09-10-07

TV-tip

Voor al die Eindhoven-deelnemers die aan het "taperen" zijn Knipoog (en natuurlijk ook voor alle anderen): woensdag 10 oktober om 20u50 (Canvas) kan je lekker onderuitzakken voor de biografische film "To walk again" van Stijn Conincx over triatleet Marc Herremans.  

22:00 Gepost door AnnAlice in Film | Permalink | Commentaren (3) | Tags: marc herremans, to walk again |  Facebook |

06-05-07

El Laberinto del Fauno

Gisteren gezien : El Laberinto del Fauno (of: Pan’s Labyrinth) , een Spaans-Mexicaanse co-productie geregisseerd door Guillermo del Toro, uit 2006.  Het hoofdpersonage uit deze film, de 13-jarige Ivana Baquero, is een klasgenote van Albert, het zoontje van onze vrienden uit Barcelona.  Met deze rol won ze een Goya (de Spaanse tegenhanger van de Oscars) als beste revelatie.  De film zelf won trouwens een heel pak Goya’s, en was ook kandidaat voor Oscar als beste buitenlandse film.

Het verhaal speelt zich af in 1944; ergens in de bossen van Noord-Spanje.  Enerzijds gaat het over een legereenheid die jaagt op een aantal Republikeinse opstandelingen tegen het Franco-regime; anderzijds over het meisje Ofelia dat met haar zwangere moeder naar haar stiefvader (de kapitein die de legereenheid leidt) reist.  Terwijl de strijd heviger en bloediger wordt, vlucht het meisje in een fantasiewereld waar ze een verloren prinses blijkt te zijn.  Deze mengeling van realiteit en fantasie is typisch voor Guillermo del Toro.  Ook typisch voor Del Toro zijn de soms harde scènes, en het allesbehalve happy end. 

Zeker een aanrader, maar je moet wel tegen een stootje kunnen.

Trailer bekijken:

http://www.youtube.com/watch?v=e2PQNYsjjg0

Commentaar:

http://deeltwee.be/2006/12/27/el-laberinto-del-fauno-2006/

                                                                              Patrick

22:17 Gepost door AnnAlice in Film | Permalink | Commentaren (5) | Tags: el laberinto del fauno |  Facebook |

29-10-06

Volver

Het loket was gesloten, donker en verlaten, toen we om 15u43 bij de Cartoon's in Antwerpen arriveerden voor de filmvertoning van 15u45. Verlaten, zowel vóór als achter het glas. Ook de achterliggende hal was in het duister gehuld. Even flitste het door m'n hoofd dat we voor 'Volver' zouden moeten terugkeren tegen 22u voor de volgende sessie. Spaanse film, Spaanse toestanden? Neen, hoor, gewoon een elektriciteitspanne die algauw werd verholpen door een man die van links naar rechts holde, en tenslotte ook het loket opende.

Raimunda (Penelope Cruz) en haar zus Soledad op een kerkhof op het platteland, het graf van hun ouders poetsend. Er staat een flinke oostenwind, un viento para volverse loco. Na de opknapbeurt gaan ze even langs bij tía Paula, waar hun moeder (Carmen Maura) de eerste keer aan Soledad verschijnt, maar die heeft het niet zo met geesten... Toch zal ze vanaf dan aan de aanwezigheid ervan moeten wennen.
Terug thuis in Madrid geraken Raimunda en haar tienerdochter Paula in nesten. Maar sterk als de vrouwen in Almodóvars films zijn, vinden ze een uitweg. Als na de dood van tía Paula, moeders geest zich over Soledad gaat ontfermen, ontstaat een hechte band tussen de vier vrouwen - moeder Irene, dochters Raimunda en Soledad en kleindochter Paula.
En het zou natuurlijk geen film van Almodóvar zijn als het heden en het verleden niet op een bijzondere manier met elkaar vervlochten waren. Maar hóe ga ik hier nu even net niet verklappen.

Dus, als je de kans hebt, en je bent een fan van Almodóvar of van de Spaanse cultuur, ga hem zien, Volver. Sommigen vinden de film wat minder 'almodóvars', zelf heb ik ervan genoten. De sfeer, de herkenningspunten (zoals de inkom van het ouderlijke huis, de obligate rosquillas, de spontaneïteit, het familiegevoel...), de autoritten door verlaten streken, de drukte van de stad, de ingetogenheid van een dorp in rouw... Tenslotte betekent 'wat minder almodóvars' niet niet-almodóvars. Constanten in Almodóvars films zoals de kracht van de vrouw, het belang van de moederfiguur, de sterke band tussen vrouwen, de verwevenheid van heden en verleden, het lot dat erfelijk lijkt te zijn... ze komen ook hier aan bod.


http://www.moviegids.be/index.cfm/93332
http://www.clubcultura.com/clubcine/clubcineastas/almodovar/volverlapelicula/index.html

01:32 Gepost door AnnAlice in Film | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |