17-10-07

Marathon Eindhoven 2007

Jullie hebben er even op moeten wachten, maar hier volgt dan toch nog het beloofde verslag van mijn marathon in Eindhoven.  De 2 voorbije dagen is het immers nogal laat geworden op het werk.  Daarenboven wou ik deze keer niet te lang wachten met lopen om te zien of dit de recuperatie zou versnellen.  Lopen kreeg dus de voorkeur op bloggen.  En inderdaad, de benenspieren zijn momenteel veel losser dan na Barcelona.  Maar vandaag heb ik wat meer tijd en dus … het verslag:

Na de baaldag op vrijdag kon Ann me zaterdagnamiddag toch nog overtuigen om even los te lopen.  Vlot ging het niet; de benen voelden zwaar aan.  ‘s Avonds rond 10 in bed gekropen om de volgende morgen toch een beetje uitgerust te zijn.

Na een stevig ontbijt (boterhammen met siroop en banaan, en nog een pannenkoek toe + een tas koffie en een glas fruitsap) zijn we om 8u vertrokken richting Eindhoven.  Ann besliste op het laatste moment om me toch te vergezellen, ondanks de vriendenfuif van zaterdagavond (die ik wijselijk aan mij had laten voorbijgaan) en de té korte nacht.

Het was ijskoud, maar de zonsopgang tussen de nevels boven de Kempense weilanden zorgde voor een prachtig beeld onderweg.  Vlot bereikten we de parking op de universiteitsterreinen (we kennen stilaan de weg na 3 opeenvolgende deelnames).  In de sporthal stuitten we op Carmen (marathondebuut) en vriend Michael (1/2M) .  Even lichte paniek toen men bij de afhaalbalie mijn nummer en chip niet onmiddellijk vond. 

Aan de lange wachtrij voor de pendelbussen was te merken dat er heel wat meer inschrijvingen waren dan vorige jaren. Tijd om nog een banaan en een sportreep te verorberen. De bus stopte dit jaar bij het station; daardoor was het nog even wandelen naar de start/finish-zone.  Iets na 10u troffen we daar de andere webloglopers en konden we nog net op de groepsfoto ter gelegenheid van onze Make A Wish-sponsoractie.  Ik maakte er voor het eerst “life” kennis met Vince, Eindhovenaar Maurice en nog andere bloggers.  Mario, Ruth, Francis en anderen had ik reeds bij vroegere gelegenheden ontmoet.  Nog omkleden in de parkeergarage en dan met Vince tijdig naar de start getrokken, zodat we vooraan in het recreantenvak stonden.    Aangezien Eindhoven telde als Nederlands masterkampioenschap stonden er in het vak voor ons (lopers aangesloten bij een officiële atletiekclub) opvallend meer deelnemers dan in 2005 en 2006.  Omdat daar ook tragere lopers bij waren, verliep de aanvangskilometer nogal chaotisch.  Ik vond het eerste stuk van het nieuwe parcours bovendien smaller dan de vorige edities.  Gevolg: veel slalommen, tussenspurtjes, geen stabiel tempo en een eerste kilometer onder de 4’ !  Veel te snel dus.  Pas na 2km vonden Vince en ik het juiste tempo (ca. 4’10”/km).  We naderden Sven (die dan toch voor ons gestart was) tot op 10 meter, maar de groep waarin hij liep, ging ons iets te snel.  Ook voor Francis die we iets verder bijhaalden.  We nestelden ons in een omvangrijke groep die blijkbaar 3 uur als objectief had ( http://evenementen.uitslagen.nl/2007/marathoneindhoven/  tik nummer “1681 in en bekijk het filmpje van 8,8 km).  Door de grootte van de groep miste ik echter de eerste bevoorrading (km5).  Toen het ook bij de eerste sponsenpost (km 7,5) bijna mis liep, en ik bovendien merkte dat het tempo licht gedaald was, besloot ik iets te versnellen en ging voor de groep uitlopen (zie het filmpje van 15km).  Vince verkoos (wijselijk) om mij niet te volgen.

