maar ik kan er wel van genieten: een klein half uur alles geven door bos of veld en in weer en wind heeft ook wel zijn charme.  En het houdt de basissnelheid op peil.  Zonder te forceren kon ik na 6 km eindigen in 23’27”, net na Bart Loos die mij een hele tijd op sleeptouw genomen had.  blogfoto02

Ik overweeg om zaterdag 6 oktober deel te nemen aan de Knoeselloop in Broechem.  Zou dan de 10 mijl lopen in het beoogd marathontempo, maar weet niet of dit een goed idee is 1 week voor Eindhoven.  Welke ervaren “marathon-rot” geeft me raad ?

                                                                                              Patrick

22:22 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

25-09-07

Peggy

Enige tijd geleden vermeldde ik Peggy al op ons blog om haar te bedanken voor haar spontane hulp tijdens Emmies jeugdfeest. Zij is een vrolijke, energieke dertigster die sinds een tweetal jaar gebeten is door het loopvirus. Helaas, helaas... sinds datzelfde jeugdfeest heeft ze niet veel meer kunnen lopen tengevolge van blessures aan benen/voeten. Half juni namen we samen de loopdraad weer op, en zwoegden we met z'n tweetjes af en toe een paar kms door Zandhoven. Ze maakte het zelfs terug tot de Tessenderlo Classic (10 K). Inmiddels ligt ze alweer een paar weken uit: zware ontsteking van de slijmbeurs. Medicatie hielp niet; gisteren werd Peggy dan aan de schouder geöpereerd, met als gevolg: een maand rusten en veel pijn.  Peggy is een harde, en zelfbeklag is niet aan haar besteed. Toch lijdt ze gewis onder het feit dat ze dagelijkse dingen aan anderen moet overlaten, en ook dat ze niet kan lopen (ze popelde zo om met haar kersverse schema van de Notteboomloopkliniek te beginnen), maar zagen daarover, neen dat doet ze niet. Daarom wil ik een oproep doen aan jullie allemaal, lopers en andere lezers. In de linkermarge bovenaan heb ik een mailknop voorzien langswaar je Peggy een goed herstel kan wensen.  Ik hoop namelijk dat het lukt om haar met z'n allen onder een  berg beterschapswensen te bedelven. Uiteindelijk weten we als lopers allemaal wat het betekent als je je running shoes een tijdlang moet opbergen.

Peggy, langs deze weg, en van heel ons gezin alvast:

Boeket
VAN HARTE BETERSCHAP!!!

15:39 Gepost door AnnAlice in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Is dit nu een grap?

Het woord van God langs de snelweg

 Bijbel langs de snelweg
Affiches met een Bijbelcitaat hangen vanaf vandaag langs de snelwegen. rr

© Yves Goethals (c) Grompont

BRUSSEL - Vandaag start in Brussel een affichecampagne om het evangelie zichtbaarder te maken.

VerbaasdObepaaldOp 1 april zou ik zeker antwoorden: 'Ja, dit is de beste grap in jaren', maar het is einde september. Even geleden was er de hele heisa rond (het verbod op) hoofddoeken, kruisjes en andere religieuze symbolen, en nu gaan ze zomaar effe in een multiculturele agglomeratie langs de weg dwepen met de bijbel. Wat een land! Waar moet dit nu weer toe leiden? Geen wonder dat we aan geen regering geraken.

PS: het bericht stamt uit De Standaard Online

08:59 Gepost door AnnAlice in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-09-07

Zonnig weekend, letterlijk en figuurlijk

We hebben tijdens het weekend de zon nog eens gezien, zelfs even gedacht dat het nog ging zomeren, net nu de herfst is aangebroken. En we hebben ook geprofiteerd van dit zalige weer. Alle klussen en jobkes, behalve was en plas, boodschappen en halen en wegbrengen van kids - de enen in het midden van de nacht; de anderen 's ochtends - moesten dit weekend wijken want het zat tsjokvol op sociaal en sportief vlak.

