22-08-07

Sponsorjogging

Voor al wie een goed doel wil sponsoren en ondertussen samen met anderen trainen (voor de marathon van Eindhoven bijvoorbeeld), kan op zondag 16 september terecht op de 4e sponsorjogging van Natuurpunt in Emblem (vlakbij Lier).

Start is om 15u, en iedereen kan op eigen tempo een of meerdere rondjes lopen.   Een ronde is 3,5 km; dus 6 rondjes = een halve marathon.  Het parcours loopt langs een aantal plaatselijke natuurgebieden.  Zowel de deelnemers als supporters en andere natuurliefhebbers kunnen sponsors zoeken die per gelopen km een bepaald bedrag geven.

Deelnemers kunnen ter plaatse douchen en krijgen na afloop een lekkere belegde boterham en/of taart.

Graag vooraf (voor 10 september !) inschrijven via telefoon 03/455 57 99 of 03/ 481 94 79 of via een mailtje naar haesjes@pandora.be

Welkom vanaf 14u in de ASPI-lokalen, Ambelweg (zijstraat van de Dorpsstraat) in Emblem; startschot om 15u; inschrijvingsgeld 2 euro.

Vorige jaar liepen Ann en ik hier samen met een aantal clubgenoten en genoten van de gezellige sfeer.  Dus wij doen zeker terug mee !  Wie komt nog ?

22:03 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sponsorjogging natuurpunt |  Facebook |

27-06-07

Fotomarathon, post 41

Krekel

Ergens op een stekelige tak (Carcassonne, Cabrerets?)

 

Even rusten na de stuiptrekking van gisteren op dit blog. Tijdens een échte Marathon mag je daar nu vooral niet aan denken!!! Daarentegen kan het tijdens een fotoversie wel effe, denk ik. Tot morgen!

15:00 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

22-05-07

Fotomarathon, post 5

Libel Oysterwijck

Libel, Oisterwyck, 2005. Fragiel - zo broos moet geluk zijn.

07:00 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-02-07

God ziet alles!

reuzeinktvis Als je je nu iets moet voorstellen bij het 'oog Gods' dan zal het dit wel zijn zeker?
Maar volgens de info in het Tienerfakkeltje (jan-feb 2007) van onze Emmie is dit het oog van de Mesonychoteuthis hamiltoni oftewel Kolossale inktvis, een ontzagwekkend roofdier dat jaagt in de diepste, koudste zeeën. Ik citeer: "We weten niet precies hoe hij zijn ogen gebruikt. Maar als hij begint te gloeien kan hij zijn omgeving verlichten! Zo kan hij zijn ogen op snel bewegende prooien richten. Dit exemplaar woog 150 kilo, was met z'n tentakels bijna 5,4 meter lang en had een gigantische kop. Het beest kan zich snel voortbewegen, en heeft messcherpe haken op de het uiteinde van zijn tentakels. Een geducht zeeroofdier, deze meneer!"
Bovenstaande foto zou van Mark Carwardine zijn, op wiens site je nog meer prachtige natuurfoto's vindt.
 
inktvis lichtPS: Voor het eerst hebben Japanse wetenschappers bewegende beelden kunnen maken van de reuzeninktvis. De video laat een relatief klein vrouwtje zien dat 3,5 meter lang is en vijftig kilo weegt. Ze probeert met haar tentakels aan de vissers te ontkomen, maar faalt daarin. Het dier werd op 4 dec. 2006 in de Grote Oceaan gevangen. Het is een klein exemplaar, want deze inktvissen kunnen wel twintig meter lang worden. Een klik op het oog brengt je bij de video.
 

11:13 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: mesonychoteuthis hamiltoni, inktvis |  Facebook |

Vijf voor twaalf

t' Is vijf voor twaalf. Vergeet het niet, straks om vijf voor acht (19u55)!

Bedankt!

PS: Hoort u het nu donderen in Keulen? Lees dan even het artikeltje '5 minuutjes rust' van 23 jan.2007.

08:00 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

23-01-07

5 minuutjes rust

Op 1 februari doen we ALLE LICHTEN UIT van 19u55 tot 20.00u
(Zend dit bericht door naar zoveel mogelijk mensen)
ACTIE tegen de klimaatsverandering: Neem op 1 februari 2007 deel aan de grootste mobilisatie van burgers ooit tegen de klimaatsverandering.
L'Alliance pour la Planète (groepering van milieuverenigingen) doet een oproep tot alle burgers over de hele wereld: Gun de planeet 5 minuten rust!
Iedereen wordt verzocht alle lichten te doven op 1 februari as, van 19u55 tot 20.00u. Het gaat er niet om enkel 5 minuten energie te besparen, maar wel om de aandacht van de burgers, de media en ook de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen ! Gedurende 5 minuutjes zal de planeet kunnen uitrusten: dat duurt echt niet lang en het kost je niets. Bovendien zal het de politici en kandidaten voor de parlementaire verkiezingen van juni 2007 duidelijk maken dat de klimaatverandering een onderwerp uitmaakt dat weegt in het politieke debat.
En waarom op 1 februari 2007? Omdat die dag in Parijs het nieuwe rapport van de klimatologische experten van de Verenigde Naties uitkomt. En dat gebeurt bij onze buren! Wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten voorbijgaan. We moeten de schijnwerpers richten op de superdringende aard van de klimatologische toestand van onze wereld. Als we allen deelnemen zal deze actie echt een mediatieke én politieke invloed hebben, en dit enkele maanden vóór de verkiezingen.
Laat dit bericht zoveel mogelijk circuleren, stuur het zoveel mogelijk door, ook naar lokale politici. Vermeld het in Newsletters, op je Internetsite of blog: spread the news around! Onze planeet verdient het!

PS: bovenstaande foto vond ik op deze site
die handelt over 'Proeven in het donker'. Toch maar eens proberen. Wie weet, misschien smaakt joghurt in het donker wel als roomijs, of rijst als frietjes, of water als wijn...Mmmm...

14:44 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

21-12-06

Romantiek in de natuur: baltsende kraanvogels

grus grus balts 6

 

grus grus balts 10grus grus balts 5

kraanvogel.balts

grus grus balts 7grus grus

Grus grus betuigt z'n liefde...Kus kus had ook gekund...

 

Met heel veel dank aan de fotografen!

Een (foto van een) depressie op het blog van Marco Zuidpolo inspireerde me tot dit artikeltje over de oh zo gracieuze Kraanvogels of  Grus grus. Deze vogels zijn niet alleen sierlijk, tijdens de balts zijn ze ook nog eens erg romantisch, dansen om elkaar als de twee depressiekernen op het blog van Mark. Romantiek zonder commercie...heel anders dan bij de mens, die deze tijd van het jaar - en al zeker tegen Valentijn- op cadeautjesjacht gaat om z'n liefde te betuigen. (Laten we hopen dat hij dat op de andere dagen van het jaar toch ook op een andere manier kan). Bovendien misstaat deze kraanvogel eigenlijk niet in deze kerstperiode, waarin we elkaar zo vaak vrede en geluk toewensen. Lees maar.

In Japan staat de kraanvogel van oudsher symbool voor geluk, hoop en een lang leven. Als dusdanig genoot hij tot aan het Meiji-tijdperk de bescherming van de heersende macht, en werd hij gevoerd door de boeren. Helaas werd de bescherming toen opgeheven en dat betekende voor Grus grus bijna de uitroeiing.

"Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven"

Sadako Sasaki was bijna twee jaar, toen op 6 augustus 1945 de bom explodeerde, anderhalve kilometer van haar huis in Hiroshima. Schijnbaar ongeschonden vluchtte ze met haar moeder en oudere broer naar de Oto Rivier, waar ze werden doorweekt door de radioactieve zwarte regen die de hele dag viel.
Tot haar twaalfde leek Sadako een normaal, gezond meisje. Ze was de beste hardloopster in de 6e klas. Plots kreeg ze leukemie. Volgens de volkswijsheid zou het vouwen van duizend kraanvogels iemand behoeden tegen ziekte. Sadako was dapper en ging aan de slag. Ze  zei: "Ik zal vrede op jullie vleugels schrijven en jullie zullen over de hele wereld vliegen." Maar Sadako had niet de kracht om die duizend te halen. Nadat ze er 964 had gevouwen, stierf ze op 25 oktober 1955. Haar vrienden hebben de resterende papieren kraanvogels toegevoegd en met haar begraven.

Sindsdien is de kraanvogel internationaal symbool voor nucleaire ontwapening en vrede. Sadako's klas begon een nationale campagne om een monument voor haar te bouwen. Dat werd opgericht in 1958 en het herdenkt alle kinderen die hebben geleden onder de bom. Op de top van het ovale, granieten onderstuk, dat de legendarische "Mountain of Paradise, Mt. Horai" symboliseert, staat een jong meisje dat met gestrekte armen een gouden kraanvogel vasthoudt. In het onderstuk is ruimte voor de duizenden kleurrijke papieren kraanvogelstrengen die mensen elk jaar uit Japan en de hele wereld toesturen. (Bron: http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_winter/Kraanvog...)

 

Nog een paar weetjes over Grus grus (vnl. uit Wikipedia):

Het woord "pedigree" (stamboom) is een verbastering van het oud-Franse "pie de grue", wat "kraanvogelpoot" betekent, omdat een stamboom er net zo uitziet als de tenen aan de voet van een kraanvogel.

Het Egyptische hiëroglief-symbool voor de letter B is de kraanvogel. 

 Het oude volk van de Azteken in Zuid-Amerika dankt zijn naam aan de kraanvogels: de Azteken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de landstreek Aztlan, hetgeen betekent: Dichtbij de kraanvogels (azta = kraanvogels, tlan = dichtbij)

Omstreeks midden februari keren de kraanvogels weer terug naar hun broedgebieden; tijdens die trek landen ze massaal nabij het Lac du Der in Frankrijk. Sommige kunnen niet wachten tot thuis, en oefenen alvast hun spectaculaire paringsdans. Het loont dan echt de moeite een weekendje in die streek te plannen. Deze vogels zijn écht heel indrukwekkend.

 Eerder werd een ander logje op dit blog aan Grus grus gewijd: "Als je 'groes groes' boven je hoofd hoort...".

12:05 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (5) | Tags: grus grus, kraanvogels, balts |  Facebook |

30-11-06

Als je 'groes groes groes' boven je hoofd hoort,

kraanvogelKijk dan snel even omhoog want er wacht je een prachtspektakel. Grus grus oftewel Kraanvogel vliegt over op weg naar zijn overwinteringsgebied. De koude komt er dus aan.

 

Overgenomen van Vogelbescherming Vlaanderen

Dinsdag 28 november 2006
Sinds gisteravond wordt vooral het oosten van België verrast door trekkende kraanvogels (Grus grus). De waarnemingen uit België kwamen binnen nadat maandagmiddag zes groepen van respectievelijk 350, 500, 200, 75, 200 en 350 migrerende kraanvogels werden geregistreerd op een trekvogeltelpost in Koningsbosch, ten noordoosten van Sittard (Nederland). Bij valavond werden ca. 200 kraanvogels gezien boven Geistingen, een deelgemeente van Kinrooi (Limburg), en deze morgen signaleerden vogelkijkers drie groepen van 50, 39 en 110 vogels boven het natuurreservaat 'De Maten' in Genk. Rond de middag werd nog een groepje van 19 kraanvogels gesignaleerd in Neerpelt, een groep van 50 boven Hasselt en een groep van 138 boven het 'Schulensbroek' in Halen, allemaal trekkend in zuidwestelijke richting. Ook boven Tienen werden deze voormiddag drie groepen van 180, 39 en 26 kraanvogels gezien, terwijl de 'Mechelse Heide' tussen 11:00 en 14:00 uur ca. 1.100 kraanvogels over 18 verschillende groepen (de grootste telde 370 vogels) over de vloer kreeg. Het ver dragende geluid van overvliegende Kraanvogels doet iedere rechtgeaarde vogelaar naar buiten hollen. Ieder voor- en najaar verschijnen er kraanvogels boven het oosten van ons land (vooral Limburg en de Ardennen).