Ondertussen scheen de zon volop.  Gelukkig was er vrij veel schaduw (bomen, hoge gebouwen), zodat ik niet echt last had van de warmte.  Ik bleef wel gretig gebruik maken van de aangeboden AA-drank, de bekertjes water en de aangereikte sponzen.  De kilometertijden draaiden nog steeds rond de beoogde 4’15”.  Na een eerste doortocht door het centrum was het 21,1km-punt in zicht.  Daar klokte ik net geen 1u29’ (netto-tijd).  Op km 30 liep ik voor het eerst een km in 4’20”, maar ik rekende snel uit dat met 5”/km  “verlies” en nog 12 km voor de boeg ik net de 3 uur kon halen.  Rond km34 dook plots Vince naast me op en liep me vlot voorbij.  Even verder (in de buurt van het PSV-stadion) was ik echter door mijn krachten heen: het tempo zakte vanaf km 37 naar 4’40”/km.  Ondanks het besef dat de 3 uur er niet meer inzat, toch op de tanden gebeten en geprobeerd niet nog meer te vertragen.  Een echte eindspurt zat er niet meer in, maar ik haalde kort voor de eindstreep Vince (die het ook moeilijk had) toch nog in.  Uiteindelijk gefinisht in 3u03’26” !  Net geen PR, maar toch dik tevreden.  Ook geen gevoel van teleurstelling omdat ik de 3uur-barrière niet haalde; eerder blij dat ik dit kan/mag meemaken. 

Nogmaals hartelijk dank aan Ann voor de hulp (al was men dit jaar wel streng voor meefietsende begeleiders), aan Vince voor het aangename gezelschap, aan de supporters onderweg en aan alle sponsors voor Make A Wish.

PS: meer info en beeldmateriaal op www.marathoneindhoven.nl  .

                                                                       Patrick

19:12 Gepost door AnnAlice in Loopsport | Permalink | Commentaren (10) | Tags: marathon eindhoven 2007, make a wish |  Facebook |

Commentaren

Super Een knappe prestatie Patrick. Dikke proficiat, hier mag je fier op zijn.

Gepost door: Edith | 17-10-07

Hulp? Heksen was het van het links naar rechts, straatjes achterom, sakkeren aan verkeerslichten,... maar hulp? Neen hoor, dit heb je helemaal alleen gedaan!!! Ik heb je hooguit lastig gevallen met m'n gezeur dat je toch wat meer moest drinken/'eten'; door mij geraakte zelfs je cola op het eind gedeeltelijk verspild - een schitterend debuut als begeleider heb ik dus niet gemaakt, maar het was een ervaring. Ik weet dat je focust op 3u, en die zitten er op een dag zeker in. Als vrijgezel zou je trouwens al lang onder die grens lopen, zeker weten! En wat zijn trouwens 3 minuten? 180 sec. Wat zijn 3 u? 180 min. M.a.w. als elke minuut een tiktak langer zou duren...

Gepost door: AnnAlice | 18-10-07

Prachtprestatie Puik werk Patrick. Voor zulk een tijd zou ik, en velen samen met mij, onmiddellijk willen tekenen. En als ik jou verslag zo lees, ben ik er haast zeker van dat die magische grens van 3h jou ooit wel eens te beurt zal vallen.
Ook van mijnentwege in ieder geval een dikke, dikke proficiat voor zulk een prachtprestatie. En nu maar lekker nagenieten....

Gepost door: Moustache | 18-10-07

proficiat mooie prestatie, blij dat je genoten hebt.
2008 zal voor jouw de 3-uursmuur doorbroken worden.
Tot in Kasterlee waar je nog eens goed kan afzien

Gepost door: wim | 18-10-07

geen 3 uur ... maar toch een zeer straffe tijd hoor! Die 3u-grens hou je nog tegoed!!

Gepost door: geert | 18-10-07

knap! weer een knalprestatie Patrick! Proficiat! En knap werk wat je T-shirt betreft! ;-)

Gepost door: Ruthje | 19-10-07

Proficiat , een tijd onder de 3 uur zit er zeker in.Wegens een blessure kon ik helaas niet starten in Eindhoven , balen !!!

Gepost door: Rudi Smeets | 21-10-07

Sjiek, zoals ze bij ons zeggen Mooi verslagje van een knappe wedstrijd. Tot in Kasterlee! Moest je nog twijfelen over welke afstand, je mag mij altijd begeleiden in m'n tweede marathon. Ik kan namelijk wat ervaring gebruiken.

Gepost door: Michael | 21-10-07

Mooi Ik zal al maar serieus beginnen trainen zodat ik je in Barcelona kan volgen...voor een tijd van 2u5X.

Gepost door: Filip | 23-10-07

Mooie geschreven en een mooie tijd hoor.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus. | 24-10-07

De commentaren zijn gesloten.