Vrijdag stonden we rond zessen op het voetbalveld van de gemeente voor de APSO-clubcross. Er waren minder deelnemers dan anders; bij de junioren en senioren dames startte zelfs niemand. Onze Emmie finishte als eerste - en enige - in haar categorie (Miniemen meisjes) in 6' en een klets (1400 m). Haar deelname werd dus beloond met een beker, en dat verdiende ze ook, want ondanks dat ze de enige was, heeft ze toch haar best gedaan en gegeven wat ze kon. Zelf draafde ik 3000 m door het bos en rond het veld in 13'42", en dat bleek vergelijkbaar met de prestatie van vorig jaar (13'50"); vergelijkbaar, want het parcours lag door de aanleg van een atletiekpiste rond het veld iets anders. (Jaja, we krijgen van de gemeente na jaren van zagen en zeuren eindelijk een deftige piste - ik beloof foto's als ze klaar is!)  In elk geval, het deelnemersveld was zowat hetzelfde als vorig jaar, en daarbinnen behield ik ook mijn plaats. En dat zegt in het geval van een cross vaak meer over een prestatie dan de behaalde tijd. En dan Patrick: hij liep de 6000 m in minder tijd dan vorig jaar - hij is dan ook in topconditie - en haalde de derde plaats. Dus, we hadden alle drie de lekkere clubmaaltijd die na de cross volgde dubbel en dik verdiend - en ook het gezellige natafelen met de andere clubgenoten tot middernacht. Enig minpuntje van de avond: om 2 u moest ons Liselotte nog teruggehaald worden van een fuif ;-(   (En ook op donderdag lagen we pas rond 1.30 in ons bed).

Na een hectische zaterdagmorgen van rondrijden, boodschappen, was en plas, uitladen, opvouwen en wegrommelen... vertrokken Patrick en ik zaterdag rond vieren voor een lange duurloop. 20 km (1u55) liepen we samen door bossen en velden in Zoersel (waar we na de laatste boodschap de auto achterlieten) en Oelegem; daarna splitsten niet onze wegen zich, wel ons tempo (je kan al raden wie er vandoor ging). Enfin, z'n spoor volgend liep ik nog 8km verder tot thuis, en kwam daar na in totaal 2u55 stikkapot aan. Die laatste 8, en vooral 4 km waren loodzwaar - vergelijkbaar met de laatste kms van een marathon, maar ja, dan heb je er wel al tien meer opzitten. Maar ik heb ze uitgelopen, en met een beter moreel dan de vorige keer (begin sep.). Uiteindelijk waren er twee heel korte nachtjes en een snelle cross aan voorafgegaan. Patrick liep nog door tot Zoersel om de auto terug te halen, en had daarmee 36 km op de teller, goed voor 3u20 benenarbeid. Z'n laatste DL voor Eindhoven zit er daarmee op. Gelukkig ook, want de laatste kms kreeg hij flink last van z'n achillespees.

Zondag was al even druk gevuld: rond 10u vertrokken we naar Brussel voor de Dexia Family Day, een heel event. Alle Dexiagebouwen mochten we verkennen, maar de kers op de taart vond ik toch wel het verpozen in directiesalonnetje op de 34ste verdieping van de Dexiatower nabij station Brussel-Noord. Daarentegen is een afdeling waar ik knettergek zou worden de 'Marktenzaal': 4 (doorlopend) schermen voor je neus, twee telefoons en nog een communicatiemogelijkheid via micro en luidspreker op de koop toe. De zaal heeft airco nodig om de PC's niet te laten crashen - wat de mensen nodig hebben om niet te crashen werd helaas niet verteld. Verder vielen twee dingen op:

1 - wie denkt dat Brussel tweetalig is, is er nooit geweest. Van de 100-den hosten en hostessen hebben er twee mij in het Nederlands kunnen antwoorden (ik heb natuurlijk niet aan iedereen iets gevraagd; zó moeilijk ben ik nu ook weer niet).

2.- aan het hele event moet wekenlang oprommelwerk aan voorafgegaan zijn. Als je 2 min door ons huis loopt, heb je namelijk meer papier en bikken gezien dan na gisteren een halve dag door de Dexiagebouwen te slenteren. Behalve een telefoonlijstje dat op een van de vele bureaus gekleefd was, heb ik geen enkel blad, noch stylo gezien (tenzij wat uitgedeeld werd in het kader van het event natuurlijk). Eén keer heb ik zelfs eens een kast opengetrokken Verlegen in de overtuiging dat de hele inhoud er zou uitstromen, maar, neen hoor, er zat NIKS in!

Gelukkig zat er meer in het lunchpakket dat we kregen. Sowieso had onze innerlijke mens niet te klagen want we kregen tal van snack- en drankbonnen. En ook cultureel kwamen we aan onze trekken, want voor de gelegenheid was de Dexia-kunstverzameling opengesteld met werken van Fabre, Ensor, Delvaux, Margrit... Links en rechts kon je ook genieten van muziek, zowel klassiek, als jazz, als pop. En wie zich effe heel jong voelde - of z'n kinderen bij had - kon genieten van tal van kinderanimatie. Ik moet zeggen, ze hebben daar gisteren bij Dexia hun best gedaan. Zijn ze zich dan toch ergens bewust van wat ze van hun personeel eisen?