In vlucht bieden de kraanvogels het karakteristieke beeld van lijn- of V-vormige groepen van grote steltlopers die vliegen met een uitgestrekte, lange hals en poten. De spanwijdte kan tot 2,20 meter bedragen. De bekende V-vorm is een energiezuinige vorm van vliegen, waarbij de vogels als het ware in elkaars 'kielzog' vliegen. De gemiddelde kruissnelheid kan tot ongeveer 70 km per uur oplopen, uiteraard afhankelijk van de weersgesteldheid. De trek vindt zowel overdag als 's nachts plaats, meestal op een hoogte tussen 200 en 1.000 meter; zelfs op 4.000 meter zijn trekkende kraanvogels wel eens waargenomen. Tijdens de trek maken kraanvogels – in tegenstelling tot bijvoorbeeld ooievaars – geen gebruik van de thermiek. Ze vliegen op eigen kracht aan één stuk door waarbij ze af en toe 'zeilen'.

09:19 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (5) | Tags: kraanvogel, grus grus |  Facebook |

16-11-06

Gluren in de natuur: het perfecte huwelijk van het korstmos

Groot dooiermosKorstmossen (of lichenen) lijken wel planten, maar zijn dat niet; ondanks hun naam zijn ze dus ook geen mossen. Ze zijn een samenlevingverband (symbiose) van een schimmel (of zwam) en een alg (of wier). De schimmel biedt onderdak en zorgt voor de vochtopname, de alg produceert voedsel (suikers) door fotosynthese. De verbondenheid tussen de beide partners is vaak zo groot dat ze buiten het samenwerkingsverband geen overlevingsmogelijkheden hebben. Korstmossen zijn vaak zeer trage groeiers (soms niet meer dan 0,1 mm/jaar) en daarom vindt men ze vooral op kale plaatsen als rotsen, boomstammen, betonpaaltjes... waar ze niet kunnen worden overwoekerd door planten.

Bepaalde korstmossen zijn gevoelig voor luchtverontreiniging, en daarom worden ze gehanteerd als indicators voor luchtvervuiling, met andere woorden: ze vertellen iets over de kwaliteit van onze lucht. Sommige soorten verdragen geen hoge concentraties zwaveldioxide (SO2) terwijl andere het moeilijk krijgen wanneer er te veel ammoniak (NH4) in de lucht zit. Andere soorten, zoals het Groot Dooiermos (foto boven) bijvoorbeeld,  groeien daarentegen net beter met ammoniak, en je ziet ze dan ook veel in de omgeving van landbouwbedrijven.

Helaas behoren veel écht fraaie soorten tot de groep die lijdt onder luchtvervuiling. Het Rode Heidelucifertje en Eikenmos bijvoorbeeld. Rode heidelucifer

Eikenmos

 

 

 

 

En wat heeft dit nu met lopen te maken? Niks natuurlijk! (Tenzij wij er misschien ongewild een aantal vertrappelen terwijl we over paden hollen.)  Alleen, als je volgende keer kramp, steken of een verrekking hebt, kan je er misschien eens oog voor hebben. En doe je een bijzondere ontdekking, meld het dan aan Natuurpunt (inventarisatieproject) (zie deze link http://www.natuurpunt.be ). Moet je met die verrekking rusten, wel dan bieden Natuurpunt.flits en de Persberichten wel wat leesvermaak (op beide kan je je gratis inschrijven via de site van Natuurpunt.be). 

PS: de foto’s zijn van de site van Matthieu VW, http://www.homepages.hetnet.nl/~matthieuvw/, waar je er nog veel meer vindt.

 

15:30 Gepost door AnnAlice in Natuur | Permalink | Commentaren (2) | Tags: korstmos |  Facebook |