Toen we rond zeven thuis waren, moest er snel gekookt worden, want er stond nog één activiteit op het weekendprogramma: de première van "Búsquedad en silencio" om 21.45u in de Arenbergschouwburg. Geen kaskraker, maar wel een reële prent over de emoties en gevolgen van leven in ballingschap, niet alleen van de vluchteling zelf, maar ook - en vooral -  van zijn kinderen. In deze docu vertellen Chilenen die onder Pinochet hun land verlieten, hun wedervaren.

Na zo'n druk weekend zou een mens een weekje moeten kunnen uitrusten, maar ja, dat zit er helaas niet in. Tot de volgende!

10:45 Gepost door AnnAlice in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: dexia family day, apso |  Facebook |

19-09-07

Kind-en-geluk

Gebukt onder stress maar toch gelukkig

 

BIBU5_GSG1HDHER_1+FBI5_GEZINIedereen denkt dat het klassieke gezin, van vader en moeder met eigen kinderen, het gelukkigst is. Maar kinderloze paren ervaren meer geluk.An Nelissen

BRUSSEL - Driekwart van de Vlaamse vrouwen zegt gelukkig te zijn in hun gezin. Stellen zonder kinderen zijn het gelukkigst, alleenstaande moeders het minst. De stress van de combinatie tussen werk en gezin is erg hoog.

 Smile  Verbaasd  Obepaald  Knipoog 

Dit artikel stond vandaag in De Standaard Online. Zelf denk ik dat veel afhangt van het aantal kinderen dat je hebt en hun leeftijd, karakter... - en ook van jezelf natuurlijk. Dat kinderen een bron van vreugde zijn en gezinnen bij elkaar houden...  daar geloof ik niet echt in (je ziet wel vaker dat ouders genieten van kinderloze momenten; daarentegen hoor je nog zelden dat ouders vechten voor het hoederecht over hun kinderen, maar dat is misschien een gevolg van de huidige mogelijkheid van co-ouderschap). Ja, kids kúnnen een bron zijn van vreugde, maar net zo goed een van zorg en ergernis, of stress. Ze kunnen je het bloed van onder de nagels halen, maar evengoed verrassend lief uit de hoek komen. Alles kent zijn tijd. Het komt er m.i. op aan om tijdens de ups genoeg kracht te putten om de downs te overbruggen; en om dus minstens evenveel - liefst meer - oog te hebben voor het positieve als voor het negatieve. Net als in elke relatie trouwens. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

11:44 Gepost door AnnAlice in Actualiteit | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

14-09-07

Hooi

Zelden gebruik ik dit blog om iets van me af te schrijven, maar vandaag doe ik het toch. Dat lopen wil in mijn - veeleisende (ik weet het) - ogen maar niet vlotten. Ik loop met een gevoel dat ik voor m'n operatie had bij een tempo van +- 11.5 km/u, terwijl Garmin doodleuk vertelt dat ik mij voortbeweeg tegen zowat 9.7 km/u. Ik wil dat lagere tempo best wel lopen, maar niet met het gevoel dat ik er tegenwoordig bij heb. Vorig jaar rond deze tijd liep ik de M van Eindhoven tegen een gemiddelde van 11.3 km/u (BCN in maart nog ietsje sneller), en nu heb ik vaak last met een tempo van 10 over een veel kortere afstand. Ik vind dat zóóóó...... demotiverend dat ik tijdens een duurloop tegenwoordig meer negatieve dan positieve gevoelens ontwikkel. In het beste geval vinden die hun ontlading in een kort en snel interval (+-800m), maar het kan ook anders.

Toch gaat het soms ook goed: dinsdag liep ik de 7 km van de APSO-trainig in 33.52, wat natuurlijk ook een minuut trager is dan vorig jaar, maar daar kan ik beter mee leven. Ik weet het: geduld is nodig. Maar aan conditie moet blijvend gewerkt worden, en zeker aan de (her)opbouw ervan. En de tijd, maar vooral de motivatie daarvoor, ontbreekt me op het moment wel wat. Ik geef een paar uur per week meer (avond)les; zoek daardoor minstens drie avonden per week (weekend buiten beschouwing gelaten) te laat ons bed op, en spendeer heel wat uren aan het ordenen/verzamelen van lesmateriaal, voorbereiding en het volgen van de Spaanse actualiteit op tve-internacional, waar ik in de late uren ook nog een film probeer mee te pikken. Bovendien wil ik perse onze 'topzolder' afwerken, zodat we dit jaar nog kunnen beginnen met de renovatie van onze traphal en eerste verdieping. Veel hooi dus, en misschien is de vork wat klein. In elk geval j/bloggen lijden er op het ogenblik wat onder, en zeker dat laatste, maar dat zullen jullie al wel gemerkt hebben. Gelukkig houdt Patrick wat leven in de zaak. Thanks!

PS: het prentje hierboven ontleende ik aan deze site, die ik speciaal vermeld omdat het wel een leuke is, zeker als je hoofd wel eens dingen wil vergeten of verwarren.

16:30 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

13-09-07

trainingen

We zijn uiteindelijk niet in Meerssen geraakt voor de Mergellandmarathon; zaterdag was er het huwelijk van onze vrienden, en zondag had Ann het te druk met lesvoorbereidingen.  Ik heb dan maar op mijn eentje een lange duurloop gedaan in onze bosrijke omgeving: 35 km in 2u45’51”.  blogfoto01Dat is op dit parcours quasi dezelfde tijd als net voor de marathon van Barcelona van begin 2007.  Voor de rest de voorbije 10 dagen nog wat intervals gedaan, zoals 8 x 800m (telkens in 3’) en een serie 1km/2km/3km/2km/1km telkens aan 4’15”/km met ertussen steeds 2km aan ca. 5’15”/km .  Vorige week dinsdag liep ik – dankzij de hulp van Bart VG en Dries – een PR op het wekelijks parcours van de loopgroep: 25’50” op net geen 7km (53” beter dan mijn vorige besttijd !).  Met de snelheid zit het dus wel goed.  Volgende dinsdag schakelen we trouwens over op het “winter”-parcours, want in het bos wordt het stilaan te donker.  Die omloop is iets korter (5,2 km) maar er zitten wel 2 bruggen over de autostrade in.

Zondag lopen Ann en ik – samen met nog heel wat APSO-clubgenoten – mee in de Natuurpunt-Sponsorjogging in Emblem.

En last but not least … mijn inschrijving voor Eindhoven is in orde gebracht !

                                               Patrick

22:28 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-09-07

Knock-out

De omstandigheden: na een te korte nachtrust om 10 een ontbijt bestaande uit een broodje en een zacht eitje; tot 13.30 bureau- en licht huishoudelijk werk; nog snel een nectarine en een glas water; loopkleren en drankgordel (water) aan en weg om 14u.

Resultaat: honger na 500m, maar terugkeren wilde ik niet. De 'flubberreep van Decathlon' wilde ik bewaren tot 15 km. Zo gezegd, zo gedaan en de helft dan verorberd. 5 km later opnieuw reuzehonger en de andere helft flubber opgesoupeerd. Op 25 km was alleen nog wat water over. Dat heeft me nog 2 km verder geholpen, en toen was het (nog méér) afzien. 30 voor ogen houden was het enige wat me op dreef hield, en ik heb het dan ook geen meter langer getrokken! (Patrick droeg de Garmin) Ik was KO - leeg en opgebrand. Waar is de tijd dat ik altijd met een lege maag liep?

Uiteraard zal niet alleen het lichte ontbijt zijn tol geëist hebben, maar ook de de 22k van zondag (descente de la Lesse), de 25k-duurloop van woensdag, en de twee feestjes afgelopen week waardoor ik een eind na middernacht in bed lag. Patrick mag het in het artikel hieronder dan hebben over 'goesting', wat ik de laatste kms ervaarde, was vooral 'frustratie'. :-(


Duurloop30K(3)

23:09 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Een zware week

Voor het eerst sinds de M van Barcelona (begin maart) liep ik deze week nog eens 30km.  Woensdag was het ideaal weer voor deze lange duurloop.  Van bij het begin ging het vlot, en ik kon dan ook per kilometer net onder de 5 min blijven.  Van een verzwakking was geen sprake; integendeel: mijn laatste 5 km waren mijn snelste (23’34”).  De Forerunner klokte uiteindelijk af op 2u25’10”.

Vandaag (zondag) deed ik hetzelfde parcours samen met Ann.  Dat het voor haar zwaar zou worden na de gedwongen rust in april-mei en de langzame hervatting van de trainingen daarna, was te verwachten.  Toch haalde ze het einde in een behoorlijke tijd van 3u12’.  Misschien komt Eindhoven net iets te vroeg voor haar, maar de conditie en de “goesting” groeien: AnnAlice will be back soon !

Dankzij deze 2 lange duurlopen, nog een intervaltraining en wat andere rustige lopen, stond de kilometerteller eind deze week op “91”: de eerste keer in mijn loopcarrière dat ik dergelijk weektotaal realiseer.

Volgende week doe ik het iets rustiger.  Spijtig genoeg kunnen we niet deelnemen aan de mooie Monumentenloop in Vorselaar op 8/9 (wegens een huwelijk in onze vriendenkring).  Ik had daar nochtans graag de conditie getest in de 28km-wedstrijd.  Als alternatief overwegen we om zondag 9/9 naar Meerssen (bij Maastricht) te gaan.  Tijdens de Mergellandmarathon ( http://www.mergellandmarathon.nl/ ) kan je daar immers ook kiezen voor een 25km.  We’ll see.

                                                                       Patrick

21:22 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |